Smärta i knäet: 4 saker att tänka på

Smärta i knäet: 4 saker att tänka på
Carlos Fabián Avila

Skriven och verifierad av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Innan du börjar ta någon medicin för att lindra smärta i knäet är det bäst att träffa en specialist som kan peka på den lämpligaste behandlingen.

Det spelar ingen roll hur gammal du är, om dina knän gör ont bör det oroa dig. Det behöver inte relatera till ben eller muskler utan snarare dina leder, som sammankopplar benen till knäskålen.

Hur än ditt fall ser ut är det din kropp som skickar ett meddelande. Någonting händer och det är märkbart i detta specifika område av din kropp.

Att äta piller för smärta och värk, sluta gå till gymmet och undvika trappor är inte den rätta lösningen. Även om det kanske döljer eller lindrar smärtan så verkar det bara temporärt. Så fort du återvänder till det normala kommer du att känna samma smärta i knäet eller knäna.

Om dina knän kunde prata med dig skulle de säga följande:

1. Gå inte i trappor!

inga trappor om du har smärta i knäet

När dina knän skriker åt dig är det för att det är otroligt smärtsamt. Om dina knän gör ont när du går i trappor kan de vara förslitna.

Andra orsaker till smärta i knäet kan inkludera:

 • Missbildningar
 • Trauma
 • Ämnesomsättningsstörning

Smärta i knäna när du går i trappor kan vara ett tidigt tecken på artros i knäet, vilket mestadels påverkar brosket.

Artros är en kronisk ledsjukdom och det innebär att smärtan kan pågå under en länge tid. Tillståndet visar sig också genom svullnad, hetta och begränsad rörlighet.

För att kunna förebygga att sjukdomen blir värre är det viktigt att du inte gör överdrivna eller repeterande rörelser.

Några orsaker som kan leda till en utveckling av denna åkomma är:

 • Ålder: Artros visar sig ofta i medelålders individer och kan påverka de äldre.
 • Ärftlighet: Du kan då också visa tecken på hjulbenthet och kobenthet.
 • Vikt: Fetma tvingar lederna att bära mer vikt.
 • Skador: Atletiska skador, till exempel, kan vara en potentiell orsak till framtida artros.
 • Överanvändning: Knäböj, att lyfta tunga objekt och när du går mycket på jobbet.

2. Hörde du knaket?

När du hör ett mindre “knak” i knäskålen kan du redan ha slitit sönder din menisk. Det är en vanlig atletisk skada i kontaktsporter som rugby och amerikansk fotboll. Detta skapar smärta i knäet.

När idrottsmän vrider sitt knä ur led slutar det fungera som det ska. De kan till och med behöva en operation för att rätta till problemet.

Menisken är uppbyggd av två broskskivor som är formade som bokstaven C. De sitter mellan lårbenet, skenbenet och knäskålen.

Menisken hjälper till att stabilisera knät. Det är de som dämpar trycket på benen.

Om du har slitit sönder din menisk måste du stabilisera knät. Fäst någonting rakt vid det och linda området.

Det förebygger också obehövliga rörelser och ytterligare skada på vävnaden och musklerna. Tala med din läkare om hur du kan stabilisera knät på bästa sätt för dig.

3. Avdomnade knän

Ischias kan göra att knäna domnar och sticker till. Även om det inte är en specifik knäsjukdom är det en skada på ischiasnerven som startar vid ländryggen och går nerför baksidan av båda benen. När det händer kan  smärtan vara så pass hög att det blir omöjligt för individen att röra sig.

Om du träffar din läkare angående det kommer de rekommendera att du lägger is eller värme på området för att minska inflammation. Det är viktigt att du isar de första 48 till 72 timmarna och sedan använder värme.

Men oroa dig inte! I de flesta fall försvinner ischias så länge du följer råden du får av din sjukgymnast. Hälsoproblemet kan dock återkomma, så var inte dumstridig.

4. Smärta i knäet – om ditt knä känns varmt

smärta i knäet bör kollas upp

Precis som ischias kan blodproppar leda till smärta bakom knät som följs av värme.

Propparna kan bero på:

 • Fetma. Om du är överviktig och dina knän har börjat smärta är det viktigt att du försöker göra någon enkel fysisk aktivitet, som att promenera.
 • Klimakteriet.
 • En benfraktur.
 • Ett fall.
 • En olycka.
 • Graviditet.
 • Preventivmedel.
 • Orörlighet. Om du har ett jobb som tvingar dig att förbli sittande i flera timmar varje dag är det viktigt att komma upp och gå omkring lite grann då och då. Du kan också göra stretchövningar.

Om du funderar på att resa med flygplan eller bil i flera timmar är det viktigt att hålla dina muskler i benen i rörelse. Om du upplever hetta eller smärta precis bakom knät är det en varning att dina knän börjar forma en propp.

Proppar kan ibland vara potentiellt dödliga. Om du hamnar i riskzonen kommer du att behöva ta blodförtunnande medel.

Medicin bör alltid dock tas under medicinsk tillsyn. Självmedicinera inte!

Nu när du känner till några av de sjukdomar som kan leda till smärta i knäet blir det lättare för dig att hitta rätt behandling.

Om dina knän kunde prata med dig, skulle de säga något av det vi har tagit upp? I sådana fall vet du redan vilka sjukdomar eller hälsoproblem du kanske har.

Och även om du redan vet vad orsaken är, glöm inte att besöka din läkare: de kan ge dig en mer detaljerad diagnos.

 

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.