10 tips för att koka pasta
Vem vill inte lära sig bra tips för att koka riktigt god pasta? Mamma mia, inget slår en perfekt tillagad pastarätt!
När allt kommer omkring är pasta ett av de mest mångsidiga livsmedel som finns. Det är prisvärt och kan användas i ett oändligt antal recept. Och vi kan inte ignorera hur gott det är!
Vet du vad som är ännu bättre? Pasta brukar vara en favorit bland både barn och vuxna!
Men se upp, det är en så vanlig rätt i många hem att den inte alltid tillagas på rätt sätt. Det finns många misstag som du kan göra utan att kanske är medveten om det. Här har vi vänt oss till de mest prestigefyllda italienska kockarna för att ta reda på deras 10 bästa tips för att koka pasta.
10 tips för att koka pasta
1. Börja med att välja såsen
Även om det kan verka som att du börjar i fel ände, börjar en god pastarätt alltid med såsen.
Som du kommer att se senare finns det några mer eller mindre lämpliga kombinationer av såser och pastatyper. Innan du sätter pannan på spisen är det därför viktigt att du väljer det recept du vill laga och väljer rätt typ av pasta.
2. Koka upp vatten i en stor, hög kastrull för din pasta
För att koka pasta, använd en stor kastrull med höga kanter. Även om du bara vill göra en portion så är det inte en god idé att välja den minsta grytan i köket.
Pasta behöver mycket vatten och tillräckligt med utrymme för att kunna röra sig fritt och förhindra att den klibbar ihop.
3. De två huvudingredienserna för att koka pasta
Du behöver bara två ingredienser i kastrullen för att koka pastan: vatten och salt. Det verkar enkelt, men det räcker!
Det måste dock finnas tillräckligt med vatten. Som huvudregel kan du räkna med 1 liter vatten för varje 100 gram pasta. Denna mängd motsvarar ca. en portion för en person.
Dessutom kan du tillsätta en tesked salt per 500 gram pasta. Om du ska laga ett recept med mycket salta ingredienser (sardiner, amatricianasås, pecorinoost etc.), var lite mer sparsam med saltet när du kokar pastan.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Så lagar du en krämig pasta utan grädde eller ost
4. Du behöver ingen olja eller annat matfett när du ska koka pasta
Det kan tyckas som att vi upprepar oss, men det skadar inte att betona detta, för det är ett av de vanligaste misstagen när man kokar pasta. Kom ihåg: Du behöver inte tillsätta olja, smör eller någon annan typ av matfett till vattnet som du ska koka pastan i.
Det är en populär uppfattning att man på så sätt förhindrar att pastan klibbar ihop. Tvärtom får du bara en glatt pasta, som senare inte tar till sig såsen på rätt sätt. Om du använder en tillräckligt stor gryta och med tillräckligt med vatten kommer inte pastan att klibba ihop.
5. Tips för att koka pasta: Tillagningstid
En god pastarätt ska vara al dente: Mjuk på utsidan och med lite tuggmotstånd i mitten.
När du har lagt ner pastan i kastrullen sätter du spisen på hög värme tills vattnet kokar upp igen. Rör sedan om en gång och sänk värmen till medel. Det är bra att vattnet rör sig ordentligt i grytan, men det ska inte koka över.
Normalt står den rekommenderade tillagningstiden på förpackningen. Det är vanligtvis mellan 8 och 12 minuter beroende på typ av pasta och tjocklek. Du måste hålla dig till den här tiden, annars blir pastan överkokt.
Kom ihåg att för att få pastan al dente kräver mindre tid. Det enklaste sättet är att smaka på pastan för att ta reda på om den är lagom mjuk för dig. Kom bara ihåg att den kan mjukna ytterligare om den får koka med i en sås.
6. Tips för att koka pasta: Häll av vattnet och vidare beredning
När pastan är kokt är det bäst att ta upp den ur kastrullen genom att hälla av vattnet med hjälp av ett durkslag eller en sil. Det kan också vara en god idé att ställa lite av det kokande vattnet åt sidan. Det kommer att vara användbart att tillsätta det i såsen senare. Eftersom den innehåller en del av pastastärkelsen kommer den att reda såsen så att den blir en aning tjockare.
Häll sedan direkt tillbaka pastan i kastrullen eller pannan som du kokade eller värmde såsen i.
Du behöver inte skölja pastan med kallt vatten – inte ens om du vill göra en pastasallad. När den hålls varm kan den absorbera smaken av såsen på bästa sätt.
7. Att tänka på när du tillagar såsen
Även om du har börjat med rekommendationerna för tillagning av pastan, bör en bra pastarätt börja med att förbereda såsen. För detta bör du välja en väl tilltagen panna eller gryta som har plats för att inte bara rymma såsen utan där det också finns tillräckligt med utrymme för att hälla i pastan på slutet.
På så sätt kan allt serveras tillsammans.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur kommer det sig att ärtor är så hälsosamma?
8. Avsluta tillagningen med såsen
När pastan är kokt, häll den i pannan på medelhög eller låg värme. På så sätt avslutar du de sista sekunderna av tillagningen med alla ingredienser tillsammans och värmer upp rätten. Alla smaker kommer att blandas perfekt och pastan kommer att täckas av sås i sin helhet.
Om rätten fortfarande är torr kan du gradvis tillsätta vattnet du ställt åt sidan efter att du kokat pastan.
9. Den perfekta kombinationen: Varje pasta med sin egen sås
Även om det kan verka konstigt, passar inte alla såser bra tillsammans med alla typer av pasta. Visste du till exempel att man inte serverar spaghetti bolognese i Italien utan föredrar att servera denna berömda köttbaserade sås tillsammans med tagliatelle eller i en lasagne?
Vissa typer av pasta passar bättre till vissa såser. Som en allmän regel kan vi säga att:
Med korta pastatyper (makaroner, fjärilar, spiraler eller rigatoni) är det bättre att använda såser med tjock konsistens, t.ex. ost-, grönsaks- eller köttfärssåser. Detta eftersom dessa former är bättre på att hålla såsen.
För spagetti eller linguine (lång och tunn pasta) är den bästa såsen en lätt och tunn sås, som tomatsås, pesto eller serverad med olja och vitlök. Lång och bred pasta passar däremot bra till såser som carbonara som har lite mer konsistens.
10. Den sista touchen: En god ost
När du har pastan på tallriken avslutar du med att riva lite ost ovanpå. De bästa ostarna är hårda italienska ostar, som parmesan eller pecorino romano. Om du river den precis innan du ska äta behåller den sin perfekta konsistens och smak.
Nu återstår det bara att sätta sig vid bordet och låta dina läckra pastarätter dig väl smaka!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Dickie J. Delizia!La historia épica de la comida italiana. Penguin Random House. Julio 2014.
- McGee H. La cocina y los alimentos. Ed. Debate. Año 2015.
- Montanari M. Il cibo come cultura. Laterza & Figli. Año 2004.
- Tee S. Pasta. Parragon Books. Año 2006.