Citronpasta med räkor: ett utsökt recept

Citronpasta med räkor är en rätt som både är näringsrik och utsökt när den görs med rätt ingredienser.
Citronpasta med räkor: ett utsökt recept

Senaste uppdateringen: 18 februari, 2020

Om du noggrant väljer ut ingredienserna lämpar sig denna citronpasta med räkor även för personer som är laktos- och glutenintoleranta. Det bästa är att både vuxna och barn tenderar att gilla det, så det är perfekt för familjen.

Citronpasta med räkor: näringsvärde

Hälsofördelar med att äta fullkornspasta

Fullkorn är det bästa alternativet

Fullkornspasta är mycket näringsrikare än raffinerade varianter tack vare sitt höga innehåll av långsamma kolhydrater och fibrer.

För att göra denna rätt ännu mer fördelaktig bör du ersätta vanlig pasta med fullkornsvetepasta gjord av oraffinerade fullkorn.

Fullkornspasta har högre innehåll av fibrer och protein, och tillför dessutom flera mineraler, inklusive kalium, fosfor och magnesium.

Dessa makronäringsämnen absorberas långsamt, så energin släpps ut progressivt och hjälper dig att vara mätt längre.

Denna typ av pasta har väldigt lite fett och innehåller främst växtsteroler, som är kolesterollika substanser som finns naturligt i frukt, grönsaker, nötter och spannmål. De sänker faktiskt LDL-kolesterolet och är bra för hjärtat.

Fullkornsvetepasta är därför lämplig för konsumtion i dieter som anpassas för kontrollen av hyperkolesterolemi. Dess fibrer främjar dessutom regleringen av kolesterol och blodsockret.

Hälsofördelarna med räkor

Räkor i stekpanna

Detta skaldjur är rikt i kolesterol, men en utmärkt källa för vitaminer och mineraler.

Räkor är ett skaldjur som tillhandahåller 80 kcal per 100 g och har högt vatten- samt proteininnehåll.

Detta lilla djur har relativt höga kolesterolnivåer och en portion täcker faktiskt halva det dagliga rekommenderade intaget i en balanserad kost.

Om det konsumeras med måtta och i kombination med vissa livsmedel, som fullkornspasta, kan du med fördel inkludera räkor i en kost för hjärthälsan.

Räkor innehåller även en hög andel essentiella mineraler som jod, zink, kalium, fosfor och kalium. De har även stora mängder vitamin B12: en enda portion innehåller dubbla det rekommenderade dagliga intaget.

Citronpasta med räkor

Citronpasta med räkor och färskost

Du kan variera receptet på alla sätt du vill för att ta hänsyn till eventuella matintoleranser eller speciella behov du eller din familj har.

Ingredienser (4 personer)

 • 280 g pasta
 • 500 g räkor, tvättade och skalade
 • 3 citroner
 • 140 g färskost eller kvarg
 • Basilika
 • Vitlökspulver
 • Extra jungfruolivolja
 • Salt och peppar efter smak

Tillredning

 • Till att börja med ställer du en stekpanna över medelhög värme och tillsätter två matskedar extra jungfruolivolja. Tillsätt räkorna när den är tillräckligt varm.
 • Tillaga i 7-10 minuter, häll ut ur pannan och ställ åt sidan.
 • Riv bort skalet från citronerna utan att nå den vita delen och skär resten av citronerna i bitar.
 • Tillsätt citronbitarna i pannan och rör om för att hjälpa dem att släppa ut sina safter.
 • Koka samtidigt upp tillräckligt med vatten för att koka pastan och tillaga den i minst sju minuter för att göra den al dente.
 • Efter att citronerna har släppt ut sina safter tar du bort dem från pannan och tillsätter färskost eller kvarg istället.
 • Tillsätt ett par matskedar av pastavattnet för att få en jämnare konsistens.
 • Tillsätt pastan i pannan tillsammans med såsen och räkorna.
 • Krydda efter smak med salt, peppar, vitlökspulver, basilika och citronskal. Rätten är nu redo att serveras.

Du kan byta ut färskosten med ett sojabaserat alternativ eller en ost som är låg i laktos, som muenster, camembert, brie, cheddar, provolone, gouda, blåmögelost, parmesan eller schweizerost. Du kan även välja pasta efter behov.

Detta recept fungerar bra med en sallad eller en lätt grönsakssoppa för att få en välbalanserad lunch eller middag.

Smaklig måltid!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.