Läckra recept på spagetti carbonara 

Spaghetti carbonara är en klassisk rätt för alla pastaälskare. Om du är en av dem bör du känna till man tillagar denna rätt perfekt.
Läckra recept på spagetti carbonara 

Senaste uppdateringen: 20 mars, 2020

Spagetti carbonara är en typisk italiensk maträtt. Den är särskilt typisk för regionen Lazio, där huvudstaden Rom ligger.

Hypoteserna är många om hur denna maträtt har fått sitt namn, men den vanligaste teorin har att göra med den svarta färgen på peppar. Svartpeppar har en färg som gör att den liknar kol, så när man kryddar denna pasta med peppar, ser det ut som att den är täckt av små stänk av kol (carbonio på italienska).

Det finns massor av olika recept på spagetti carbonara. Men de allra flesta skiljer sig väldigt mycket från den traditionella versionen. Du kan bli förvånad att höra att den ursprungliga versionen varken innehåller grädde, vitlök eller lök. De recept som innehåller dessa ingredienser är spanska eller amerikanska.

Idag ska vi visa dig det traditionella, italienska receptet, och dess viktigaste ingrediens är sidfläsk.

Spagetti carbonara

Bacon är viktig för en spaghetti carbonara

Ingredienser (för 2 personer)

 • Vatten
 • Rökt eller lättsaltat sidfläsk
 • 2 medelstora ägg
 • Kryddor: salt och svartpeppar
 • 250 g spagetti
 • Olivolja (efter behov)
 • 1 dl riven pecorinoost (ca 75 g)
 • 1 dl riven parmesanost (ca 75 g)
 • Valfritt: persilja (att garnera med)

Tillagning

 1. Smörj en stekpanna med lite olivolja och förvärm den på medelvärme.
 2. Koka upp vatten i en kastrull med 1 till 2 teskedar salt (efter smak).
 3. När vattnet börjar koka, tillsätt pastan. Låt det koka tills pastan är al dente. Kom ihåg att röra om pastan ibland så att den inte klibbar fast i botten.
 4. Medan pastan kokar skär du bort fettet från sidfläsket och skär det i små bitar.
 5. Stek sidfläsket i stekpannan i 2-3 minuter och lägg sedan upp på en tallrik för att använda senare.
 6. Knäck äggen och separera gulorna från vitorna. För italiensk carbonara behöver du bara äggulorna, som du vispar.
 7. Blanda sedan ner osten i äggvispet tills du har en tjock blandning. Det är viktigt att du inte låter denna blandning förhårdna, så se till att röra om emellanåt.
 8. Sila av spagettin, men spara lite av kokvattnet (ca 1/2  dl är tillräckligt).
 9. Lägg sidfläsket i spagettin och blanda ingredienserna väl.
 10. Häll sedan lite av kokvattnet över pastan tillsammans med ägg- och ostblandningen. Rör sedan om allt igen.
 11. Mal lite svartpeppar och strö över rätten. Tänk på att det är pepparn som ger rätten dess autentiska smak.

En spansk-amerikansk version av spagetti carbonara

Spagetti carbonara finns i olika recept

Ingredienser (för 2 personer)

 • 100 g bacon
 • 2 medelstora ägg
 • 4 matskedar grädde
 • 250 g spagetti
 • 3 msk riven parmesanost (ca 30 g)
 • Olivolja (efter behov)
 • Kryddor: salt, svartpeppar (nymalen)

Tillagning

 1. Precis som i föregående recept börjar du med att koka spagettin. Se till att du rör om emellanåt så att pastan inte fastnar i botten.
 2. Skär bort baconfettet och skär köttet i mindre bitar. Stek sedan i lite olivolja i ca 2-3 minuter.
 3. Knäck äggen i en skål och vispa dem med en gaffel tills äggvitan och äggulorna är helt ihopblandade. Blanda med grädden och ställ åt sidan till senare.
 4. Sila av spagettin. Lägg sedan tillbaka spaghettin i kastrullen och blanda genast ned äggvispet med grädde samt parmesanost. På så sätt blir de tre ingredienserna väl blandade och du får en kompakt maträtt. Lägg sedan upp på en tallrik.
 5. Krydda med nymalen svartpeppar.

Slutliga rekommendationer

Om du inte råkar ha båda typerna av ost som ingår i det traditionella receptet (parmesan och pecorino), går det bra att bara använda parmesan eller någon annan typ av halvhärdad ost. På så vis kommer du inte drastiskt att ändra rättens smak.

Vissa föredrar dessutom att använda hela ägget till såsen (som du ser i det spansk-amerikanska receptet). Med andra ord måste du inte få äggvitorna till övers. Alla har sin egen teknik baserat på sina egna önskemål.

Vill man hålla sig till den traditionella metoden är det viktigaste att tillaga såsen utan att blanda mejeriprodukter med äggen. Detta gör att du undviker en rätt som blir väldigt tung i magen. Och för att undvika att rätten blir dålig, bör du äta den samma dag som du tillagar den.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att den traditionella spagetti carbonaran är gjord med sidfläsk och inte bacon. Bacon har emellertid blivit en mycket vanlig ingrediens i den amerikanska versionen. Men vi rekommenderar ändå att du inte använder den typ av baconskivor som du hittar i mataffären. De kanske smakar gott, men de har inte samma täthet som sidfläsket som du kan skära upp själv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.