10 tips: gå ner i vikt genom att förbättra dina matvanor

Kan man gå ner i vikt utan att äta mindre? Nyckeln är att följa några enkla riktlinjer, och de tar vi upp i den här artikeln så att du kan uppnå ditt mål utan att behöva offra för mycket.
10 tips: gå ner i vikt genom att förbättra dina matvanor
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Att räkna kalorier är inte alltid effektivt för att gå ner i vikt. Det är stor skillnad på att inta 100 kalorier av äpple och 100 kalorier av glass, då äpplet innehåller fibrer som också hjälper till att bränna fett. Vi kommer här att ge dig praktiska och användbara tips för att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt, genom att förbättra dina matvanor, utan att du ska behöva göra för stora uppoffringar som kan påverka din hälsa.

Tugga maten ordentligt

Matsmältningen börjar redan i munnen, eftersom ditt saliv innehåller enzymer som startar matsmältningsprocessen. När vi tuggar maten ordentligt tar vi lättare upp näringsämnen och äter dessutom mindre. Det har bevisats att hungern varar i 15 till 20 minuter. Så om du tar dig tid att njuta av maten och inte stressa kommer du snart känna att du inte behöver äta mer.

Ät inte för mycket

För att gå ner i vikt måste du först lära upp din mage, för den anpassar sig till de mängder av mat du vanligtvis äter. Tänk på att äta på regelbundna tider och inte avvika från dem. Det är egentligen inte så svårt att vänja magen vid att inte äta för mycket. Ett trick du kan använda är att dricka ett avkok efter maten för att hjälpa till med matsmältningen. Det kan vara till stor hjälp när du vill förbättra dina matvanor.

te efter maten

Blanda inte för många livsmedel

Att blanda för många olika ingredienser i samma mat, som vi vanligtvis gör på bufféer och fester, är något som bidrar till övervikt och även påverkar hälsan. Även om det förstås alltid finns undantag bör du alltid försöka inkludera någon grönsak, kolhydrater och lite protein på tallriken.

Välj färska livsmedel

Du förlorar inget på att äta helt färska livsmedel, såsom ekologiska frukter och alla “biologiskt ätbara” livsmedel, om du vill gå ner i vikt. Inget bearbetat! Det är gott, ger dig mer fibrer och bidrar med fler vitaminer och mineraler.

Ät inte efterrätt efter maten

Att äta efterrätt i samband med den vanliga maten försämrar matsmältningen och gör att du ökar i vikt betydligt mer än om du exempelvis skulle äta samma “efterrätt” som ett mellanmål på förmiddagen eller eftermiddagen.

Det går heller inte bra med frukt eftersom det vanligtvis innehåller fruktsocker. U ndantaget är äpple och päron, som är två frukter du kan inkludera i maten.

äpple och päron

Var uppmärksam på dina middagar

Enligt talesättet ska man äta frukost som en kunglighet och middag som en fattig om man vill gå ner i vikt. Och det är inte helt fel, eftersom rytmen vi sätter förbereder kroppen på den energi vi behöver vid varje tillfälle,. O m man äter sent på kvällen eller under natten lyckas kroppen inte alltid smälta allt. Därför bör man inte äta efter 20.00 på kvällen om man vill gå ner i vikt.

Enligt traditionell kinesisk medicin är morgonen den tid på dagen då levern och gallblåsan börjar arbeta ordentligt, så det är då man bör ge kroppen mycket mat att bearbeta.

Vad äter vi mellan måltiderna?

Många går ofta hungriga för att deras metabolism är snabb. Om det är du, bör du lägga till ett mellanmål för att förbättra dina matvanor. Några tips på mellanmål är färsk och torkad frukt, naturliga smoothies, vegetariska drycker, m.m.

Förbättra dina matvanor genom att alltid ha något förberett

Vi föreslår att du alltid har något förberett i frysen eller något med dig i en påse för att inte bli frestad av mat som inte är lika hälsosam för kroppen. Det finns utan tvekan många typer av livsmedel som är väldigt hälsosamma och lätta, som exempelvis vissa frukter. Försök därför att alltid ha med dig det i väskan om du vill gå ner i vikt. Du kan även tillreda en fruktsallad eller en liten påse nötter.

Drick mycket vatten

Vatten rengör kroppen och fyller magen när vi känner att vi vill småäta, men egentligen inte är hungriga. Vi är många gånger törstiga, men kroppen blandar ihop signalerna. Därför rekommenderar vi att du alltid dricker ett glas vatten när du känner för att småäta. Om du efter det ändå fortfarande är hungrig kan du välja något hälsosamt mellanmål, i enlighet med vad vi sa ovan.

Ät hemma

Det är lättare att förbättra dina matvanor när du äter hemma, eftersom du alltid vad du stoppar i dig. Men när man äter ute händer det ofta att man äter ingredienser som inte är lika hälsosamma och som innehåller stora mängder fett av dålig kvalitet. Du kan därför laga mat för flera dagar och förvara i kylen eller frysen, så att du kan ta fram det när du känner dig hungrig.

Bilder: Leonard John Matthews, y n_sapiens


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.