10 livsmedel som hjälper dig att få bättre sömn

10 livsmedel som hjälper dig att få bättre sömn

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sömn är viktigt; det är nyckeln till att hålla sig frisk både fysiskt och känslomässigt. Genom att få bättre sömn underlättar du för kroppen att förnyas, vilket är livsviktigt för att den ska kunna utföra sina olika funktioner.

Men många har tyvärr problem med att somna och kan inte få en god natts sömn. Det är alldeles för vanligt idag då många av våra vardagliga problem och teknologin har ändrat våra sovvanor på olika sätt.

För att kunna njuta av en god natts sömn är det mycket viktigt att organisera ditt sömnschema och göra dig av med alla störande element. Du bör avlägsna all form av teknisk utrustning som kan störa sömnen från ditt rum, upprätthålla en hälsosam kost samt att undvika äta irriterande livsmedel innan du går till sängs.

Många studier har visat att en bra kost är nyckeln till att få god sömn och att förebygga problem som sömnlöshet. Samma studier har visat att vissa livsmedel kan ha en bra effekt på sömnen eftersom de verkar på nervsystemet och stimulerar frisättningen av kemiska ämnen som melatonin och serotonin, vilka relaterar till avkoppling och bättre sömnkvalitet.

Vilka livsmedel gör att man kan få bättre sömn?

Havregryn

Havregryn rekommenderas ofta till frukost, men du kan även äta dem vid andra tider på dygnet, även sena kvällar. Det är mycket hälsosamt för det kardiovaskulära systemet och kan vara till nytta för diabetiker.

Att äta havregryn två till tre timmar innan du lägger dig kan hjälpa kroppen att slappna av för en bättre sömn eftersom det stimulerar melatoninproduktionen.

Ät mandlar för att få bättre sömn

Ät mandlar för att få bättre sömn

En näve mandlar kan hjälpa dig att sova lugnt utan avbrott. Det beror på att mandlar innehåller tryptofan och magnesium, två ämnen som har egenskaperna att inducera sömn.

Honung

Att dricka mjölk eller te med honung kan vara mycket effektivt för att få bättre sömn. Honung innehåller glukos, som talar om för hjärnan att den ska minska ner funktionen av orexin – ett ämne som är direkt kopplat till sömnlöshet.

Fullkornsbröd

Fullkornsbröd innehåller vitamin B1 och B6. Kombinera det med honung så att det främjar tryptofanets resa mot hjärnan, där det omvandlas till serotonin och förbättrar sömnkvaliteten.

Få bättre sömn med körsbär

Ät körsbär för bättre sömn

Ett av de bästa sätten att få sova och undvika avbrott mitt i natten är att äta livsmedel rika på melatonin. Körsbär är, precis som havre och valnötter, en naturlig källa till melatonin och kan bidra till att förbättra dina sömnvanor.

Drick örtte för att få bättre sömn

Att dricka örtte kan vara ett av de bästa alternativen för att få bra sömn. Olika typer av teer, såsom de på kamomill, citronmeliss, lavendel, passionsblomma, lindblomma eller citron, har avslappnande och lugnande egenskaper som försätter kroppen i rätt tillstånd för att somna.

Mörk choklad

Du kan äta mörk choklad under dagen och på kvällen eftersom detta faktiskt kan bidra till att förbättra dina sömnvanor. Det stimulerar produktionen av serotonin – det hormon som låter kroppen och sinnet slappna av.

Bananer

Banan fungerar som ett sömnmedel

Bananer fungerar som ett sömnmedel. Förutom att vara rikt på näringsämnen stimulerar detta superlivsmedel produktionen av melatonin och serotonin. På så vis förbättrar det din sömnkvalitet. En banan före sänggåendet ger kroppen en god dos av magnesium och kalium, som fungerar avslappnande för både musklerna och nervsystemet. De är viktiga för en återställande sömn.

Varm mjölk

Du har säkert druckit en kopp varm mjölk innan sängdags någon gång. Det är mycket gott och hjälper dig även att få bättre sömn tack vare dess innehåll av tryptofan, som är en essentiell aminosyra för produktionen av melatonin och serotonin – signalsubstanser som deltar i sömncykeln.

Kyckling

Kyckling är ett annat livsmedel som innehåller aminosyran tryptofan. För bäst effekt rekommenderar vi att du äter det tillsammans med en portion fullkornsbröd under eftermiddagen.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Francesc Fossas. Qué comer: consejos y curiosidades de la nutrición. Océano Ámbar,2008.
  • Albert Ronald Morales. Frutoterapia: Bienestar y vida. Editorial Edaf, S.L., 2014. 
  • Juliette Goggin, Abi Righton. Cosmética casera : recetas naturales para el rostro, el cuerpo y el cabello. Naturart, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.