Visceralt fett och underhudsfett: lär dig att motverka dem

Visceralt fett och underhudsfett: lär dig att motverka dem
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Du har säkert hört talas om visceralt fett och underhudsfett, och riskerna de utgör för hälsan. Vi kvinnor har ofta mer underhudsfett, även kallat subkutant fett, men inget av dessa är bra för kroppen och därför är det viktigt att man gör allt man kan för att motverka det.

Varför får man det? Varför är det ett så vanligt problem? En dålig kosthållning och brist på träning är några av de vanligaste anledningarna.

Det finns dock även andra faktorer man bör tänka på: ens genetiska arv, klimakteriet och en dålig kost är faktorer som kan påverka.

I den här artikeln kommer vi att prata mer om visceralt fett och underhudsfett.

Visceralt fett, det farligaste för din hälsa

Ta hand om hjärthälsan

Vi har alla en större eller mindre mängd fett i kroppen. Om du känner på låren känner du det underhudsfett som många kvinnor har. Om du nu lägger handen på magen känner du kanske att du även där hittar detta farliga fett som kan leda till allvarliga problem.

Läkare säger att män har en större tendens att få visceralt fett, som också kallas för bukfett eller “ölmage”, vilket förr eller senare kan orsaka en hjärtinfarkt. Risken är ganska hög.

Tänk på följande:

 • Visceralt fett ackumuleras inte bara runt magen eller levern, utan förgiftar även blodet.
 • Visceralt fett inflammerar och kan orsaka arterioskleros, som kan leda till matsmältningsproblem och medföra diabetes samt olika typer av cancer.
 • Det många inte vet är att visceralt fett kan påverka ens humör. Man kan bli trött, stressad, få ångest och även bli deprimerad, som i sin tur påverkar kortisolet i blodet.
 • Genom att det frisätts en serie giftiga substanser i blodet kan man även få något som kallas för metabolt syndrom eller insulinresistens. Det är viktigt att tänka på det!

Hur vet man om man har visceralt fett?

Visceralt fett runt magen

Det kan verka som en uppenbar fråga, men det är många som lever med ackumulerat fett i magen utan att de går till läkaren, utan att de undersöker sig, vilket många gånger kan rädda liv.

För att utvärdera din kardiovaskulära risk är det viktigt att du tänker på midjans omkrets.

Underhudsfett kan också vara farligt

Män en större tendens att ackumulera fett runt midjan när de når en viss ålder. Men vi kvinnor kan också lagra fett i magen. För det mesta sitter dock vårt problem på höfterna, låren och benen.

Läkare har påpekat något mycket viktigt som är värt att tänka på:

 • Ackumuleringen av fett i benen visar inte alltid symtom, men det kan vara mycket farligt.
 • Du kan känna kramper och en känsla av att benen sover… Det är tecken på att dina artärer inte är tillräckligt elastiska och att det har ackumulerats fett i dem. Det kan skapa allvarliga problem.
 • I det fallet kan du stå inför en perifer artärsjukdom som är väldigt vanlig och kan vara allvarlig. Det händer då man har ett överskott av kolesterol och annat fett som cirkulerar i blodet, och som ackumuleras i artärväggarna i armar och ben.
 • Det allvarliga är att dessa symtom inte är speciellt tydliga, men de kan leda till hjärtproblem.

Glöm aldrig att undersöka dig regelbundet för att få veta dina kolesterolnivåer!

Hur man motverkar visceralt fett och underhudsfett

Joggande par

Tänk på

 • Om du har fetma i familjen eller kardiovaskulära problem borde du förbättra dina livsvanor redan nu.
 • När man når 40-45 års ålder är det viktigt att ta hand om sina livsvanor till max. Det är då man börjar få högre kolesterol, och det blir lite svårare att gå ned i vikt.
 • Tänk på att visceralt fett inte försvinner på en dag. Det finns inga mirakeldieter eller magiska kurer. Du måste få din läkares hjälp för att få rätt råd om hur du ska göra.
 • Hjälp från familj och vänner är också viktigt. Om du behöver gå på en diet rekommenderas att du tar hjälp av din familj. Det är väldigt bra för att uppmuntra en till att leva ett mer aktivt liv.

Tips för att tappa visceralt fett och underhudsfett

 • Det handlar inte om att helt ta bort helt från kosten, för det finns även hälsosamt fett som kroppen behöver: olivolja, lax, nötter, avokado…
 • Hoppa inte över några måltider. Ät mellan 4 till 5 måltider dagligen. Det handlar om att bli “lite mätt” men flera gånger om dagen, för det håller din metabolism aktiv.
 • Säg ja till lösliga fibrer:
 • Undvik salt i din kost, och även vitt mjöl, bearbetade livsmedel, läsk…
 • Öka intaget av färska grönsaker.
 • Fysisk träning är viktigt. Det handlar inte om att trötta ut sig, utan om att bibehålla en regelbunden aerobisk träningsrutin som gör att man sakta men säkert kan bränna fett och ha ett aktivt hjärta. Prova gärna att gå ut och gå, dansa, gå i trappor, simma….

Lär dig att hantera visceralt fett och underhudsfett för att njuta av god hälsa i livet!

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.