Vill du behandla rygg- och nacksmärtor naturligt?

Vill du behandla rygg- och nacksmärtor naturligt? Du borde ha en rutin med övningar och dagliga vanor. Lär dig hur i den här artikeln!
Vill du behandla rygg- och nacksmärtor naturligt?

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Datorer, surfplattor och smartphones är alla en del av vardagen, men det är viktigt att man lär sig behandla rygg- och nacksmärtor som kan uppstå vid användningen av dessa apparater. Lösningen är såklart inte att överge dem. Du måste istället använda övningar och aktiviteter som kan minska bieffekterna av att använda dem.

Innan vi rekommenderar lämpliga övningar för att behandla rygg- och nacksmärtor är det dock viktigt att du får reda på varför det gör ont i dessa områden.

Muskelkontrakturer ger upphov till smärta i rygg och nacke

Ryggrad-på-kvinna

Kontrakturer är skador som uppstår när våra muskler hålls spända för länge. När det händer uppstår det s.k. “knutor”, som är ett resultat av muskelns oförmåga att återvända till ett avslappnat tillstånd. Muskelkontrakturen intensifieras i relation till muskelns styrka. Ju svagare de är, desto mer smärta kommer du känna av.

Eftersom vi inte använder vår nacke för att hålla i saker är det ett väldigt känsligt område. Av samma anledning brukar vi inte ta hand om nacken så värst mycket. Det är bara när vi upplever symptom som vi kommer ihåg att musklerna i området existerar. Det är därför viktigt att utföra övningar som minskar spänningar och stärker dina muskler. Du kommer även att behöva ändra på saker i ditt liv för att minska stress; annars kommer dina muskler konstant vara spända.

Övningar som naturligt kan behandla rygg- och nacksmärtor

Innan du påbörjar övningarna, se till att du sitter i rätt ställning. Det rekommenderas att du använder dig av lotusställningen, men om du inte kan göra det så se till att din rygg är rak.

Det är sedan dags att träna andningen. Det är väldigt viktigt att göra det för att din kropp ska kunna få ordentligt med syre. Du bör helst andas långsamt: när du andas in ska du fylla din mage och tömma den när du andas ut. På det sättet uppnår du ett avslappningstillstånd som lindrar på spänningar.

Vänd ditt huvud till vänster och höger

 • Börja med att vända dig mot varje sida, men håll din nacke centrerad.
 • Kom ihåg att fysisk träning måste utföras gradvis, annars finns det en risk för att skadorna kommer öka markant.
 • Upprepa övningen fem gånger på varje sida.

Lyft ditt huvud bakåt

Gör det försiktigt, med ryggen rak och nacken i mitten.

 • Lyft först ditt huvud bakåt. Luta det sedan mot bröstet.
 • Utför övningen fem gånger, precis som du gjorde innan.
 • Var inte för intensiv.

Luta huvudet från sida till sida

Kvinna-tränar-nacken

Det handlar om att se till att dina öron är parallella med dina armar. Om du gör det för hårt kan du känna av kramp eller att du har sträckt en muskel.

 • Gör försiktiga rörelser och vila några sekunder med nacken i mitten.
 • Upprepa fem gånger igen.

Rotera ditt huvud för att lindra nacksmärta

Det är nu dags att göra en komplett cirkel med huvudet. Om din nacke böjer sig kan det vara skadligt för din ryggrad, så var försiktig.

 • Börja rotera från höger och se till att din haka rör vid ditt bröst när du når den punkten.
 • Gör fem rotationer och börja igen, den här gången från vänster sida.

Stretcha dina ryggrad

 • Sväng ditt ansikte åt höger och sänk din käke något utan att det gör ont.
 • För sedan din hand mot baksidan av ditt huvud och tryck nedåt försiktigt.
 • Håll ställningen i tio sekunder.
 • Gör likadant på den vänstra sidan.

Njut av din fritid

Vänner-i-ring

Vi vill till slut påminna dig om att rygg- och nacksmärtor också kan vara kopplade till stress, så för att behandla rygg- och nacksmärtor är det viktigt att ha lite fritidGör upp en lista på aktiviteter som du tycker om och applicera dem så mycket du kan i vardagen. Det finns de som bara låter sig själva ha kul när de är klara med alla sina skyldigheter. Det är dock något som kan ge upphov till en pliktspiral som aldrig tar slut.

Avsätt därför tid till att ha kul och slappna av.

God hälsa är kombinationen av både ett bra fysiskt tillstånd och ett bra mentalt. Om något av dessa områden hamnar på efterkälken kommer det andra följa efter. Varför inte avsätta lite tid till att ha roligt och slappna av ibland?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.