Vetenskapligt bevisade hälsofördelar med fläderbär

Fläderbär är kända för sin förmåga att stärka immunförsvaret och kunna lindra hosta, influensa och förkylningar. Vad säger forskningen om bären? I den här artikeln ska vi berätta allt du behöver veta.
Vetenskapligt bevisade hälsofördelar med fläderbär

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Hälsofördelar med fläderbär (Sambucus) är väl dokumenterade i böcker om naturmediciner. Faktum är att man har undersökt bären i flertalet vetenskapliga studier, som sedan har slagit fast några av dess hälsorelaterade användningsområden. Så vad säger forskningen?

Till att börja med bör du känna till att det finns ungefär 30 olika sorter av fläderträd och -växter runtom i världen. Men den europeiska versionen (Sambucus nigra) är den mest populära när det kommer till medicinsk användning. Du kan använda växtens blommor, bär och själva barken.

Fläderbärets nyttiga beståndsdelar

När det handlar om hälsa använder man först och främst fläderväxtens svarta bär. Dessa sticker ut med sitt höga innehåll av organiska pigment, tanniner, karotenoider, aminosyror, C-vitamin och andra näringsämnen som bidrar till att förhindra sjukdomar när man intar dem.

Mer detaljerat innehåller fläder följande, enligt en granskning publicerad i the Journal of Functional Foods;

 • Mellan 6 till 35 mg C-vitamin per 100 gram, vilket utgör upp till 60% av det dagliga rekommenderade intaget
 • 7 gram kostfiber per 100 gram
 • Fenolsyror
 • Quercetin, kaempferol och isorhamnetin
 • Antocyaniner

Vetenskapliga hälsofördelar med fläderbär

Idag drar man nytta av de många hälsofördelarna med fläderbär för att göra kosttillskott och naturliga produkter. Faktum är att det bästa sättet är att konsumera dem, eftersom bären i rå form, barken och bladen har giftiga beståndsdelar som kan orsaka problem med magen om man inte använder dem på rätt sätt.

Men det är viktigt att poängtera att även om fläderbär har vetenskapligt bevisade hälsofördelar, så är det inte någon första-hjälpen mot sjukdomar. Det ersätter inte heller medicinska rekommendationer. Av denna anledning ska du alltid först kontakta en läkare när du känner dig sjuk.

Fläderbär för influensa och förkylning

Hälsofördelar med fläderbär: En sjuk kvinna.
Folk har traditionellt sett använt fläderbär för att lindra förkylnings- och influensasymptom.

Folk har sedan länge använt kurer med fläderbär för att lindra förkylnings- och influensasymtomEtt te gjort på både blommorna och extrakt av bären kan minska intensiteten och längden på infektionen, om man börjar dricka det vid de första tecknen på symptom.

Enligt en studie som publicerats 2019 i den vetenskapliga tidskriften Bioscience, Biotechnology and Biochemistry kan dessa bär hjälpa till att stimulera immunförsvaret, vilket minskar risken för infektioner som till exempel influensa. 

Hälsofördelar för hjärtat med fläderbär

En av de mest betydelsefulla fördelarna med fläderbär har att göra med hjärthälsan. Mera specifikt så har studier visat att bären har en positiv inverkan på hjärtats och blodkärlens tillstånd. En granskning publicerad i Phytotherapy Research visar att plantans bär hjälper till att minska risken för hjärtsjukdomar tack vare sitt innehåll av antocyanin.

Detta ämne som har antioxiderande verkan, kan hjälpa till att minska på ansamlingen av kolesterol i artärerna. Dessutom verkar det också ha en positiv effekt på blodtrycket. Även om det krävs fler studier, stöder resultatet att man använder bären för att bibehålla ett friskt hjärta.

Mot förstoppning

En publikation på sidan Penn State School of Medicin and Academic Medical Center  framhåller att fläderbär har en mild laxerande effekt och därför inte bör intas samtidigt som andra laxerande medel. Forskare menar att denna effekt beror på ämnet antrakinon, som också finns i rabarber och senna.

En ytterligare förklaring är det höga fiberinnehållet i bären, vilket också bidrar till optimal tarmfunktion. Generellt sett så hjälper te på torkade fläderbär till att stimulera tarmrörelserna vilket underlättar kroppens process för att göra sig av med avfall. Vi behöver fortfarande mera bevis för detta, men teet anses vara säkert att inta i upp till 5 dagar.

Övriga potentiella hälsofördelar med fläderbär

För tillfället finns det inte tillräckligt med bevis för att konstatera att fläderbär har en exceptionell roll när det kommer till att förhindra sjukdomar. Men tack vare sin antioxiderande verkan kan fläderbär ha andra positiva hälsoeffekter. Naturligtvis bör du fortfarande kombinera intag av fläderbär med en hälsosam livsstil.

 • Antocyaninerna i fläderbär ger dem anti-inflammatoriska egenskaper som kan bidra till att lindra fysisk smärta.
 • En studie publicerad i Phytotherapy Research påvisar att svarta fläderbär har antivirala och antimikrobiella egenskaper som är användbara mot patogener som orsakar bihåleinflammation, bronkit och tarminfektioner.
 • I djurförsök har fläderbär visat sig ha en urindrivande effekt, samt kunna stimulera urineringsfrekvensen.
 • Bärens antioxidanter och näringsämnen inverkar också positivt på humöret. Framför allt förbättrar det de mentala förmågorna och minskar risken för depression.
Hälsofördelar med fläderbär: Minska risken för förstoppning.
Fläderbär har en laxerande effekt och högt fiberinnehåll, vilket gör att de främjar tarmrörelserna.

Bieffekter av fläderbär

För de flesta friska vuxna innebär ett moderat intag av fläderbär inte något problem. Men det är mycket viktigt att undvika överdriven konsumtion, eftersom bären kan irritera magen tack vare sitt innehåll av lektiner.

Å andra sidan innehåller fläderplantan också ämnen som kallas cyanogeniska glykosider, vilka kan ge ifrån sig små doser cyanid. Mängderna av denna substans på 100 gram är dock små, endast 3% av den uppskattade dödliga dosen för en person.

Dessutom har kommersiella tillskott och tillagade fläderbär inte visat sig innehålla cyanid och de är därför säkra. Att äta någon del av plantan rå, oavsett om det är bär, blad eller bark kan orsaka illamående, kräkningar och diarré.

Produkter baserade på fläderbär, som till exempel kosttillskott av växten eller bären, rekommenderas inte för barn under 18 år eller kvinnor som är gravida eller ammar. Personer som har någon särskild sjukdom bör konsultera en läkare innan de intar denna typ av naturmediciner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sidor, A., & Gramza-Michałowska, A. (2015, October 1). Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review. Journal of Functional Foods. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.07.012
 • Hawkins, J., Baker, C., Cherry, L., & Dunne, E. (2019). Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complementary Therapies in Medicine42, 361–365. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.12.004
 • Kinoshita, E., Hayashi, K., Katayama, H., Hayashi, T., & Obata, A. (2012). Anti-influenza virus effects of elderberry juice and its fractions. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, 76(9), 1633–1638. https://doi.org/10.1271/bbb.120112
 • Vlachojannis, J. E., Cameron, M., & Chrubasik, S. (2010, January). A systematic review on the Sambuci fructus effect and efficacy profiles. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2729
 • Beaux, D & Fleurentin, J & Mortier, F. (1999). Effect of extracts of Orthosiphon stamineus Benth, Hieracium pilosella L., Sambucus nigra L. and Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng. in rats. Phytotherapy research : PTR. 13. 222-5. 10.1002/(SICI)1099-1573(199905)13:3<222::AID-PTR447>3.0.CO;2-P.
 • Porter, R. S., & Bode, R. F. (2017, April 1). A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus nigra L.) Products. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5782

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.