Vaskulit: Sjukdomen som påverkade Ashton Kutchers syn och hörsel

Vid 44 års ålder berättade skådespelaren hur han nästan tappade hörsel och syn på grund av vaskulit. Vi berättar vad denna sällsynta sjukdom handlar om här.
Vaskulit: Sjukdomen som påverkade Ashton Kutchers syn och hörsel
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 02 maj, 2023

Ashton Kutcher avslöjade på Running wild with Bear Grylls: The Challenge att han under ett år led av vaskulit. Vaskulit är ett autoimmunt tillstånd som komplicerade Ashton Kutchers syn, hörsel och till och med hans förmåga att gå.

Det är ett ganska sällsynt tillstånd med låg prevalens, som omfattar många olika varianter. Även om skådespelaren inte klargjorde vilken typ av vaskulit han hade, kommenterade han att det tog honom nästan ett år att återhämta sig.

“För tre år sedan hade jag en sällsynt form av vaskulit, som förstörde min syn, min hörsel och min balans. Jag har tur att jag är vid liv.” -Ashton Kutcher

Vad är vaskulit?

Termen beskriver en inflammation i blodkärlen. Här kan vi inkludera artärerna, venerna och kapillärerna, som är de mindre formerna av kärl i cirkulationssystemet.

Även om man ibland använder termen arterit, är faktum att detta är den form som är begränsad till artärerna. Det finns också, vilket vi ska titta på senare, sjukdomar med samma grund som har sina egna namn, eftersom vissa forskare har definierat dem mer exakt.

Ashton Kutchers vaskulit var autoimmun till sin natur, vilket är fallet med alla dessa sjukdomar. Det innebär att immunförsvaret angriper blodkärlen utan att känna igen dem som sin egen vävnad.

Det som kan variera är utgångspunkten som utlöser reaktionen. I detta avseende är det känt att den autoimmuna attacken kan utlösas av en bakteriell infektion eller virusinfektion, och kan komma från cancer eller som en allergi.

På ett eller annat sätt, när vaskulit har fått fäste, blir blodkärlen inflammerade och krymper i diameter. På medellång sikt gör detta att mindre blod kan cirkulera inom dem, vilket minskar syretillförseln till vävnaderna.

cirkulationssystemet
Alla kärl i cirkulationssystemet kan påverkas av vaskulit. Symptomen beror på var vaskuliten sitter.

Symtom

Beroende på vilket område som påverkas kommer visas olika symtom. Enligt Ashton Kutchers berättelse involverade hans vaskulit syn-, hörsel- och balansproblem.

Vi antar att de inflammerade artärerna och venerna i skådespelaren var de i det centrala nervsystemet. Detta skulle kunna förklara sambandet mellan ögon-, hörsel- och gångstörningar.

Men förutom dessa tecken finns det också vissa allmänna symtom som kan uppstå på grund av vaskulit. Dessa är svårare att identifiera och hjälper inte till att ställa diagnosen, eftersom de kan indikera även andra sjukdomar:

 • Feber
 • Viktminskning
 • Trötthet och trötthet
 • Muskel- och ledvärk

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: 5 saker du borde veta om autoimmuna sjukdomar

Olika typer av vaskulit

Som vi nämnde tidigare i den här artikeln finns det inte bara en enda typ av vaskulit, och vi vet inte vilken som var Ashton Kutchers. Med detta i åtanke, låt oss ta en titt på några av de mest kända varianterna av denna sjukdom.

Behcets syndrom

Denna typ av vaskulit är koncentrerad i munnen och huden. Den visar sig med blåsor och sår som tar över tandköttet, slemhinnan i reproduktionsorganen och ibland ögonen. Det åtföljs också ofta av ledsmärtor.

Patienterna är vanligtvis mellan 20 och 30 år. Enligt statistik är det vanligare bland medborgare i Mellanöstern, varför man misstänker en genetisk komponent.

Buergers sjukdom

Denna sjukdom kallas även thromboangiitis obliterans. Den tenderar att vara belägen i artärerna i de övre och nedre extremiteterna.

Den har visat sig vara vanligare bland rökare. Hypotesen är att de giftiga ämnena i cigaretter genererar en autoimmun reaktion som leder till inflammation i kärlen.

Risken för kallbrand är hög. Patienter kan märka minskad cirkulation till händer och fötter, vilket leder till minskad syretillförsel och efterföljande vävnadsdöd.

Vissa människor som lider av denna sjukdom behöver amputation.

Kryoglobulinemi

Den märkliga mekanismen för kryoglobulinemi har fortfarande ingen exakt förklaring. Vad vi vet är att kryoglobulinerna (antikroppar i blodet) hos personer med denna sjukdom tjocknar vid låga temperaturer.

De onormala kryoglobulinerna binder till varandra och blockerar blodflödet. Som ett resultat sväller kärlen i hela kroppen. Symtomen sträcker sig från hudmanifestationer till njursvikt.

Vissa former av kryoglobulinemi har visat sig utlösas av leukemi. Andra följer efter infektion med hepatit C-virus.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Lavendelhonung: gör mer än att stärka immunförsvaret

Kawasakis sjukdom

Denna vaskulit är mer typisk hos barn. Förutom vaskulit har drabbade barn också generaliserad inflammation i sina lymfkörtlar.

Den största risken är att vaskuliten koncentreras till kranskärlen som transporterar blod till hjärtmuskeln. I vilket fall som helst återhämtar sig de flesta patienter om de får snabb behandling inom den första veckan efter symtomdebut.

Karakteristiska symtom är följande:

 • Ihållande hög feber
 • Konjunktivit utan flytningar
 • Svullen och röd tunga
 • Minst en förstorad lymfkörtel i nacken
 • Inflammation i huden, flagande hud särskilt på händer och fötter
Ashton Kutchers sjukdom orsakade feber
En hög feber som inte går ner lätt är ett vanligt symptom hos barn med Kawasakis sjukdom.

Hur behandlade läkarna Ashton Kutchers vaskulit?

Skådespelaren har inte avslöjat detaljerna om sin behandling. Många av dessa tillstånd behandlas på samma sätt, med liknande mediciner som syftar till att stoppa den autoimmuna attacken.

Bland de tillgängliga terapeutiska alternativen är följande:

 • Kortikosteroider: Metylprednisolon är ett av de föredragna läkemedlen att förskriva i dessa fall. Dess negativa effekter begränsar dock långtidsanvändningen och om det finns sjukdomar som utgör en kontraindikation (som diabetes).
 • Immunmodulatorer: Det finns många olika typer av läkemedel som reglerar immunförsvaret. Azatioprin och cyklofosfamid är vanliga alternativ, liksom talidomid och interferoner.

Kan Ashton Kutchers vaskulit återvända?

Det finns medicinska rapporter om återkommande vaskulit. Det betyder att en person kan drabbas av samma symptom som han eller hon redan har haft igen, även om det har gått år sedan det första utbrottet.

Det är möjligt att den valda behandlingen kan spela en roll i återfallet. Detsamma gäller för de faktorer som utlöste tillståndet första gången.

Hur som helst, det har visat sig att patienten kan ha antikroppar som kan attackera dennes artärer igen om de får lämplig stimulans. Det är därför personer med vaskulit, som i Ashton Kutchers fall, bör fortsätta med regelbundna uppföljningar och kompletterande metoder för att bedöma den allmänna hälsan.

Om detta är ditt fall för att du har upptäckt symptom eller tror att något är fel med dina blodkärl, tveka inte att konsultera en läkare. Det har bevisats att tidig behandling kan bidra till att minska komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Chanussot-Deprez, Caroline, et al. “Etiología de las vasculitis cutáneas: utilidad de una aproximación sistémica.” Gaceta Médica de México 154.1 (2018): 62-67.
 • Fuller, Martha Grant. “Kawasaki disease in infancy.” Advanced Emergency Nursing Journal 41.3 (2019): 222-228.
 • Geetha, Duvuru, et al. “Comparisons of guidelines and recommendations on managing antineutrophil cytoplasmic antibody–associated vasculitis.” Kidney International Reports 3.5 (2018): 1039-1049.
 • Jaén, Marcia Pérez. “Enfermedad de Buerger tromboangitis obliterante.” Revista Médica Sinergia 2.08 (2018): 7-10.
 • Mera-Flores, Ronny, et al. “Síndrome de Behcet, revisión de la literatura.” Ciencia Digital 2.3 (2018): 616-632.
 • Retamozo, Soledad, Luca Quartuccio, and Manuel Ramos-Casals. “Crioglobulinemia.” Medicina Clínica (2022).
 • Rúa-Figueroa Fernández de Larrinoa, Iñigo, and Celia Erausquin Arruabarrena. “Tratamiento de las vasculitis sistémicas asociadas a ANCA.” Reumatol. clín.(Barc.) (2010): 161-172.
 • Seo, Philip, and John H. Stone. “Large-vessel vasculitis.” Arthritis care and research 51.1 (2004): 128-139.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.