Varför uppstår kyfos eller kutryggighet och hur behandlar man det?

Avvikelser i ryggraden, såsom kyfos, kan innebära mer än bara ett estetiskt problem. Läs vidare, så kommer vi att berätta allt om det.
Varför uppstår kyfos eller kutryggighet och hur behandlar man det?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 28 mars, 2023

Kyfos, eller kutryggighet, är en avvikelse i ryggraden, som består av en onormal krökning eller välvning av ryggraden. Således uppvisar ryggen ett puckelliknande utseende, vanligtvis i nivå med skulderbladen.

Dessutom kan det åtföljas av symtom som smärta eller andningssvårigheter. Det kan vara medfödd till sitt ursprung eller bero på andra orsaker, som bland annat frakturer, slitage och benskörhet.

För diagnostisering gör man vissa tester, såsom röntgen och MR-undersökningar. Behandlingen av kyfos beror på ålder och orsak. Det inkluderar korrigerande kirurgi, stöd, sjukgymnastik och vissa smärtstillande medel. Vill du veta mer om detta tillstånd?

Vad är kyfos? Typer och symtom

kyfos
Det finns olika avvikelser som kan påverka ryggraden. Kyphos uppträder som en slags puckel i nivå med skulderbladen.

Det finns flera typer av ryggradsavvikelser. Skolios är en avvikelse som uppstår i sidled (dvs. sett på personen framifrån eller bakifrån); medan lordos är en inåtgående krökning av nedre delen av ryggen (midjan). Kyfos är den tredje varianten.

Detta ord härstammar från det grekiska ordet kyphós, som betyder “böjd”. Mer specifikt består kyfos av en onormal eller överdriven krökning av ryggraden i övre delen av ryggen. Det observeras som ett framåtfall av nacke, axlar och huvud, vilket ger en välvning eller rundning i form av en puckel.

Enligt forskning är den totala prevalensen av kyfos 2,8 %; det är mindre frekvent bland kvinnor (2,1 %) än bland män (3,6 %). Men med åldern förändras siffrorna, och hos postmenopausala kvinnor är förekomsten runt 30 %.

Olika typer av kyfos eller kutryggighet

Det finns flera typer av kyfos:

  • Postural: det kan uppstå på grund av att man inte har en god hållning, vilket leder till deformation av muskler, ben och leder.
  • Medfödd: i vissa fall kan denna avvikelse förekomma från födelseögonblicket.
  • Juvenil: som namnet antyder, drabbar det ryggens ryggkotor från barndomen.
  • Kyfos orsakad av ålder: hos äldre personer uppstår ben- och muskelförsvagning, vilket kan leda till uppkomsten av denna typ av avvikelse.

Symtom

Det mest synliga tecknet på kyfos är det rundade utseendet på ryggen i nivå med skulderbladen. Det kan också observeras i nacken.

Dessutom kan andra symtom uppträda, såsom följande:

  • Stelhet i ryggraden.
  • Ömhet och smärta i nacke och axlar.
  • Svårt att andas.
  • Allmän trötthet.
  • Domningar eller svårigheter att utföra vissa rörelser.

Du kanske också är intresserad av: Botemedel och behandling för ländryggsmärta

Orsaker till kyfos eller kutryggighet

Kyfos innebär att ryggradskotorna förlorar sin form och får ett killiknande utseende; tjockare i en del än i en annan. Låt oss titta närmare på vilka som är de vanligaste orsakerna.

Scheuermanns sjukdom

Orsaken till Scheuermanns sjukdom, även kallad juvenil kyfos, är okänd, men det kan finnas associerade mekaniska faktorer (särskilt hos idrottare), såväl som genetiska faktorer. Förutom kyfos orsakar det olika problem med ryggraden, såsom degenerativa diskskador.

Benförsvagning

Hos äldre vuxna kan benförsvagning och förlust av skelettmassa i samband med osteoporos resultera i krökningar, frakturer och missbildningar i ryggraden, särskilt om kotorna har kompressionsfrakturer.

Skador och trauma

Utöver de tidigare nämnda frakturerna kan det finnas andra typer av skador som påverkar ryggraden, dvs. kotorna, diskarna och även ryggraden.

Degeneration av diskarna

Både ålder liksom eventuella bråck kan göra så att diskarna som separerar kotorna och som fungerar som dämpning mellan dem torkar ut eller blir ihoppressade. Detta kan orsaka eller förvärra kyfos.

Medfödda tillstånd

I vissa fall utvecklas ryggradens ben inte ordentligt under graviditetsperioden. Detta är i vissa fall förknippat med sjukdomar, såsom Ehlers-Danlos syndrom.

Andra orsaker till kyfos eller kutryggighet 

Kyfos kan också förekomma hos unga och äldre vuxna på

, såsom:

Du kanske också vill läsa: Vad händer när du knäcker nacken?

Diagnostik av kyfos eller kutryggighet

en kvinna med ryggproblem
Kyfos oftare drabbar äldre människor, men en stillasittande livsstil och antalet timmar som du spenderar vid datorn kan också orsaka tillståndet.

Till att börja med kommer läkaren att utföra en allmän undersökning, som inkluderar mätningar, främst av din längd. En reflex- och muskelstyrkeutvärdering kan också vara aktuell.

Dessutom gör läkaren bildtester för olika ändamål. Dessa inkluderar ofta:

  • Röntgen: gör det möjligt att observera graden av avvikelse i ryggraden och att upptäcka avvikelser i kotorna.
  • Tomografi: om läkaren behöver en mer detaljerad studie.
  • MRT: vid misstanke om en infektion eller tumör.
  • Neurologiska tester: för att upptäcka svaghet, förlamning eller bristande känslighet.
  • Bendensitometri: vid patienter med diagnos eller misstanke om osteoporos.
  • Övriga tester: test av lungfunktionen, i de fall denna påverkas av kyfos.

Behandling av kyfos

Behandlingen av en kyfos beror på orsaken och svårighetsgraden eller progressionen av sjukdomen, såväl som individens ålder. Sådan behandling kan innefatta några eller flera av följande alternativ, som kan kombineras med varandra.

Mediciner

Bland de rekommenderade medicinerna används vanligtvis receptfria smärtstillande medel som paracetamol, ibuprofen eller naproxen. Om patienten har mycket smärta kan läkaren skriva ut starkare läkemedel.

För personer med osteoporos rekommenderas också läkemedel för benförstärkning (alendronat, ibandronat, risedronat bland annat), som hjälper till att förhindra frakturer.

Fysioterapi

Sjukgymnasten kan använda sig av olika tekniker för att hjälpa till vid behandling av kyfos:

  • Massage av de drabbade muskelgrupperna.
  • Andningsövningar.
  • Träning av hållningen.
  • Elektroterapi, termoterapi eller ultraljud.

Kirurgi

I svåra fall där kyfos orsakar ryggrads- eller nervkompression, om krökningen är uttalad (60 grader) och orsakar mycket smärta, eller om det finns infektion eller en tumör, kan patienten behöva en operation. En ryggradsfusion görs vanligtvis med hjälp av metallstavar och skruvar. Återhämtningen kan vara långsam.

Tips för vård och förebyggande

Om det är medfött till sitt ursprung är det inte möjligt att förhindra kyfos. Men vid andra tillfällen kan risken för att det inträffar eller förvärras minskas, vilket bidrar till att minska behovet av operation. Med detta i åtanke kommer här några tips att tänka på för både förebyggande och vård, när det redan finns en diagnos.

1. Användning av korsett

Användningen av en ortopedisk korsett som delvis immobiliserar ryggraden kan hjälpa till att stoppa utvecklingen av sjukdomen, särskilt hos barn och ungdomar med Scheuermanns sjukdom.

Det bör noteras att korsetten ska användas på rätt sätt, att alltid följa läkarens rekommendationer om tid, dvs att inte ta av den, även om den är obekväm.

2. Rätt hållning

Det är nödvändigt att försöka upprätthålla en god hållning, särskilt för äldre och de som på grund av sitt arbete måste sitta mycket framför datorn. Detta gäller även när man tittar på tv eller kollar mobilen.

3. Undvik en stillasittande livsstil

Förlust av massa, styrka och uthållighet i musklerna är några av konsekvenserna av en stillasittande livsstil är, just för att de inte används. Detta påverkar även ryggområdet.

4. Håll en hälsosam vikt

Enligt studier tenderar posturala avvikelser att förekomma hos personer med fetma, eftersom den direkta vertikala tryckbelastningen ökar, något som särskilt påverkar ryggraden, knäna och anklarna. Detta kan orsaka komplikationer hos personer med kyfos. Därför bör fysisk aktivitet och en hälsosam kost vara en integrerad del av behandlingen vid tillståndet.

5. Ryggsträckningsövningar

Vid vissa typer av kyfos kan patienten uppleva en viss förbättring genom stretch- och ryggförstärkningsövningar. Vissa av dessa kan patienten utföra själv, men vid andra övningar kan patienten behöva hjälp av en fysioterapeut.

6. Gå till doktorn

Det är viktigt att gå på regelbundna kontroller i följande fall:

  • När det finns en personlig historia av avvikelser (till exempel skolios).
  • Om du lider av osteoporos eller är över 60 år.

Tänk på att en tidig diagnos kan innebära en mer effektiv eller mindre invasiv behandling.

Möjliga konsekvenser och komplikationer

De åtgärder och behandlingar som vi nämner ovan kan bidra till att minska risken för komplikationer och olika konsekvenser, såsom följande:

  • Ryggsmärta, som kan bli invalidiserande.
  • Andningssvårigheter: på grund av den felaktiga krökningen kan det förekomma ett tryck på lungorna.
  • Utförande av uppgifter: svårigheter att gå, sitta eller titta upp; det kan även hindra bilkörning.
  • Sömnlöshet: enligt forskning kan tillståndet också påverka kvaliteten på vilan hos vissa människor.
  • Matsmältningsproblem: genom att komprimera matsmältningssystemet, särskilt magen, kan det vara förenat med problem som reflux och svårigheter att svälja.
  • Låg självkänsla: personer med kyfos kan ha en negativ självuppfattning om sin kroppsbild.

Prognos vid kyfos

Prognosen vid kyfos, kutryggighet, beror på typen och svårighetsgraden, såväl som individens ålder. För ungdomar med Scheuermanns sjukdom upphör sjukdomen när de slutar växa, utan att de behöver opereras. Däremot kan de vara tvungna att fortsätta bära korsetten.

För äldre vuxna är dock efterlevnaden av behandlingsrekommendationer avgörande. För dem är det nödvändigt att vidta åtgärder eftersom deras ben vanligtvis är svagare och komplikationer kan uppstå.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ávila-Ramírez J, Reyes-Rodríguez V. La obesidad y el sobrepeso, su efecto sobre la columna lumbar. Revista Mexicana de Neurociencia. 2009; 10(3): 220-223.
  • Cervantes V, Otero C, Mayoralas S, Díaz Lobato S. Ventilación mecánica no invasiva en enfermedades restrictivas. Revista Americana de Medicina Respiratoria. 2021; 21(1): 35- 40.
  • Durán S, Rodilla V. Abordaje de la enfermedad de Paget en Atención Primaria. A propósito de un caso. Medicina General. 2000: 508-510.
  • Frank M, Engell V, Andersen M, et al. Prevalence, concordance, and heritability of scheuermann kyphosis based on a study of twins damborg. The Journal of Bone & Joint Surgery. 2006; 88(10): 2133 – 2136.
  • Garreau de Loubresse C, Lonjon G, Ferrero G. Cifosis patológicas. EMC – Aparato Locomotor. 2020; 53(3): 1-24.
  • Marty-Poumarat C, Carlier R. Enfermedad de Scheuermann. EMC – Aparato Locomotor. 2017; 50(4): 1-13.
  • Puerto Martínez M. Caracterización clínica y manejo del Síndrome de Ehlers Danlos. Rev Ciencias Médicas. 2017;  21(4): 124-150.
  • Tampe V, Schonhaut L, Espinoza A, Dockendorff I. Hipoplasia vertebral asociada a cifosis toracolumbar en lactantes, ¿variante anatómica? Casos clínicos. Rev Chil Pediatr. 2018; 89(2): 251-256.
  • Vital J, Pedram M. Espondilolistesis ístmica lítica. EMC – Aparato Locomotor. 2005; 38(3): 1-20.
  • Frank Pessler, MD, PhD, Helmholtz Centre for Infection Research. https://www.msdmanuals.com/es/professional/pediatr%C3%ADa/trastornos-del-tejido-conectivo-en-niños/s%C3%ADndrome-de-ehlers-danlos

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.