Vad händer när du knäcker nacken?

Att knäcka nacken kan leda till fler hälsorisker än fördelar. Det skapar en dålig vana som kan leda till andra problem.
Vad händer när du knäcker nacken?
Karina Valeria Atchian

Skriven och verifierad av läkare Karina Valeria Atchian.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är vanligt att man knäcker nacken så att det knäpper och låter, och det är många som gör det. Men vad händer egentligen när det knastrar och knäcker till i nacken? Är det så bra att göra detta? Vi ska gå igenom vad vi vet och vilka råd specialister ger om det.

Att knäcka nacken kan skapa en känsla av att lätta på ett tryck eller bli av med en stelhet du känner. Det som en gång börjat som ett försök att minska spänningen i området förvandlas dock till ett slags tic som till slut kan bli skadligt.

Vad händer när du knäcker nacken?

Nacken är ett område i kroppen där du kan uppleva problem någon gång i ditt liv. Det uppskattas att 20 % av alla vuxna någon gång upplever smärta eller spänningar i detta område.

Några av de symptom som vanligtvis uppträder, är följande:

Ofta kan spänningar i nacken leda till huvudvärk. Ibland kan det leda till kronisk smärta, både i nacke och huvud.

Detta kan orsaka smärta eller spänningar i nackområdet, som kan vara antingen kroniska eller godartade. Den vanligaste orsaken hos alla vuxna är artros i nedre delen av ryggen, som är normalt vid åldrande av lederna.

Dessutom bör vi tillägga att det finns andra faktorer som bidrar till att främja muskelspänningar och förvärrade symptom. Några av dessa är:

En kvinna med ont i nacken.

Det är viktigt att lära dessa patienter om fördelarna med att ha en god hållning för att skapa vanor som skyddar kroppens alla leder. Detta gäller hela kroppen och inte bara området runt nacken.

Vi kan sammanfatta vårdens mål med att behandla nacksmärta i tre huvudpunkter:

  1. Minimera muskelkontraktur i nackområdet
  2. Maximera funktionaliteten av musklerna i området
  3. Minska smärta

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Cervikobrakialt syndrom: Smärta i nacken ned till armarna

Vad får det att knäcka till nacken?

Dels kan små knastrande ljud när man rör på huvudet bero på artros, vilket är vanligt förekommande. I det här fallet orsakar de inga problem.

Å andra sidan, när man känner behovet av att knäcka nacken abrupt för att lindra spänningar, är den mest accepterade teorin den vi kallar för kavitationsmekanismen. Vad orsakar det knäckande ljudet?

När du knäcker nacken eller någon annan del av din kropp sträcker kapslarna runt leden ut sig. Dessa kapslar innehåller vätska, och när de sträcks ut minskar deras tryck på leden.

När trycket minskar förvandlas vätskorna till gas. När denna transformation inträffar uppstår ett knaster eller liknande. Denna mekanism uppstår också vanligtvis med stora eller plötsliga rörelser i lederna. Låt oss ta reda på om detta orsakar någon skada.

Är det bra att knäcka nacken, eller är det riskabelt?

Det första vi vill säga är att det inte är en bra idé att göra plötsliga rörelser eller tvinga en led att utföra maximala rörelser hela tiden. Det är dock helt i sin ordning om en fysioterapeut gör det.

Att göra det själv, med våld eller av misstag, kan orsaka skada och kan skapa ett behov hos dig att upprepa vanan. Därför rekommenderar specialister att man undviker att göra det.

Man i stillasittande jobb, sitter vid skrivbordet och håller axeln.

Skador som kan uppstå när man knäcker nacken

Några av de huvudsakliga skadorna som kan uppstå är:

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Din hjärna påverkas av en stillasittande livsstil: flera risker

Vad du ska göra om din nacke är stel och spänd

Avslutningsvis skulle vi säga att du bör undvika att knäcka nacken genom en plötslig eller maximal rörelse. Denna rörelse är inte bra för hälsan på dina kotor och leder.

Även om det verkar orsaka en omedelbar lättnad av spänningar i området, är det enda det gör att riskera att lägga dig till med en dålig vana. Det leder då till att du gör det om och om igen, vilket kommer att orsaka fler problem än lösningar.

Om du har ett stort behov av att minska spänningar eller om du har ont i nacken är det bäst att uppsöka vården så att du kan få träffa en specialist.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.