Domningar i händerna: Varför händer detta?

Domningar i händerna kan vara resultatet av ett enkelt besvär som en förkylning, eller så kan det vara ett symptom på en allvarlig sjukdom. I den här artikeln förklarar vi vad du bör känna till.
Domningar i händerna: Varför händer detta?

Senaste uppdateringen: 27 april, 2021

Domningar i händerna kan vara en frekvent och obehaglig känsla. Den drabbade delen av kroppen blir stel eller orörlig och sticker ofta som av tusen nålar.

Detta är ofta en anledning till att uppsöka en läkare. Problemet med detta är nämligen att ursprunget är väldigt varierat och därigenom kan det vara komplicerat att ställa en korrekt diagnos. I den här artikeln förklarar vi allt du behöver veta om domningar i händerna och de vanligaste orsakerna.

Vad händer när du upplever domningar i händerna?

Domningar i händerna är, som vi har förklarat, en förändring i känslighet och rörelse i denna del av kroppen. Känslan av beröring är förvrängd och det är inte lätt att röra fingrarna.

Vid många tillfällen kan du känna en brännande eller stickande känsla. Beroende på orsaken till domningarna kan känslan vara lokaliserad endast i fingrarna, i ena handen eller i båda händerna.

En orsak till domnade händer kan vara förkylning, vilket är ganska vanligt och vanligtvis inte har några bestående konsekvenser. Enligt en studie utförd här i Sverige är dock den vanligaste patologin karpaltunnelsyndrom. Denna studie lägger fram att 1 av 5 personer som upplever detta symptom sannolikt har detta syndrom.

person med Domningar i händerna vid dator
Karpaltunnelsyndrom är den vanligaste orsaken till domningar i händerna.

Orsaker till domningar i händerna

Denna avdomnade känsla kan orsakas av många olika skäl. En systematisk patologi som uppträder i de övre extremiteterna eller en skada på nerverna (till exempel från en kompression eller skada) kan leda till denna känsla.

Det kan dock också vara en förändring i hjärnan eller ryggmärgen, eftersom båda är organ som koordinerar känsla och rörlighet. Med detta sagt är dessa tillstånd vanligtvis allvarligare och har andra uppenbara eller immobiliserande symptom.

Metaboliska sjukdomar eller infektionssjukdomar, liksom vissa medicinska behandlingar, kan leda till denna situation. I följande avsnitt i den här artikeln ska vi förklara i detalj vilka som är de främsta orsakerna till detta problem.

Hjärnan och nervsystemet

Alla patologier som påverkar nervsystemet, och särskilt skador på området i händerna, kan orsaka domningar. Till exempel Guillain-Barrés syndrom. Det är en störning där immunsystemet attackerar nervcellerna.

Enligt en studie publicerad i Postgraduate Journal of the Vla Cátedra de Medicina är domnade händer ett av de diagnostiserbara symptomen. Cervikal spondylos är också relaterad till detta eftersom det innebär slitage på ryggradens disker, och det är här nerverna som går till olika kroppsdelar börjar sin resa.

Skador orsakade av trauma eller överdriven användning kan leda till domningar i händerna

I denna kategori finner vi karpaltunnelsyndromet som en viktig orsak. Det är när mediannerven har blivit komprimerad. Detta är en nerv som går från underarmen till fingrarna. Detta orsakar smärta i handleden, domningar, kramper och stickningar.

Även om detta är huvudorsaken, kan vissa andra syndrom och skador också skapa denna känsla. Ett exempel är ulnartunnelsyndrot. Här är det en annan nerv som blir komprimerad. Samma sak händer när plexus brachialis (ett nätverk av nervfibrer i skuldran)har blivit skadad i en olycka.

Slutligen sitter mekanismen i att det finns en gemensam nervbana som kläms åt eller komprimeras. Hjärnan misstolkar signalerna från de komprimerade nervcellerna och kan därför skickar ut signaler om stickningar, smärta och även förlamning till händerna.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Fem effektiva övningar som lindrar karpaltunnelsmärta

Smittsamma sjukdomar som orsakar domningar i händerna

Borreliainfektion är en infektion som du kan få om du blir biten av vissa fästingar. Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet är det vanligt att detta leder till avdomnade händer om du inte får behandling i tid.

En annan smittsam patologi, som kan orsaka detta symptom, är syfilis. Liksom den ovan nämnda sjukdomen skadar den nervsystemet när sjukdomsförloppet fortskrider, om du inte får behandling.

Du kanske vill läsa den här artikeln: Tips för att ta hand om händer och fötter

Kroniska störningar

Många kroniska störningar kan leda till nervskador. Resultatet av dessa störningar blir förändringar i känsla och rörlighet. Diabetes är en av de viktigaste och vanligaste. Det kan leda till diabetisk neuropati, som enligt University of California är direkt kopplad till domningar i händerna.

Alkoholkonsumtion, amyloidos och multipel skleros är också kroniska processer som kan leda till detta tillstånd. Även om cancer inte är den vanligaste sjukdomen som orsakar detta, använder kemoterapi en kombination av läkemedel som kan orsaka denna typ av oönskade biverkningar.

kvinna med Domningar i händerna
Bland de mindre vanliga orsakerna till domnade händer är ganglion och vaskulit.

Andra möjliga orsaker till avdomnade händer

Anekdotiska data har visat på en koppling mellan detta symptom och ganglion. Det här är cystor som ofta förekommer i lederna, som handleden. Om de växer för mycket eller trycker på en närliggande nerv kan detta leda till domningar.

Å andra sidan begränsar vaskulit blodflödet till handflatan och fingrarna. Vaskulit orsakar inflammation i artärväggarna som sedan minskar deras kapacitet. Detta innebär därför att mindre syre når vävnaderna vilket orsakar skada.

När ska vi uppsöka en läkare?

Om du märker av domningar i dina händer bör du uppsöka en läkare. Hon eller han kan då utföra en fysisk undersökning och ytterligare tester för att komma fram till en diagnos.

Som vi har sett är orsakerna varierade och det är möjligt att det inte finns någon klar anledning vid första anblick. Du kan behöva testa på flera olika behandlingar för att klargöra vilken störning som påverkar just dig. Men oroa dig inte, lyckligtvis har de flesta besvären en lösning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Complicaciones en las manos y brazos :: Diabetes Education Online. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://dtc.ucsf.edu/es/la-vida-con-diabetes/complicaciones/complicaciones-individuales/complicaciones-en-las-manos-y-brazos/
  • Atroshi, I., Gummesson, C., Johnsson, R., Ornstein, E., Ranstam, J., & Rosén, I. (1999). Prevalence of carpal tunnel syndrome in a general population. Journal of the American Medical Association, 282(2), 153–158. https://doi.org/10.1001/jama.282.2.153
  • Rojas, Mayra. “Aspectos clínicos y terapéuticos del Síndrome de Guillain Barré.” Revista médica de Trujillo 13.2 (2018).
  • Signos y síntomas de la enfermedad de Lyme sin tratar | Lyme Disease | CDC. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://www.cdc.gov/lyme/es/signs_symptoms/index.html
  • Inés Acosta, M., José Cañizá, M., & Fidel Romano Ezequiel Mateo Araujo, M. (2007). SINDROME DE GUILLAIN BARRE.
  • Corzo-Díaz, Carlos Julio, Daniela López Cepeda, and Meisser Alberto López Cordoba. “Compresión del nervio cubital en el codo.” Discover Medicine 2.1 (2018): 47-50.
  • Díaz, Ana Laura Arenas, and Miguel Ángel Hernández Álvarez. “Gangliones gigantes de muñeca en niños: reporte de dos casos.” Revista Mexicana de Ortopedia Pediátrica 18.2 (2016): 96-99.
  • Olivé, Alejandro, et al. “Vasculitis reumatoide: estudio de 41 casos.” Medicina Clínica (2020).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.