Varför personer med tetrakromasi ser fler färger än normalt

Tetrakromasi är ett tillstånd som är vanligare än man tidigare trott. Faktum är att nästan 12% av alla kvinnor har det. Läs mer om det här!
Varför personer med tetrakromasi ser fler färger än normalt

Senaste uppdateringen: 23 november, 2021

Tetrakromasi är ett tillstånd som har väckt många forskares nyfikenhet. Personer med tetrakromasi ser nämligen fler färger än den normala människan. Termen har alltså att göra med vår syn och den betecknar människor eller djur med ett kraftigt ökat visuellt index.

Faktum är att dessa individer kan se upp till 100 miljoner färger. Tetrakromasi finns hos vissa djur, till exempel vissa fåglar, fiskar, insekter och amfibier. Vissa människor kan faktiskt också ha det!

Hur ser vi färger?

Innan du förklarar vad tetrakromasi består av är det viktigt att ha en grundläggande uppfattning om hur synprocessen fungerar. Näthinnan är en ljuskänslig vävnad på ögongloben.

Den består av olika celler som har stavar och tappar. Dessa celler är ljuskänsliga. Tapparna gör att vi kan se färger, vilket ger oss kromatisk syn.

Det finns olika typer av tappar som reagerar olika på ljus. De flesta människor har tre typer. Var och en av dem reagerar på ljus med olika bandbredd. Då rör sig information genom synnerven till hjärnbarken.

Därför har de flesta människor trikromatisk syn. En typ av tapp upptäcker rött ljus, en annan typ av blått ljus och en tredje typ av grönt ljus. På så sätt kan du se nästan 1 miljon färger.

Men något annat händer hos vissa typer av djur. Till exempel har vissa fiskar faktiskt en fjärde typ av tapp som gör att de kan uppfatta variationer för var och en av färgerna.

färgglada paraplyer

Varför tetrakromasi gör att du ser fler färger

Tetrakromasi är ett visuellt tillstånd som låter dig se ungefär hundra gånger fler färger än vanligt. Det uppskattas att nästan 12% av alla kvinnor i världen har denna egenskap.

Det som händer är att de har en fjärde typ av tapp. Dessa människor kallas tetrakromater. Den fjärde tappen tillåter dem att ha ett fyrdimensionellt sensoriskt färgutrymme. Det vill säga att de har ett mycket större synligt intervall, eftersom de kan kombinera flera primära färger.

Å andra sidan kan resten av befolkningen bara göra kombinationer med tre färger; rött, grönt och blått. De kallas trikromater. Det betyder att de inte kan se lika många möjliga nyanser.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Torra ögon-syndromet: Hur man bekämpar det naturligt

Hur skiljer det sig från de andra kategorierna?

Det är alltså antalet olika tappar i näthinnan som bestämmer hur många färgnyanser vi kan uppfatta med ögat. Den första förmågan kallar vi trikromatism. Faktum är att detta är den vanligaste synformen hos människor.

Synen kan dock också vara dikromatisk. Det är den vanligaste typen hos djur, till exempel hundar. De har bara tappar som är känsliga för blått och grönt ljus. Slutligen finns det tetrakromasi.

Det är värt att nämna att det är svårt att urskilja om en person har trikromatism eller tetrakromasi. Ibland kan man bara vara säker efter en biopsi av näthinnan.

Vad orsakar tetrakromasi och en ökad förmåga att se färger?

Det verkar som att det är nästan exklusivt kvinnor som har detta tillstånd. Detta beror på att en variation av X-kromosomen, där den kromatiska genen är belägen.

De gener som är ansvariga för att uttrycka de röda och gröna tapparna finns i denna kromosom. Därför är det vanligare hos kvinnor eftersom de har två X-kromosomer medan män bara har en.

Därför är det mer troligt att de har två olika versioner av dessa gener, vilket innebär att de har fyra typer av tappar. Detta betyder dock inte att det inte finns vissa män med tetrakromasi.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Allt du behöver veta om synskador och synfel

Hur kan tillståndet identifieras?

Hittills finns det inget test som på ett tillförlitligt sätt diagnostiserar tetrakromasi. Onlinetester som försöker bekräfta detta tillstånd har inte visat sig fungera vetenskapligt.

Detta beror på att de är gjorda på digitala skärmar baserade på RBG-teknik. Med andra ord är de gjorda med ett trikromatiskt färgåtergivningssystem. Men forskare försöker utforma mer precisa och exakta tester för att kunna börja ställa diagnos.

Å andra sidan finns det ett sätt att diagnostisera tetrakromasi med säkerhet, men det är komplext och invasivt. För att göra detta måste man ta ett näthinneprov. Denna typ av biopsi är mycket svår att utföra eftersom den innebär många faror för patientens syn.

kvinna hos optiker

Tetrakromasi är vanligare än du tror

Tetrakromasi är ett visuellt tillstånd som särskilt förekommer hos vissa kvinnor. Den består av att kvinnor har en annan typ av tapp med näthinneceller som är ansvariga för färgsyn. Normalt finns det tre olika sorter, men dessa människor har fyra.

Som ett resultat kan de se nästan hundra gånger fler färger än vanligt. Som det ser ut idag finns det dock inga etablerade metoder för att diagnostisera tillståndet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hugues, B., et al. “La visión cromática en los animales.” REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria 9.11 (2008): 1-6.
  • Coria Cancelo, Guillermo. “La visión del color en los seres humanos.” (2015).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.