Varför män gillar yngre kvinnor

Har du någonsin undrat varför vissa män attraheras av mycket yngre kvinnor? Ta reda på det i följande artikel.
Varför män gillar yngre kvinnor
Bernardo Peña

Granskad och godkänd av psykolog Bernardo Peña.

Senaste uppdateringen: 25 januari, 2023

Det spelar ingen roll om det är medelålderskris, mode eller självkänsla. Sanningen är att vissa män gillar kvinnor yngre än de själva är; i vissa fall är de till och med två eller tre gånger så gamla.

Även om var och en kan ha olika anledningar, är det också sant att det finns vissa faktorer som kan leda till detta. Det kan bero på sociokulturella, psykologiska och även biologiska motiv.

Möjligen skulle sökandet efter en yngre partner kunna säkerställa avkomma och ett större intervall av tid för fortplantning, ur ett evolutionärt perspektiv.

Men är det verkligen dessa orsaker som påverka valprocessen? Låt oss titta närmare på detta nedan.

Anledningar till varför män gillar yngre kvinnor

Det sägs att kvinnor väljer mogna män för att de känner sig skyddade, men också att män gillar yngre kvinnor för att känna sig föryngrade. I själva verket, enligt en studie, verkar det som att när män blir äldre, blir deras preferenser för yngre kvinnor mer accentuerade.

Utan tvekan är detta ett mycket kontroversiellt ämne, som inte syftar till att bedöma, utan att analysera. Varför tenderar män att välja yngre kvinnor? Följande kan vara några av anledningarna.

1. För att de vill återuppleva sin ungdom

Valet av en yngre partner kan också inkludera – i de flesta fall – en förändring av deras vanor, kläder eller stil. De kommer sannolikt att färga håret för att det gråa inte ska synas, bära mer “ungdomliga” kläder eller delta i aktiviteter för yngre människor.

När en man i 40- eller 50-årsåldern dejtar en kvinna i 20- eller 30-årsåldern vill han passa in i hennes värld. Han kanske inte inser det själv, men ur en psykologisk synvinkel vill han ge sin partner bilden av att de är på samma nivå i denna mening.

Detta kan vara fördelaktigt i vissa fall, eftersom mannen kan behöva få lite mer fysisk aktivitet, vilket hjälper honom att undvika problem relaterade till en stillasittande livsstil. Utöver har en studie också funnit att män kan maximera sin kondition genom att gifta sig med 15 år yngre kvinnor.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa det här också: Varför det är svårt att avsluta en relation som inte fungerar

2. För att unga tjejer kan vara manipulerbara

Det finns en klass giftiga män som letar efter unga tjejer att förföra och manipulera och dra nytta av deras oskuldsfullhet och naivitet. De tror att de på så sätt kommer att kunna “forma” dem efter eget tycke.

Den här typen av män gillar att undervisa och känna sig överlägsna, särskilt i kärlek och sexuella frågor. Om de är med en yngre tjej tror de därför att de kan berätta för henne vad de kan och vet, och att hon kommer att vilja lära sig, som en lydig elev.

Således visar de vissa drag av överlägsenhetskomplex, och betraktar yngre flickor som manipulerbara och lättpåverkade. Men de kan bli överraskade: numera vet många unga tjejer mycket väl vad de vill ha.

3. För att de inte har några problem med den biologiska klockan

män gillar yngre kvinnor

Män och kvinnor kan börja skaffa barn efter puberteten. Men när de väl kommit in i arbetslivet är det mycket vanligare att ögonblicket att skaffa barn blir uppskjutet.

Enligt studier använder upp till 70% av alla kvinnor upp till 30 års ålder preventivmedel. Men det är naturligtvis inte alltid så. Många kvinnor väljer att bli mammor i ung ålder, precis som många män väljer att bli pappor under samma skede.

Men å andra sidan är kvinnors reproduktiva ålder kortare: klimakteriet kan börja mellan 45 och 50 års ålder. Samtidigt kan män fortfarande fortplanta sig efter 60 och långt efter.

Utöver ovanstående visar forskning om könsskillnader i mänskliga partnerpreferenser att män fokuserar mer på egenskaper som signalerar kvinnors reproduktionsförmåga, för vilket ungdom är en utmärkt indikator.

4. För att de inte blir dömda av samhället

Samhället har vanligtvis inte en dålig syn på en man som är tillsammans med en yngre kvinna. Vid sammankomster med vänner eller bekanta blir han sannolikt gratulerad. Och detta sociala eller kulturella tillstånd underlättar det förstås.

Detsamma händer dock vanligtvis inte när kvinnan är den äldre partnern.

5. För att de går igenom en kris

Precis som kvinnor går igenom klimakteriet går män igenom det som kallas “andropaus”. Enligt en studie utförd av ett team från Hospital Clínico Universitario de Valencia , drabbas män från 50 års ålder och framåt av en mycket betydande minskning av testosteron.

Det är inte ovanligt att de under denna övergång försöker hitta en partner eller älskare som är yngre än de själva. Detta kan innebära en större stimulans ur synvinkeln av den sexuella funktionen, för att kompensera för minskningen av testosteron.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Dåliga vanor i relationer: undvik dem till varje pris

6. Vissa män gillar yngre kvinnor för att det ger en egoboost

Det faktum att en man bestämmer sig för att ingå ett förhållande med en yngre kvinna kan tillåta honom att bevisa flera saker:

  • Att han fortfarande fungerar sexuellt;
  • Att han känner sig attraktiv eller önskvärd, och något han också kan låta exet få veta.

Båda skälen stärker självkänslan och hjälper till att boosta egot, som båda kan ha minskat lite när man når en viss ålder, vilket nämns i vissa studier.

7. För att de vill uppleva något nytt

När en person, av endera könet, har varit tillsammans med sin partner i många år är det normalt en rutin som uppstår. Detta kan ibland leda till slutet på förhållandet.

Således försöker vissa män återuppleva spänningen man kan känna i början med yngre kvinnor. Även om det är en illusion kan de under en viss tid fly monotonin och skapa en liten gnista i sina liv.

8. Män gillar yngre kvinnor för att de lever längre

lazer hårborttagning på en man

Enligt en rapport från Världshälsoorganisationen tenderar kvinnor att leva längre än män. Enligt uppgifter från 2016 lever kvinnor i genomsnitt 5 år längre än sina män.

Detta kan också vara en orsak till att vissa män vill ha en yngre partner: de vill uppleva fler saker innan de dör, och också att få göra detta med en yngre kvinna.

9. Varför vissa yngre kvinnor attraheras av äldre män

Hittills har vi angett skäl från synvinkeln att män attraheras av kvinnor som är yngre än dem. Men det motsatta är också sant. Faktum är att, enligt resultaten av en studie, “kvinnor i allmänhet föredrar äldre partners”.

Det finns alltså unga kvinnor som blir attraherade av vissa äldre män, nämligen: erfarenhet, visdom, trygghet, berömmelse, rikedom eller makt.

10. För att ålder inte spelar någon roll

Eftersom generalisering kan leda till fel, gäller inte dessa skäl ovan i alla fall. Det är alltså också möjligt att en enkel förälskelse har uppstått mellan två personer som inte bryr sig om åldersskillnaden för att ingå ett förhållande.

Oavsett ålder, ingenting rättfärdigar en otrohet

Att en man vill vara med en yngre kvinna är hans val, men att han bestämmer sig för att göra detta parallellt med sin relation är ett problem.

Naturligtvis är det självklart att otrohet aldrig ska rättfärdigas. Om det finns problem i relationen, och om mannen vill uppleva andra saker, är det vettigaste att prata med sin partner om det.

Och i händelse av att de inte har någon lösning finns det alltid möjlighet till separation. Även om det är smärtsamt är det det mest rättvisa sättet att ge den andra, liksom en själv, möjligheten att börja om och, vem vet, att hitta en mer lämplig person; eller en yngre, om det är vad som önskas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.