"Jag vill vara singel, men med dig"

Kan du tänka dig ett förhållande där du och din partner sätter upp alla regler? Ni följer inte de sociala normerna och standarderna eftersom ni inte behöver. För det är det som gör er lyckliga.
"Jag vill vara singel, men med dig"
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

“Jag vill vara singel, men med dig” är ett brev som har cirkulerat mycket på internet under den senaste tiden. Kanske en av anledningarna till varför det är så populärt är att det är ett tydligt uttalande om avsikter (sexuella och icke-sexuella) och regler i förhållanden.

Oavsett om du identifierar dig med innehållet eller inte kommer du när du läser brevet förhoppningsvis inse att din sanna själsfrände är den du kan vara dig själv med för resten av livet.

Läs brevet nedan:

“Jag vill vara singel med dig.

Jag vill att du går ut och tar en öl med vänner. Att du har en baksmälla dagen efter och ber mig att komma över för att du vill ha mig i dina armar. Jag vill prata med dig i sängen på morgnarna om diverse saker, men ibland även på eftermiddagarna. Jag vill att alla ska kunna göra vad de vill under dagen.

Jag vill att du berättar för mig om utekvällarna med dina vänner. Att du berättar för mig att det fanns en tjej i baren som hade ögonkontakt med dig. Jag vill att du skickar meddelanden till mig när du är full med dina vänner, bara för att berätta nonsens. Bara så att du kan vara säker på att jag också tänker på dig.

Jag vill att vi ska kunna skratta när vi älskar. Jag vill skratta för att vi provar nya, tramsiga saker.

Jag vill spendera tid med våra gemensamma vänner och att du tar min hand och leder mig till ett annat rum för att du inte kan vänta längre och vill ha mig på en gång. Jag vill försöka vara tyst för att de andra inte ska höra oss.

"Jag vill vara singel med dig"

Jag vill bli ett med dig. Att du ska få mig att prata om mig själv och att du pratar om dig själv. Jag vill tjafsa med dig om vad som är bäst: den norra eller södra kusten, den västra eller östra kustremsan.

Jag kan fantisera om vår drömlägenhet, även om jag vet att vi förmodligen aldrig kommer att bo tillsammans. Jag vill att du berättar för mig om dina planer, även om de inte är helt utvecklade. Jag vill att du överraskar mig genom att säga: “Hämta passet, nu drar vi.”

Jag vill vara rädd med dig.

Göra saker som ingen annan skulle eftersom jag känner mig säker med dig. Komma hem full efter en härlig kväll ute med mina vänner. Att du tar mitt ansikte i dina händer, kysser mig, använder mig som kudde och håller mig hårt om natten.

Singel med dig

Jag vill att du ska ha ditt eget liv och helt plötsligt kunna besluta att åka bort i några veckor. Och lämnar mig här ensam och uttråkad i hopp om att du ska gå in på Facebook och säga “hej”.

Jag vill inte alltid vara inbjuden till dina fester och jag vill inte alltid bjuda in dig till mina. På så sätt kan jag nästa dag berätta för dig om kvällen, och du kan berätta för mig om din.

Jag vill ha något som är simpelt men komplicerat på samma gång.

Något som får mig att ifrågasätta mig själv. Men att du i samma stund som du sätter din fot i rummet får all min oro att försvinna. Jag vill att du ska tycka att jag är vacker och vara stolt över att säga att vi är tillsammans.

Jag vill att du ska säga att du älskar mig, och framförallt att kunna säga detsamma till dig. Jag vill att du ska se på när jag går framför dig bara för att se mina höfter svänga från sida till sida. Att du ber mig att skrapa rutorna på vintern eftersom sättet min kropp rör sig får dig att le.

Konstverk

Jag vill smida planer utan att veta om vi någonsin kommer att utföra dem. Att vara i ett ärligt förhållande. Jag vill vara den tjej som du vill ska stanna. Jag vill att du fortfarande ska ha en önskan att strula runt med andra tjejer, men att det är mig du kommer till i slutet av kvällen. För jag vill gå hem med dig.

Jag vill vara den du älskar och somnar med. Den som lämnar dig ensam när du arbetar och som älskar dig när du förlorar dig i din värld av musik. Jag vill leva ett singelliv med dig. För att leva vårt liv som ett par skulle vara som att vara singel, men tillsammans.

En dag kommer jag att hitta dig.”

Brevet skrevs av Isabelle Tesier och är dedikerat till kärlek och längtan. Detta är en “kärlek” hon känner är självständig och idealisk.

Du kanske inte håller med om det ideal hon beskriver, men det finns många som identifierar sig i hennes ord. Sanningen är att förhållanden som är “fria från förutfattade meningar och förväntningar” blir allt vanligare i vårt samhälle.

Vad innebär det att vara varken vänner eller älskare?

Målad-kvinna

Att vara vänner utan att vara älskare betyder att man bryter ner de barriärer man själv satt upp som definitionen av ett förhållande. Det betyder att man sätter regler baserat på sina egna, sanna behov, och inte de förväntningar som samhället har.

Idag finns det, kanske tack vare vår moderna livsstil, fria förhållanden med färre förpliktelser. Självklart kan det vara mer eller mindre fördelaktigt beroende på vem du frågar. Den som accepterar och uppmanar till dem bör åtminstone överväga följande två viktiga punkter:

Det är ett annorlunda sätt att njuta av sin sexualitet

Kanske vill två personer som gillar och attraheras av varandra bara ha ett sexuellt förhållande. De vill undvika skapa ett exklusivt band som hindrar dem från att gå ut med andra människor.

Eller så kan det vara så att de älskar varandra utan att känna behovet att sätta upp förväntningar. De vill hålla sig självständiga eller bygga upp sina liv utan att behöva förklara vad de gör.

Idén är att de två individerna i förhållandet på egen hand ska slå fast reglerna. Att de ignorerar vad samhället har sagt är de “rätta”.

Uppenbarligen ligger det utanför normen och är därför mycket ifrågasatt.

Vi rekommenderar att du läser: Kärlek för varje personlighetstyp

Det kan underlätta hanteringen av känslor

Dessa förhållanden hjälper båda parter att utforska och lära känna sig själva både sexuellt och känslomässigt. Eftersom känslor är så komplexa kan det vara till hjälp att lösa rädslor och tvivel för att etablera en viss känslomässig kontroll.

Sådana förhållanden är precis lika giltiga som den konventionella versionen, så länge båda parterna delar samma villkor och mål. Precis som med allt annat bör denna typ av arrangemang avslutas på en gång om någon blir sårad, så att man inte drar ut på lidandet i onödan.

Det finns troligen de som tycker att denna typ av förhållande har förlorat sin magi, men idén är just att magi är något som skapas av två personer och inte den typiska kärlek vi alla känner till och kräver.

Försök därför att respektera allas beslut av vilken typ av förhållande de vill ha i sina liv. Även om frihet i kärlek fortfarande är tabu i vårt samhälle uppmuntrar alltfler till tolerans och yttrandefrihet.

låt varje människa öppet välja hur deras förhållanden ska vara. När allt är sagt och gjort är det bra för alla att inte ha förutfattade meningar.

Brevet publicerades inledningsvis i HuffPost Quebec och översattes till engelska för Huffington Post.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.