Varför gör en spark i testiklarna så ont?

En spark i testiklarna är inte en vanlig händelse, men när den inträffar orsakar den en paralyserande smärta. Lyckligtvis har dessa typer av episoder vanligtvis inte allvarliga hälsokonsekvenser.
Varför gör en spark i testiklarna så ont?

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

En spark i testiklarna är en av de upplevelser som ingen man frivilligt vill vara med om. Ett slag i detta område kan göra vilken man som helst överväldigad av smärta. Experter säger att det i dessa fall är som om kroppen blir en aning galen.

Trots det leder en spark i testiklarna sällan till allvarliga konsekvenser, såvida den inte är för kraftig. Detta område är mycket känsligt, men det har också förmågan att återhämta sig snabbt och utan bestående men.

Däremot kan ett allvarligt trauma leda till mer långtgående konsekvenser. Därför är det bäst att förhindra denna typ av skada. Det är också viktigt att veta vad man ska göra om det skulle inträffa. I dagens artikel ska vi prata mer om allt detta.

Varför gör det så ont?

man med smärta i underlivet
Testiklarna innehåller många olika nervändar. Därför gör en spark i testiklarna så ont.

Många undrar hur en spark i testiklarna kan göra så ont. Den grundläggande orsaken är att detta lilla område har en mycket högre koncentration av nervändar än andra delar av kroppen.

Dessa nervändar sammanstrålar i vagusnerven, som man kan kalla för en “motorväg” i nervsystemet. Detta innebär att smärtan når andra områden och producerar ett slags “tillfällig galenskap” i kroppen.

Samtidigt är testiklarna inte hårt fästa vid kroppen. De täcks bara av ett skyddande skikt som kallas tunica albuginea och är inneslutna i en påse som kallas pungen. Därför har de ingen stötdämpning och motståndet de kan uppbringa mot ett slag är mycket begränsat.

Varför orsakar en spark i testiklarna smärta i buken?

En spark i testiklarna orsakar smärta i buken. Detta beror på att testiklarna börjar bildas i buken, varifrån de vandrar ner till sin slutliga position. Därför är könsorganens nerver sammankopplade i buken.

Detta är orsaken till att, när ett slag drabbar testiklarna, kommer smärtan även att kännas i buken. Allt sammankopplas i vagusnerven som har grenar i hela området och ett stort område av överkroppen.

Det här är också anledningen till att en spark i testiklarna inte bara orsakar smärta i buken utan också illamående och kräkningar. När smärtan är mycket intensiv kan den också orsaka andra symptom, som yrsel, rinnande ögon, ökat blodtryck och huvudvärk.

Vilka är konsekvenserna av en spark i testiklarna?

En spark i testiklarna kan få allvarliga konsekvenser om den är mycket kraftfull. Om smärtan inte försvinner inom 15 till 60 minuter är det bäst att uppsöka sjukvården för en grundlig undersökning.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Tio livsmedel som förbättrar fertilitet

Vid vissa tillfällen har denna typ av slag allvarliga konsekvenser. De kan vara följande:

 • Epididymit. Detta är en av de vanligaste effekterna av en kraftfull spark i testiklarna. Det är en inflammation i epididymis (bitestikeln), den del som förbinder testiklarna med sädesledaren. Detta orsakar smärta och inflammation, men avtar vanligtvis på egen hand.
 • Förskjutning av testikeln. Uppstår när slaget får testikeln att åter komma in i kroppen och ta sig upp mot höften. Som ett resultat kan man inte längre känna testikeln i pungen. Detta är en medicinsk nödsituation.
 • Testikulära vridningar. Sparken kan få testikeln att dra sig uppåt och rotera och orsaka att sädesledaren förvrids. Resultatet är svår smärta, svullnad och placering av en testikel över den andra. Den drabbade bör träffa en läkare inom sex timmar.
 • En ruptur i testikeln. Detta är ovanligt och orsakas av ett extremt hårt slag. Det orsakar en mycket stark smärta, märkbar svullnad, kräkningar och ibland svimning. Det är en medicinsk nödsituation som kräver operation.

Vem riskerar att få en spark i testiklarna?

man får en tennisboll i testiklarna
Om du tränar kan det vara bra att använda skydd i rätta områden.

Skador på testiklarna, särskilt allvarliga sådana, är sällsynta. De kan dock förekomma och lämpliga åtgärder bör därför vidtas för att förhindra dem. Idrottare är mer benägna att bli drabbade av denna sorts problem.

I vissa sporter är det vanligare att få ett spark eller slag mot testiklarna. De som spelar fotboll, basket och baseboll bör vara mer försiktiga. Detta gäller också för de som lyfter vikter eller utför mycket krävande träningsrutiner.

Tips och förebyggande av en spark i testiklarna

Smärta är oundviklig när du får en spark i testiklarna. Obehaget bör inte pågå i mer än en timme. Under tiden kan du vidta några enkla åtgärder för att lindra smärtan.

Läkare rekommenderar ofta följande:

 • Ta ett receptfritt smärtstillande medel, som paracetamol eller ibuprofen.
 • Lägg dig ner och slappna av.
 • Placera ett kylomslag på området för att lindra smärtan och minska svullnad.
 • Lägg en ihoprullad handduk under testikeln vid sänggåendet.
 • Undvik ansträngande aktiviteter de närmaste dagarna.
 • Använd stödjande underkläder de närmaste dagarna för att skydda testikeln.

Det bästa är att förhindra alla typer av slag och sparkar mot detta område samt naturligtvis de konsekvenser som kan uppstå på grund av dessa. Om en man regelbundet bedriver intensiv fysisk aktivitet är det bäst att ta hänsyn till följande försiktighetsåtgärder:

 • Använd en suspensoar. Detta ger ett bra skydd. Den måste ha rätt storlek, annars fungerar den inte korrekt.
 • Fråga om ytterligare skyddsutrustning. Din läkare eller tränare kan föreslå andra typer av extra skydd, beroende på vilken aktivitet eller sport du utövar.
 • Håll din läkare informerad. Smärta i testiklarna, även om du inte har blivit utsatt för en spark eller ett slag, är en anledning till att uppsöka en läkare. Dessa besvär och obehag bör aldrig ignoreras.

Kanske den här artikeln kan intressera dig: 7 enkla, naturliga sätt att höja din sexualdrift

När du upplever smärta, uppsök läkare

Smärta är ett viktigt symptom och du bör aldrig ignorera det. Om smärtan efter en spark i testiklarna är för intensiv eller inte avtar efter några minuter, är det alltid bäst att gå till din vårdcentral för att få en undersökning.

Illamående eller kräkningar som inte avtar, liksom ett hematom i pungen, problem med urinering, hematuri eller blod i urinen och feber är också tecken på en nödsituation. Samtidigt är det viktigt att vara försiktig med sexuella aktiviteter som inkluderar testikelkontakt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Casal, J., Solari, J. J., & Monserrat, J. M. (1965). Epitelioma del escroto. Revista Argentina de Urología, 34(9-12), 661-665.
 • Vaglica, A. C. (1980). Estallido traumático de testículo. Revista Argentina de Urología, 46(1), 30.
 • Calabia de Diego, A., López Rasines, G., Hernández Rodríguez, R., Marco de Lucas, E., Lastra García-Barón, P., & Hernández Castrillo, A. (2003). Lesiones testiculares que no hay que tocar. Archivos españoles de urología, 56(3), 255-266.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.