Varför din urin luktar efter att du ätit sparris

Har du någonsin märkt att din urin luktar efter att du ätit sparris? Läs vidare för att upptäcka varför!
Varför din urin luktar efter att du ätit sparris
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 10 juli, 2024

Vissa livsmedel förändrar lukten på urinen. Sparris är ett av dem, vilket betyder att det gör så att din urin luktar när du ätit denna grönsak. Ursprunget till detta fenomen är ett svavelhaltigt ämne som kallas sparrissyra. Metaboliseringen av detta leder till en avfallsprodukt som kallas metantiol, som är ansvarig för lukten på urinen.

Metaboliseringen av sparrisyra bildar också andra ämnen, såsom dimetylsulfid och svavelföreningar, vilket orsakar den karakteristiska lukten. Den här processen inträffar dock inte hos alla människor. Det bestäms faktiskt av förekomsten av en viss gen i vårt DNA.

Det är inte alla som kan uppfatta lukten

Precis som en gen bestämmer produktionen av dessa föreningar efter konsumtionen av sparris, är det inte alla som uppfattar att urinen luktar starkare. Faktum är att endast 40% av befolkningen är känslig för denna lukt. Att upptäcka lukten är också relaterat till genetik och varje individs DNA.

Ett sätt på vilket du kan dölja det faktum att din urin luktar efter att du ätit sparris, är att dricka mer vatten och även äta diuretiska livsmedel. På detta sätt kommer urinen att bli mindre koncentrerad, och därför mindre illaluktande.

Vi bör också notera att en stor andel av de människor som inte kan identifiera denna lukt är kvinnor. Generellt sett är kvinnor bättre på att identifiera lukt. Men det här är dock undantaget som bekräftar regeln. Det kan också bero på att kvinnor oftast sitter ner och urinerar, och därför kan ha svårare att uppfatta lukten av sitt urin. Det behövs dock fortsatta studier av detta fenomen och genomets betydelse för att man ska kunna nå bättre slutsatser.

En bunt sparris.

Naturlig diuretika som kan motverka att din urin luktar

Vissa livsmedel ökar urinproduktionen och stimulerar urinering. Bra exempel på dessa är ananas och te. Dessa livsmedel hjälper till att bekämpa vätskeansamlingar och har förmågan att minska lukten av urin genom att minska dess koncentrering. Dessutom hjälper dessa livsmedel till att avgifta kroppen eftersom de ökar urinproduktionen och därmed rensar kroppen från slaggprodukter.

Det är dock också nödvändigt att säkerställa korrekt vattenintag för att förhindra uttorkning. I allmänhet är två liter vatten (cirka 8 glas) vanligtvis mer än tillräckligt för att hålla kroppen ordentligt återfuktad. I varmare och fuktigare klimat kan du dock behöva dricka mer vatten. Detsamma gäller för idrottare som förlorar mycket vätska genom svetten. Korrekt vattenintag, tillsammans med naturliga diuretiska livsmedel, hjälper till att bevara njurhälsan.

Andra egenskaper hos sparris

Sparris är rik på mineraler som till exempel kalium. Dessutom innehåller den både C- och B-vitaminer. Sparris är också en källa till fiber, vilket gör det till ett mättande livsmedel, som dessutom är kalorifattigt.

Vi bör också notera att denna grönsak är mycket mångsidig, vilket innebär att du kan använda den i många olika rätter. Du kan ånga, steka eller grilla den. Ett av våra favoritrecept är krämig sparrissoppa. En annan bra idé är att laga en quiche med denna grönsak. Inte nog med att sparris är gott, det är en grönsak som håller länge!

Sparrissoppa med bröd

Sammanfattning om varför din urin luktar

Sparris innehåller ett ämne som metaboliseras i kroppen, vilket leder till uppkomsten av svavelhaltiga avfallsprodukter. Det är anledningen till att din urin luktar efter att du har ätit sparris. Men det är inte alla som kan uppfatta lukten.

Trots lukten så är sparris en mycket intressant grönsak att införliva i din kost. Den är rik på fiber och innehåller inte många kalorier, vilket gör den idealisk för alla typer av kostplaner. Dessutom är denna grönsak mycket mångsidig, vilket innebär att du kan använda den i många olika recept.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ramamoorthy A., Sadler BM., Van Hasselt JGC., Elassaiss-Schaap J., Kasichayanula S., Edwards AY., Van der Graaf PH., Zhang L., Wagner JA., Crowdsourced asparagus urinary odor population kinetics. CPT Pharmacometrics Syst Pharmacol, 2018. 7 (1): 34-41.
  • Mitchell SC., Waring RH., Land D., Thorpe WV., Odorous urine following asparagus ingestión in man. Experientia, 1987. 43 (4): 382-3.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.