Krämig sparrissoppa: två recept du kommer älska

Om du är sugen på en riktigt krämig och god sparrissoppa med en liten twist, kommer här två smaskiga recept som ger rätten ett uppsving!
Krämig sparrissoppa: två recept du kommer älska

Senaste uppdateringen: 05 januari, 2020

Vet du inte vad du ska laga till middag? Vad sägs om en krämig sparrissoppa?

Sparris är en grönsak som förr offrades till grekiska och egyptiska gudar – en tusenårig tradition. Lyckligtvis spriddes dess användning till olika delar av befolkningen tack vare romarna, som introducerade den till hela Europa.

Med tiden började människor att integrera denna grönsak mer och mer i sina olika rätter. Det är därför vi har många sparrisrätter att njuta av idag, som bland annat krämig sparrissoppa.

De största sparrisproducenterna i världen är Tyskland, Italien och Frankrike. Detta visar att det är dessa länder som har den största konsumtionen av sparris, nära följt av Belgien, Spanien, Portugal och Turkiet.

Därför kan man förstå att det finns många olika recept på krämig sparrissoppa, och alla är läckra på sitt sätt.

I den här artikeln ska vi berätta om två av dessa utsökta recept som du kan prova på och imponera med till nästa middagsbjudning!

Vi ska börja med att berätta om varför sparris är så nyttigt. Den innehåller en lång rad olika näringsämnen som är nyttiga för kroppen.

Till att börja med innehåller den vitaminerna A, C, E och K, folsyra, kalium, spårämnen, fiber (som är bra om du har problem med vikten) och antioxidanter.

Denna blandning av näringsämnen ger diuretiska egenskaper (vilket hjälper kroppen att släppa ut toxiner), liksom åldersmotverkande egenskaper (den bekämpar fria radikaler).

När man äter sparris regelbundet gynnar det även cirkulationssystemet.

Klassisk krämig sparrissoppa

Följande recept är den vanligaste varianten på krämig sparrissoppa och den är väldigt lätt att göra. Det bästa av allt är att du inte behöver många ingredienser för att göra den, och inte heller några speciella matlagningstekniker.

Följande recept räcker till två personer.

Ingredienser

 • ½ lök
 • ½ potatis
 • Olivolja
 • Tjock grädde
 • 1 knippe grön sparris (325 g)
 • 5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
 • Kryddor: salt och vitpeppar
 • Valfritt: 1 purjolök
Sparrisknippe

Förberedelse

 1. Tvätta och skär sparrisstjälkarna och skär sedan resterande sparris i medelstora bitar.
 2. Häll lite olivolja i en stekpanna och sautera löken och potatisen. När de är färdiga, ställ åt sidan.
 3. Koka upp kycklingbuljongen med lite olivolja i en kastrull. När buljongen når sin kokpunkt, lägg ner sparrisen. Låt dem puttra i några minuter på medelvärme.
 4. Stäng av värmen, lägg ner lök och potatis och mixa alla ingredienser med en stavmixer tills du har en slät blandning.
 5. Smaka av och låt koka i 15 minuter på medelvärme.
 6. Efter 15 minuter häller du i lite grädde i soppan. Låt stå i ett par minuter så smakerna blandas väl.
 7. Toppa med någon garnering du tycker om och servera varm.

Halvsöt sparrissoppa

Krämig sparrissoppa

Ingredienser

 • 2 vitlöksklyftor
 • Färsk basilika
 • Olivolja
 • 2 purjolökar
 • 2 zucchini
 • 1 söt eller mild lök
 • 2 stora äpplen
 • Kryddor: salt och kanel
 • 1 knippe grön sparris
 • Valfritt: 1 tsk farinsocker (5 g)

Förberedelse

 1. Skala och skiva vitlöksklyftorna i små bitar (så många du kan). Gör detsamma med löken, zucchinin och purjolökarna.
 2. Skär av sparrisstjälkarna och kasta bort dem. Skär resten av sparrisen i medelstora bitar.
 3. Sedan skalar du och skär äpplena. Lägg dem i en kastrull med lite vatten och kanel så att de mjuknar. Men var försiktig! Låt inte äpplena bli en kompott.
 4. Värm en stekpanna med lite olivolja och sautera löken och vitlöken. När de är färdiga, tillsätt purjolök, sparris och zucchini.
 5. Häll över ingredienserna till kastrullen med äpplen och kanel. Tillsätt lite vatten (tills du täcker alla ingredienser) och låt koka i ca 15 minuter. Sedan stänger du av plattan och låter soppan vila.
 6. Slutligen, krydda och mixa alla ingredienser. Tillsätt basilika och servera soppan het.

Denna krämiga sparrissoppa är en maträtt som kan åtnjutas både som förrätt eller som lätt middag. Du väljer själv vad du är sugen på. Det viktiga är att vara noggrann med koktiderna för att soppan ska bli perfekt.

Prova på dessa recept och ge dem din egen personliga touch!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.