7 antiåldrande hemligheter från Himalaya

Visste du att granatäppeljuice kan vara bättre för hälsan än grönt te? Den är rik på antioxidanter, och har både antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper.
7 antiåldrande hemligheter från Himalaya

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Du har säkert redan hört talas om de antiåldrande förmågorna hos de människor som lever bland Himalayas berg. Många av dem blir över 100 år med bibehållen hälsa – både fysisk och mental. Den förväntade livslängden i länderna i området, som Tibet, Bhutan, Nepal och Indien, är imponerande. Detta tillskrivs vissa strikta vanor som invånarna följer varje dag.

Vill du få del av de antiåldrande hemligheterna hos Himalayas folk? Missa inte dagens artikel!

Naturliga “antiåldrande” huskurer

Hur lever män och kvinnor i Himalaya för att bli mer än ett sekel gamla? Var hittar de “ungdomens källa?” Hur kan de förebygga sjukdomar och värk?

Det finns många olika frågor vi kan ställa, men svaret är detsamma för dem alla: de förlitar sig på fördelarna som moder natur har att ge. Om man också tar hänsyn till det faktum att de lever i en del av världen där det finns fler berg och öppna slätter än byggnader och smog så får du de “bevis” du behöver för att förstå deras hemlighet.

I Himalaya finns många naturliga produkter som används för att främja god hälsa och förlänga livet hos dess invånare. Människorna i regionen använder sig av dem varje dag, och det gör en enorm skillnad.

Antiåldrande hemligheter hos Himalayas folk

Sov djupt med ashwagandha

Detta är en asiatisk ört som det tibetanska folket har använt i århundraden. Den främjar bättre sömn och botar sömnlöshet. Att få tillräckligt med sömn är viktigt för att hålla sig ungdomlig i kropp och själ. En studie av ashwagandha (Withania) visade att intag av 100 mg före sänggåendet var en mycket effektiv hjälp för patienter som hade svårt att somna. Dessutom används det för att frigöra kortisol och minska stress.

Vårda hjärtat genom att äta granatäpple

Granatäpplen har många fördelar för din hälsa, men mest av allt för hjärtat. Modern vetenskap har visat att granatäpplen, som växer vilt i Himalaya, innehåller vissa ämnen som särskilt gynnar hjärtat. Ren fruktjuice av granatäpple är faktiskt tre gånger bättre för dig än grönt te. Bara 60 gram granatäpple per dag är tillräckligt för att markant förbättra din hjärthälsa.

Granatäpple och glass

Lägg 20 år till ditt liv med gojibär

Gojibär är en av de viktigaste antiåldrande hemligheterna som hjälper människor i Himalaya att leva 20 år längre än människor i resten av världen. Detta mirakelbär är rikt på järn samt C-vitamin, som hjälper kroppen att ta upp järn. Gojibär har också den högsta halten av antioxidanter bland alla livsmedel på jorden enligt ORAC-skalan. Drick ren gojijuice eller ät några bär varje dag för att maximera dess fördelar.

Bota ångest och finn frid med sandelträ

Tack vare dess kryddiga och stickande doft har sandelträ använts i århundraden för att minska stress samt eliminera ångest och depression. Somliga applicerar till och med eterisk olja av sandelträ på sitt “tredje öga” (i mitten av pannan) under djup meditation. Sandelträolja eller en pasta gjord genom att blanda sandelträpulver med vatten har en lugnande effekt på kropp och själ. Doften kan lugna nerverna, lindra stress och höja din sinnesstämning.

Meditation

Lugna magen med kardemumma

Om du ofta lider av orolig mage, uppblåsthet eller gasbildning – eller om du bara vill lugna mag-tarmkanalen och förbättra matsmältningen i allmänhet – kan du prova denna kraftfulla ört och krydda: kardemumma.

Denna ört, som ofta används i asiatiska rätter, kan stimulera aptiten, skydda magslemhinnan, stoppa diarré, kramper och gas, förebygga dålig andedräkt, stimulera och stärka kroppen, förebygga tjocktarmscancer och effektivt lindra smärta. Strö 1 tsk mald kardemumma i ditt te eller kaffe och drick detta 10 minuter före varje måltid.

Få skinande hy med havtorn

Havtorn är en av de senaste upptäckterna inom modern medicin när det gäller åldrandet – särskilt med avseende för att motverka effekten av tidens rand på huden. Denna buske har röda eller orangea frukter som stimulerar förnyelse av celler och skyddar huden från skadliga ultravioletta strålar.

Havtorn innehåller cellhelande antioxidanter och omega-7, en välkänd hudförnyare. För att få skinande hud kan du prova att använda en fuktighetskräm med havtorn som en av dess huvudingredienser. Havtornsolja används också för att förebygga och minska uppkomsten av hudbristningar.

Vårda din hud med neemblad

Himalayas invånare badar i varmt vatten och använder neemblad för att läka sår och utslag. Oljan från bladen av neemträdet har använts i Asien i över 2000 år.

Förutom att ha positiva estetiska effekter har neembladen också sammandragande och läkande egenskaper, och används för att behandla diabetes och gikt samt lindra symtomen av malaria, lunginflammation, artrit och artros. De lugnar även nervsystemet och har en stark muskelavslappnande effekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Castillo Garzón, M. J., Ortega Porcel, F. B., & Ruiz Ruiz, J. (2005). Mejora de la forma física como terapia antienvejecimiento. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13071011
  • Vélez, C. S., Aristizábal, A. M., & Madrid, C. P. (2017). Estrategias antienvejecimiento. Dermatologia Cosmetica, Medica y Quirurgica.
  • López Luengo, M. (2004). Los aceites esenciales. OFFARM. https://doi.org/10.1117/12.2179560

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.