8 fantastiska hälsofördelar med sparris

Sparris är en av de godaste och mest mångsidiga grönsaker som finns. I denna artikel ska vi titta på dess hälsofördelar.
8 fantastiska hälsofördelar med sparris
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Sparris innehåller inte bara vitaminer och mineraler, det är också ett diuretikum och är rik på fiber som hjälper till att motverka vätskeretention och förebygga förstoppning. I denna artikel ska vi titta på en rad fantastiska hälsofördelar med sparris som du lätt kan ta del av om du bara konsumerar denna grönsak på rätt sätt.

Sparrisens egenskaper

Det är stamdelen av växten som heter Aspargus officinalis, och den kan bli upp till en och en halv meter lång. Den tillhör samma familj som purjolök, lök och gräslök, även om den inte ser ut som att den hör hemma där.

Grön sparris kommer från området kring Medelhavet, mer specifikt områdena kring floderna Tigris och Eufrat. I forntida Egypten och antika Grekland åt man sparris och gav det som offer till gudarna. Det spriddes i övriga Europa tack vare romarna, som åt mycket av den på grund av dess medicinska egenskaper.

Med det romerska rikets fall, slutade folk att konsumera sparris.

Men på 1600-talet var sparris populärt igen, det var en av de mest konsumerade livsmedlen bland de borgerliga och överklassen. Fram till 1800-talet var det den gröna sparrisen som var den sorts sparris som folk kände till. Men på grund av en förändring i hur många odlade den (under jord), började den vita sparrisen att växa.

Skillnaden i färg beror alltså på hur mycket sol växten får (den gröna färgen beror på klorofyll). I dag odlas denna grönsak i regioner med milt klimat, de största producenterna är Italien, Tyskland och Frankrike.

Även om växthus och möjligheten till nedfrysning tillåter oss att äta denna grönsak hela året, är det egentligen våren som är den bästa tiden att äta sparris. Då kan du äta den färsk.

Vilka hälsofördelar med sparris finns det?

Eftersom den innehåller väldigt mycket vitaminer har sparris varit populärt sedan antiken, och det finns många hälsofördelar med sparris. Läs vidare så ska vi berätta vilka de är:

1. Det är ett diuretikum

Det är ett diuretikum

Eftersom den övervägande består av vatten, underlättar sparris avlägsnandet av vätskor.

  • Vi rekommenderar sparris för dem som lider av vätskeretention, svullnad eller njurproblem (som njursten och infektioner), och även för personer med högt blodtryck.
  • Den innehåller ämnet asparagin vilket stimulerar urinproduktionen.
  • Sparris innehåller inte naturligt natrium och därför bidrar den inte till den vanliga uppsvullnaden man kan få vid bland annat PMS.

2. Det är ett laxativ

En annan i raden av alla hälsofördelar med sparris är dess förmåga att reglera tarmtransiten tack vare dess innehåll av fiber. Äter man sparris kan detta hjälpa till att behandla och förebygga förstoppning, hemorrojder, inflammation i tjocktarmen och irritabel tarm.

Fiber har även andra gynnande egenskaper. Till exempel kan det minska kolesterol och förbättra nedbrytningen av socker i blodet.

3. Det är en antioxidant

Dra nytta av alla hälsofördelar med sparris

Att äta en måltid som innehåller sparris kan vara mycket effektivare än vilken skönhetsbehandling som helst. Detta beror på att denna gröna (eller vita) grönsak innehåller mycket antioxidanter vilka har förmågan att neutralisera effekterna av fria radikaler.

Fria radikaler attackerar celler och orsakar åldrande. Sparris innehåller också betakaroten som är bra för att hålla huden frisk och fräsch.

4. Det är ett antidepressivt medel

Sparris innehåller även en stor mängd folsyra. Detta näringsämne förbättrar inte bara hälsan för gravida och hjälper fostret att utvecklas, utan det är också bra för hjärnan. Sparris minskar risken för kognitiv försämring, vilket hjälper dig att sova bra, få bukt med sömnlöshet och även behandla depression.

Har du svårt att koppla av, eller om du upplever mycket stress och utmattning, är bland det bästa du kan göra att lägga till lite sparris i dina måltider.

5. Det är väldigt näringsrikt

Ät mer sparris

Dess näringssammansättning består av vitaminerna A, C, E och K samt även krom, fiber och folsyra. Äter man sparris regelbundet kommer detta att nära kroppen med massor av viktiga näringsämnen som behövs för kroppens alla funktioner.

6. Hälsofördelar med sparris för benen

Vuxna över 50 år (särskilt kvinnor som går igenom klimakteriet) och barn under 5 år bör äta mer sparris än andra. Varför? På grund av dess innehåll av K-vitamin, gör det så att benen blir starkare och friskare vilket förebygger benbrott.

När man blir äldre blir skelettet svagare, och man kan drabbas av osteoporos eller osteoartrit. Sparris är en del i hur man kan förebygga detta. Barn bör äta sparris för att växa och utvecklas ordentligt. Tack vare denna grönsak kommer proteinet osteokalcin (som finns inne i benvävnaden) hjälpa kroppen att fungera bättre.

7. Hälsofördelar med sparris och vikt

Sparris hjälper med vikten

Om du går på en diet för att gå ner i vikt bör du lägga till sparris i din kostplan.

  • 100 gram rå sparris innehåller 300 mg kalium (och kokt ungefär hälften så mycket). Detta näringsämne är känt för att minska bukfett.
  • Fiberinnehållet motverkar förstoppning och hjälper kroppen att avlägsna toxiner.

Och som om detta inte vore nog, mättar det även hunger vilket motverkar småätande mellan måltiderna och överätande på grund av ångest, depression eller tristess.

8. Det är antiviralt

Slutligen, den sista hälsofördelen vi vill berätta om är att sparris bidrar med näringsämnen som hjälper kroppens immunsystem. Äter du sparris kan detta därför hjälpa till att förhindra förkylningar, influensa och andra virala eller bakteriella sjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sun, T., Tang, J., & Powers, J. R. (2007). Antioxidant activity and quality of asparagus affected by microwave-circulated water combination and conventional sterilization. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.10.047
  • Fuentes-Alventosa, J. M., Rodríguez-Gutiérrez, G., Jaramillo-Carmona, S., Espejo-Calvo, J. A., Rodríguez-Arcos, R., Fernández-Bolaños, J., … Jiménez-Araujo, A. (2009). Effect of extraction method on chemical composition and functional characteristics of high dietary fibre powders obtained from asparagus by-products. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.07.075
  • Eichholz, I., Rohn, S., Gamm, A., Beesk, N., Herppich, W. B., Kroh, L. W., … Huyskens-Keil, S. (2012). UV-B-mediated flavonoid synthesis in white asparagus (Asparagus officinalis L.). Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2012.03.008

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.