Orsaker till varför din rygg kan göra ont

Orsaker till varför din rygg kan göra ont
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Tyvärr är det rätt vanligt att lida av ryggsmärta. Du har kanske haft ont någonstans i din rygg någon gång. Ryggsmärta kan sitta i ländryggen eller i det dorsala området – framförallt vid skulderbladen eller ryggraden – eller uppe vid nacken och trapeziusmuskeln. Det är den typ av obehag som blir värre eller bättre beroende på ditt levnadssätt och är generellt svårt att bota.

I denna artikel ska vi ge dig information om varför man kan få ont i ryggen så att du kan hitta orsaken till din ryggsmärta. Du ska även få tips så att du kan behandla smärtan naturligt och därigenom förbättra din livskvalitet.

Uteslut skador

Det första du måste göra när du känner smärta i flera dagar eller veckor är att träffa en specialist så att de kan utesluta eventuella skador, framförallt om du upplevt en kontusion. Det är den huvudsakliga orsaken du bör ha i åtanke.

Om det inte finns en uppenbar skada kan det eventuellt vara ett kroniskt problem som du haft att göra med under en längre tid. Då kan eventuellt de problem vi listar nedan förklara din situation.

Ryggen och känslor

En av de huvudsakliga orsakerna till ryggont är att man varit utsatt för någon typ av negativ känsla under en längre tid. Trots att många inte tänker på detta, kan detta orsaka kontinuerliga spänningar i ryggområdet som till slut blir kroniska.

I så fall får du mer ont i området ju mer stress och känslomässig spänning du upplever. Detta är inte någonting som endast drabbar nervösa personer. Även personer som lider i tystnad utan att visa det drabbas – och det är precis det som skapar smärtan.

Dessa är känslorna som relaterar till olika delar av din rygg:

Om du vill behandla problem med din rygg och de relaterade känslorna bör du komma ihåg att det är du själv som måste ändra saker och ting. Du kan alltid träffa en terapeut eller ta naturliga tillskott för att hjälpa till med detta.

Rygg och organ

En annan förklaring till varför du har ont i din rygg är att det rör sig om en inflammation i ett organ som ligger nära muskeln ifråga, vilket orsakar onormalt tryck i det inflammerade området.

De här är kopplingarna mellan områden och organ:

  • Höger trapeziusmuskel och höger dorsal: Lever och gallblåsa
  • Vänster trapeziusmuskel och vänster dorsal: Lungor och mage
  • Nacke: Hjärta
  • Ländrygg: Njurar (övre delen), tarmar (mitten) och luftrören (sakrala området)

Om andra hälsoproblem bekräftar att ett av dessa organ kanske är försvagat (du måste inte nödvändigtvis vara sjuk) bör du genomföra en behandling med detta organ i åtanke.

Det finns olika orsaker till varför din rygg kan göra ont

Naturliga kurer

Utöver att leta efter orsaken kan du även direkt behandla smärtan med dessa naturliga kurer:

  • Smärtstillande och antiinflammatoriska avkok med gurkmeja, pil eller harpagophytum.
  • Lokal applicering av hetta med hjälp av varmvattenflaska eller elektrisk dyna.
  • Applicering av omslag med lera eller ingefära.
  • Applicering av antiinflammatorisk kräm.
  • Skräddarsytt tillskott med Bachblommor eller homeopatiska blommor.
Ta ett tillskott med homeopatiska blommor

Fördelaktiga behandlingar

Avslutningsvis bör en fundamental del av behandlingen vara extern och manuell behandling av området, vilken bör genomföras kontinuerligt av en specialist tills du blir bättre eller då du känner smärta.

Vi rekommenderar framförallt en avslappnande massage av området, men det är ännu bättre att gå till en osteopat eller sjukgymnast. Det hjälper dig att förstå de fysiska obalanserna du upplever och kanske även kan förbättra dem genom att ändra på vanor som du inte tänker på.

Vi rekommenderar även sugkoppsterapi, så kallad “koppning”, eftersom det verkar med de närliggande, inflammerade organen.

Sist men inte minst har kinesiotejp eller neuromuskulära bandage på senare år blivit populära. Det är självhäftande, elastiska bandage i väldigt glada färger och du märker av en stor, naturlig förbättring. Många idrottare använder dessa bandage eftersom de visat sig vara effektiva för alla typer av smärta och skador.

Sugkoppsmassage kan ge lindring

Bilder från marketing deluxe, giorgio och winnie3.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.