Var uppmärksam på kroppsljud - signaler vi inte märker
Vår kropp är den mest perfekta maskinen som finns. Den är så klok att den faktiskt kan varna oss när någonting inte står rätt till. Problemet är att vi inte märker av dessa signaler och ofta helt och hållet missar dem. Därför kan det vara bra att man är uppmärksam på kroppsljud, som i vissa fall kan vara kroppens signaler på att någonting är på tok.
Kroppen skickar ofta ut signaler i form av ljud. Det kan vara klickande, ringande i öronen, snarkande, ljud i magen eller andra kroppsljud.
För att du ska lära dig att vara uppmärksam på kroppsljud ska vi berätta om 8 ljud som är lätta att missa.
Var uppmärksam på kroppsljud – 8 signaler vi inte brukar märka
1. Knakande i benen
Knakande i benen kan bero på många olika saker, till exempel:
- Muskeltrötthet, som eventuell överbelastning i blodkärlen och slitage på lederna i knäna på grund av överansträngning.
- Anatomiska problem i ligamenten och menisken som, trots att de inte påverkar rörligheten i benen, kan avge ett märkbart klickande ljud.
- Dagar fyllda med mycket och många rörelser, speciellt om kroppen inte är fysiskt van vid det.
I de flesta fall betyder inte klickandet att det finns ett problem, men i de fall då de åtföljs av smärta eller svullnad är det viktigt att ta kontakt med en läkare.
Det är viktigt att gå på en hälsokontroll eftersom ljudet kan bero på en skada i ett ligament eller i menisken, eller så kan det till och med signalera artrit.
2. Konstant snarkande
Snarkningar uppkommer av vibrationer i luftvägarna när luft rör sig genom munnen eller näsan.
Trots att snarkning är ganska vanligt är det välkänt att det i allmänhet beror på obstruktion eller täppthet i näsan (näsborrarna), munnen eller halsen.
Följande är de vanligaste orsakerna till konstant snarkande, och kräver att man träffar en läkare:
- Förlust av muskulatur i halsen
- Fetma
- Reaktion mot mediciner
- Överdriven alkoholkonsumtion
- Blockering i näshålan
- Sned nässkiljevägg
3. Klickande i käken
Var uppmärksam på kroppsljud i käken. I vissa fall kan klickandet innebära en förskjutning av käkleden. I andra fall kan det bero på artrit i den temporomandibulära leden.
Det kan också bero på bruxism (vanan att omedvetet gnissla tänder), hål i tänderna eller starka spänningar i ansiktsmusklerna.
Vi rekommenderar i alla dessa fall att du tar kontakt med sjukvården för att ta reda på vad som är orsaken för dig.
4. Olika ljud i öronen
Surrande i öronen är ett kroppsljud som man lätt ignorerar. Många kan uppleva det och oftast försvinner det av sig själv. Men var uppmärksam på surrande i öronen som sitter i länge.
I de fall där det är ständigt återkommande och inte försvinner kan det vara ett tecken på någonting allvarligare. Uppsök därför en läkare för att ta reda på om ljudet beror på en infektion eller sjukdom i innerörat.
5. Starkt knakande ljud medan du sover eller när du vaknar
Detta är ett knakande ljud som kommer plötsligt i kroppen och liksom från ingenstans. Oftast brukar det vara kort och extremt besvärande.
De exakta orsakerna är okända.
6. Knakande axlar
Knakande i axlarna kan bero på olika saker, bland annat:
- Tendinit, inflammation i senorna på grund av ett slag, fall, överansträngning eller utnötning
- Bursit, inflammation i slemsäckarna mellan benet och axelsenorna.
- En bristning i axelns senfäste.
7. Klickljud i armbågen
Att det klickar i armbågen kan vara ett tecken på mekaniska problem i lederna och kan bero på olika anledningar, till exempel:
- Undernäring, vilket påverkar benens och ledernas sammansättning
- Lokala infektioner
- Metaboliska sjukdomar
- Skador uppkomna av hårda slag
- Brist på fysisk aktivitet eller för mycket av det när det utförs felaktigt
Om klickningen sitter i under en längre tid och också orsakar smärta och inflammation rekommenderas att du uppsöker en läkare för att komma fram till en lösning.
8. Klickande i halsen
Klickande i halsen kan vara allvarligare än man kanske tror. Ibland kan det vara ett symptom på neurologiska störningar som påverkar vävnaderna, som till exempel vid Parkinsons sjukdom.
Men förutom det kan det också bero på en ökning i sköldkörtelbrosk. I dessa fall kommer klickandet efter ett tag att avta och försvinna, då störningen läker sig själv.
Tänk på att om kroppsljuden åtföljs av inflammation eller smärta är det viktigt att få behandling.
Vi rekommenderar att du pratar med din läkare. Undvik självmedicinering och självdiagnos.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Tinnitus. 2015; Available at: https://www.nidcd.nih.gov/es/espanol/tinnitus. Accessed Feb 8, 2019.
- Alfredo Santamaría DC, David Astudillo DO. Vía aérea superior, ronquido e implicancias clínicas. Revista Médica Clínica Las Condes 2013 May 1,;24(3):350-357.
- Fantuzzi G. The sound of health. Frontiers in immunology 2014;5:351.