Är det skadligt att knäcka knogarna?

Även om det finns studier som hävdar att det kan vara skadligt att knäcka knogarna är detta en ovana hos många människor. Ofta gör de detta för att de tycker att det lättar upp spänningar i deras leder.
Är det skadligt att knäcka knogarna?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Att knäcka knogarna är mycket vanligt, främst eftersom vi ser detta som ett sätt att lindra spänningar. Samtidigt har olika studier indikerat att det är skadligt att knäcka sina knogar. Denna artikel kommer förklara varför en sådan slutsats dragits liksom vad som sker när du hör det typiska ljudet.

Varför knakar dina knogar?

Knakljudet vi hör när vi knäcker våra knogar, handleder, vrister eller någon annan del av kroppen kommer från bubblor som spricker i vätskeutrymmet i våra leder. Kom ihåg att våra leder är kontaktpunkten där våra ben möts, och att de innehåller tjock synovialvätska. När till exempel en fingerled knäcks, sträcks ut eller böjs separeras leden.

Kapseln kring leden sträcks ut och förstoras, vilket sänker dess tryck. När detta händer bildar de upplösta gaserna i ledvätskan bubblor. Dessa brister sedan, vilket producerar det karaktäristiska knakande ljudet.

Toppen på ben


Gasen behöver en halvtimme för att lösa sig i vätskan. Det innebär att efter att du har knäckt en knoge och hört knakljudet borde du inte prova igen under de följande 30 minuterna. När det gäller riskerna med denna vanliga ovana är det värt att påpeka att det inte har utförts alltför många vetenskapliga studier kring ämnet. Försök har dock gjorts för att studera olika människor som ofta knäcker knogarna för att ta reda på om det har resulterat i problem med lederna, så som artrit eller artros.

Vad man upptäckte under denna studie var att fingrarna visade tecken på problem, så som mjukdelsskador och en minskad förmåga att greppa saker. Detta verkar vara relaterat till den snabba och repetitiva sträckningen och sammandragningen av ledernas ligament.

Tumme med artrit

Att knäcka knogarna resulterar i omedelbar rörlighet och känsla av avslappning i lederna. Av denna anledning har det blivit till en daglig vana hos många människor. Andra besöker ofta en specialist – en så kallad kiropraktor – vars syfte är att “lägga benen till rätta” för att lindra spänningar. De som får en sådan behandling vittnar om att de känner sig befriade och mer avslappnade, mindre ömma och att de har färre muskelsammandragningar.

Att knäcka knogarna orsakar muskelförtvining

Vissa forskare hävdar att detta är den främsta konsekvensen av att knäcka knogarna, särskilt när det gäller muskler i fingrarna. Men tänk på att detta problem ofta drabbar människor som inte är särskilt fysiskt aktiva, eftersom dessa tillfällen är de enda gångerna som muskler och leder sträcks under dagen.

Brist på rörelse resulterar i dålig muskelstyrka, vilket får musklerna att känna sig utslitna eller trötta. Därmed börjar en ond cirkel där personer knäcker sina knogar för att få den avslappnade känslan i några timmar, bara för att behöva upprepa proceduren på nytt senare under dagen.

Artrit i händerna

Vi lockas ofta att lindra smärta eller sammandragningar med denna rörelse, men vi bör också komma ihåg att för våra leder är detta lite abrupt, okänsligt och onaturligt. Och i motsats till vad folk i allmänhet tror lättas inte muskelspänningar, utan det leder bara till förlust av mer ledvätska – det naturliga smörjmedlet som stoppar friktion mellan benen. Detta leder inte bara till att lederna riskerar att brytas ned, utan även till högre risk att drabbas av frakturer och benbrott.

Andra resultat är stelhet, deformering av det skadade området samt svår smärta som försvinner med vila.

De som lider mest av detta problem är vuxna över 40 år. De områden där knäckning av lederna resulterar i störst nedbrytning är händerna (fingrarna och handlederna) samt nacken. Det bästa sättet att undvika detta problem är att motionera på ett sätt som passar din ålder och fysiska tillstånd. Promenader och simning är de mest rekommenderade formerna av motion.

Lindra symptomen av artros

Andra rekommenderade aktiviteter är de som främjar muskelstyrka och flexibilitet eftersom de resulterar i ökad uthållighet utan att skada eller anstränga lederna. När du har  passerat 30 års ålder börjar ledvävnaderna förlora elasticitet, så då är det ännu viktigare att sluta med dåliga vanor som fysisk inaktivitet eller dålig hållning framför datorn eller TV:n.

Kan knäckning av knogarna orsaka artrit?

Många undrar om knäckning av knogar eller leder kan resultera i artrit, och som vi sagt ovan finns det flera studier kring detta. Sanningen är att om det är en daglig vana under loppet av många år kan brosket skadas – rent teoretiskt.

En av de mest kända studierna kring detta område utfördes av Dr. Donald Unger, som i mer än 60 år knäckte knogarna på sina fingrar på sin vänstra hand två gånger om dagen samtidigt som han lät sin högra hand vara. Varje år undersökte han sina händer, men hittade aldrig spår av någon degenerativ sjukdom i handen vars knogar han knäckte.

Artros

En annan studie följde 30 äldre personer på ett vårdhem i Los Angeles. De som hade knäckt sina knogar under hela sina liv hade inte artros. En tredje studie, den här gången med vuxna på 45 år i Detroit, upptäckte att de största problemen var förlust av styrka i handgreppet samt att över 80% av de studerade drabbades av svullnad i sina händer.

Av denna anledning är det inte lämpligt att ständigt knäcka knogarna. Men att göra det någon gång ibland för att släppa på spänningar verkar inte vara skadligt.

Vi hoppas att vi härmed har besvarat den vanligt förekommande frågan: “Är det skadligt att knäcka knogarna?”

Tack för att du tog dig tid att läsa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Healthline.com Hypermobile Joints [Online] Available at: www.healthline.com/health/hypermobile-joints
  • Healthline.com Understanding Cartilage, Joints, and the Aging Process [Online] Available at: www.healthline.com/health/osteoarthritis/understanding-aging-and-joints

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.