Vad är skadligt för njurarna? Här är vanorna att undvika

Vad är skadligt för njurarna? Här är vanorna att undvika
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Njurarna är viktiga organ i din kropp. De har fantastiskt sofistikerade reningsmekanismer, så du bör ta hand om dem och hålla dem friska. Lär dig vad som är skadligt för njurarna i denna artikel.

1. Att inte dricka tillräckligt med vatten är skadligt för njurarna

Vatten är otroligt viktigt

Detta känner du säkerligen till, men ställ dig själv en fråga: hur många glas vatten dricker du vanligtvis per dag? Du måste komma ihåg att otillräcklig vätskebalans i dina njurar kan orsaka njurproblem i det långa loppet.

Deras huvudsakliga funktion är att dränera metaboliskt avfall från din kropp och därigenom balansera mängden röda blodceller i din kropp. Om du inte gör det – om du inte dricker tillräckligt med vatten – så kommer njurflödet minska och gifter ansamlas i ditt blod.

Du kan undvika detta genom att helt enkelt dricka en-och-en-halv till två liter vatten om dagen. Om detta är svårt för dig och du inte tror dig kunna dricka de rekommenderade mängderna så kan du lägga i lite citron i vattnet för att få det att smaka bättre.

2. Att hålla urinen inne

Kvinna håller sig

Vi har alla gjort detta någon gång: att hålla sig trots att man måste gå på toaletten för att man är upptagen. Hur länge har du dock hållit dig när din kropp uppmanar till ett toalettbesök? En timme? Två? Du bör veta att när blåsan är full av urin under längre tider så kan du drabbas av komplikationer i urinvägen, såsom hypertrofi, hydronefros (en ökning i trycket från urin i njurarna) eller andra sjukdomar som du enkelt kunde ha undvikit. Du bör ha detta i åtanke.

3. Dåliga kostvanor

Kolsyrad dryck

3.1 Att konsumera för mycket natrium

Den huvudsakliga källan för natrium är som du säkert redan vet salt. Men varför är det så skadligt? Det får huvudsakligen dina njurar att arbeta hårdare. De måste göra sig av med det, vilket orsakar stress i det långa loppen tills det orsakar andra problem. Därför måste du minska eller till och med eliminera salt från dina måltider.

3.2 För mycket animaliskt protein

Animaliskt protein är väldigt skadligt för njurarna, precis som andra livsmedel som är höga i fett. Detta gör deras funktion svårare att genomföra, sakta men säkert, och förhindrar dem från att filtrera blodet de producerar ordentligt. Försök att begränsa eller byta ut djurprotein så mycket som möjligt mot växtprotein.

3.3 Kolsyrade drycker

Läsk är väldigt skadligt för njurarna och konsumeras dessvärre i stora mängder av många personer – speciellt unga. Därför rekommenderar vi att du begränsar dem i din diet eller undviker dem helt och hållet. I det långa loppet så kommer de producera kroniska njurbrister eller njursten.

3.4 Undvik tobak och alkohol

Alkohol och tobak kommer med ofantliga mängder gifter till din kropp. De är farliga substanser som gör njurarna sjuka och blockerar från från att göra sitt jobb. Undvik dem så mycket som möjligt och speciellt om du lider av hypertoni eller diabetes.

3.5 Undvik genetiskt modifierade livsmedel

Alla känner till det, och ibland vet man inte ens varifrån allt man äter kommer. Transgen majs, frukt eller grönsaker skapas i labb, uppblandat kött har skapats genom genetiskt ändrad mat så att djuren växer fortare… Dessa är fasansfulla faktorer som man ibland inte ens är medveten om, och de kan vara väldigt skadliga för dina njurar.

Försök alltid att köpa ekologisk, naturlig och nyttig mat som du vet var den kommer ifrån om du inte vill skada dig själv.

4. Högt blodtryck

Stetoskop på hjärta

Hypertoni orsakar väldigt uppenbara skador på dina njurar. Blodet flödar genom dem på ett specifikt sätt, filtreringen av gifter genomförs inte på samma sätt som tidigare, och steg för steg så förtvinar de tills allvarliga njurproblem står inför dörren. Det är inte svårt att regelbundet kolla sitt blodtryck och hålla det under kontroll. Din läkare bör vara uppdaterad om dessa typer av tester.

5. Användning av läkemedel

Livsmedel kan påverka njurarna

Du bör ha kontroll över konsumtionen av läkemedel i så stor utsträckning som möjligt eftersom dessa ämnen allvarligt kan skada dina njurar. De gör dess funktioner svårare att genomföra och orsakar negativa effekter i det långa loppet.

Detta är ett komplicerat ämne eftersom man uppenbarligen inte tar läkemedel för nöjes skull, utan på grund av att man är tvungen. Det finns dock nästan alltid varianter som är mindre aggressiva mot njurarna, vilket är anledningen till att din läkare bör kolla upp dessa.

6. En stillasittande livsstil

Promenad

Hur många timmar per dag sitter du ner? Du bör ha detta i åtanke. En stillasittande livsstil drabbar inte bara dina njurars hälsa, utan även andra grundläggande funktioner som utan din vetskap kan göra dig sjuk. Bristen på fysisk aktivitet orsakar många njurproblem som du enkelt kan undvika om du rör på dig lite mer. Ta en promenad eller åk på en cykeltur, till exempel.

Enligt Folkhälsomyndigheten är stillasittande kopplat till en rad olika hälsoproblem, även om man regelbundet ägnar sig åt motion. Se därför till att komma upp och röra på dig regelbundet när du sitter ned.

Tänk på saken. Om du utövar en sport med en vän eller släkting så kommer det definitivt bli lättare för dig. Dina njurar kommer uppskatta det, och kom ihåg att ta med dig en flaska vatten.

Försök att förbättra din livsstil och dina näringsvanor så mycket du kan och undvik det som är skadligt för njurarna.Små förändringar i din kost kan göra mycket för dina njurars hälsa: drick vatten, undvik salt och måltider med mycket fett och socker… Och se framförallt till att göra rutinundersökningar hos en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.