En tidslinje över vad som händer när du slutar röka

Försöker du sluta röka? Lär dig om vad som händer då du slutar röka och upptäck en tidslinje av effekterna och hälsofördelarna.
En tidslinje över vad som händer när du slutar röka
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att sluta röka är ett stort och hälsosamt mål för de personer som är beroende av tobak. Inom den gruppen finns dock skeptiker som inte tror du mår bättre när du slutar röka.

Oavsett om de är bra eller dåliga så kan det vara svårt att förändra ens vanor. Detta är definitivt fallet med tobaksanvändning. Folk som är vana vid denna vana är oftast envisa och det är sällan som de söker professionell hjälp.

Rökning är en av de ledande orsakerna till alla dödsfall runt om i världen, och det är därför viktigt att man undviker det. Detta argument är dock inte alltid tillräckligt för de personer som är beroende av tobaksprodukter.

Hälsans tidslinje när du slutar röka

De skadliga effekterna av cigarettrökning kommer ofta inte att övertyga dess värsta förespråkare. Om du visar dem en serie med fördelar med att sluta röka, och gör detta i kronologisk ordning kan du dock verka mycket mer övertygande.

Om du eller någon du känner är rökare, försök att kolla på följande argument. Detta är vad som händer när du slutar röka.

Tolv timmar efter din sista cigarett

Kvinna som fimpar cigarett

De första fördelarna fås under de 12 första timmarna efter att du har slutat röka. Det innebär att du kan använda följande fantastiska fördelar som startpunkt mot att sluta med denna vana.

 • Efter 12 timmar börjar din kropp göra sig av med alla gifterna från cigaretterna.
 • Dina syrenivåer ökar och monoxiden minskar drastiskt.

Två dagar senare när du slutar röka

Efter två dagar kommer din kropps sinnen börja fungera naturligt igen. Ett tydligt exempel på detta är lukt och smak. Efter 48 timmar har du lättare för att känna lukter och smakerCigaretter är en av de värsta bovarna när det gäller att bryta ner nervändar som ger information åt dina sinnen.

En månad efter du har slutat röka

Kvinna som andas frisk luft

Andningssvårigheter och hosta är problem som ofta är associerade med rökning.

 • Efter 30 dagar utan att ha rökt kommer dina lungor börja förbättras.
 • Deras fysiska tillstånd kommer bli gradvis bättre och din hosta kommer försvinna helt.

Nio månader utan rökning

Fördelarna som är relaterade till ditt respiratoriska system tar aldrig slut, och du fortsätter att rensa dina lungor.

 • Runt denna tid börjar även ditt cirkulationssystem fungera mycket bättre.
 • Syresatt blod har enklare för att röra sig genom dina artärer och når lättare din kropps olika organ.

Fem år efter den sista cigaretten

Som vi precis har poängterat så påverkas ditt cirkulationssystem väldigt negativt av gifterna i tobaksprodukter. Det är därför normalt att dess återhämtning tar längre tid.

 • Fem år efter att du har slutat röka kommer ditt cirkulationssystem vara nästan helt återställt.
 • Artärerna och venerna kommer återgå till sin vanliga storlek och risken för hjärtsjukdomar kommer vara drastiskt reducerad.

10 år efter att du har slutat röka

Vid detta laget kommer du antagligen känna det obehagligt om du har någon nära dig som röker. Din kropp fortsätter även sin gradvisa återhämtningsprocess. Den skada som orsakas av denna dåliga vana är enorm, och även efter 10 år kommer du fortfarande befinna dig i en läkningsprocess.

 • Det blir mindre troligt att du får lungcancer.
 • Det blir vidare mindre troligt att du får cancer som påverkar andra organ, som munnen eller sköldkörteln.

20 år efter att du har slutat röka

Glad kvinna vid sjö

Beroende på ditt perspektiv så kan 20 år verka som en väldigt lång eller kort period. För många personer är dock två årtionden en stor del av deras liv. När du har nått denna tidsram finns det inget spår alls kvar i din kropp av att du har rökt. Det är som om du aldrig har rökt en dag i ditt liv.

Din risk för rökningsrelaterade sjukdomar är i praktiken noll, och risken för att lida av andra hälsoproblem är densamma som för en person som aldrig har rökt.

Så vad väntar du på? Börja med att dra nytta av hälsofördelarna idag! Kom ihåg: din kropp kommer börja dra nytta av fördelarna efter endast en timme när du slutar röka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Beco, E. (2013). Dejar de Fumar. Sanitas.Es. https://doi.org/10.1016/S0212-5382(12)70071-7
 • Díaz-Maroto Muñoz, J.-L., & Jiménez –Ruiz Neumólogo Coordinador, C. A. (2008). Tratamiento farmacológico del tabaquismo. Inf Ter Sist Nac Salud. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/S1575-0973(01)70005-0
 • Consejería de Sanidad Murcia. (2005). Guía para dejar de fumar. Programa de Información Sobre El Tabaquismo. https://doi.org/10.1016/S0212-5382(12)70071-7

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.