10 tecken på att något är fel med dina lungor

10 tecken på att något är fel med dina lungor
José Gerardo Rosciano Paganelli

Skriven och verifierad av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Din livskvalitet kommer alltid bero på hur du tar hand om din kropp, för självklart är dina organ väldigt viktiga.  Om du känner dig trött efter att ha gått några trappsteg eller när du leker med dina barn så är det tecken på att något är fel med dina lungor.

En vuxen kan andas upp till 20,000 gånger per dag under normala omständigheter. När din andning blir oregelbunden är det inte något du ska ignorera.

Symptom på att något är fel med dina lungor

Utmattning

En utmattad kvinna

Du kanske brukade gå överallt och tog alltid trapporna. Men nu vill du inte göra det längre och du märker att du blir trött efter bara några rörelser.

Visslande andning

Det är inte normalt att det piper eller visslar när du andas in och ut. Om du noterar ett visslande ljud när du andas är det ett tecken på att något är fel.

Konstant hosta och influensa

Det är normalt att få influensa under vintern, m en långa perioder av influensa och hostande är inte det. En specialist kommer antagligen först att titta på din kropps försvar, men denne borde även kontrollera dina lungor.

Sputum

Sputum är en blandning av saliv och slem i luftvägarna. Det är vanligt hos rökare som vanligtvis hostar upp det på morgonen. Problemet leder till ett ständigt behov att spotta ut slem.

Andningssvårigheter

kvinna med andningsbesvär

Om du känner att det är svårt att andas är det något som är fel. Din andning är något naturligt som du nästan inte ens bör märka. Därför kan andningssvårigheter vara ett tecken på att något är fel med dina lungor.

Ett tryck över bröstet

Det känns som att något trycker mot ditt bröst. Det kommer antagligen med smärta när du gör saker som att hosta, gå, äta eller andas djupt.

Muskelförlust

Muskelmassan börjar minska eftersom kroppen får mindre syre. Även om förlusten av denna muskelmassa kan bero på olika faktorer borde du uppmärksamma om det uppstår samtidigt som andra symptom vi har nämnt.

Oförklarlig feber

man med feber

Det är inte normalt att ha feber utan någon uppenbar anledning. Feber är en form av försvar i kroppen som indikerar att något är fel, och uppstår oftast med svullna lymfkörtlar.

Hosta upp blod

Det kommer ofta med en långt gången sjukdom, som tuberkulos eller lungemboli. Om du upplever det bör du uppsöka en läkare direkt.

Aptitbrist

Många ser inte relationen mellan dem, men när dina lungor inte fungerar ordentligt förlorar du aptiten.

Tips för att hålla dina lungor friska

Undvik att röka

Dessa tecken är varningssignaler, så det är viktigt att du inte ignorerar dem. Uppsök en läkare för att upptäcka sjukdomarna i tid. Att hålla sig frisk handlar inte bara om att upptäcka förändringar i kroppen, utan att även arbeta förebyggande. Faktum är att det är väldigt viktigt.

Det finns vissa saker du kan göra för att stärka dina lungor och minska skador på ditt respiratoriska system.

Följ dessa fem grundläggande rekommendationer för att skydda dina lungor:

  • RÖK INTE. Det är det viktigaste tipset.
  • Utför andningsövningar. Det finns flera övningar som kan stärka dina lungor. Om du har några frågor angående dem, rådgör med en specialist. Att utföra yoga är något av det bästa.
  • Avgifta din kropp regelbundet. Gör det genom att äta hälsosam mat. Dina lungor blir friskare om du intar järnkällor som vattenkrasse, pistagenötter och mat rik på vitamin-E.
  • Undvik kontaminering. Det kan vara svårt i dagens samhälle, men försök att undvika föroreningar så mycket som möjligt, och även rökutrymmen.
  • Avgifta dig med te. Du kan byta ut ditt kaffe mot örtte som hjälper dig att avgifta dina lungor. De mest rekommenderade är oregano, eukalyptus och te på apelsinskal.

Den vanligaste lungsjukdomen

Det hälsotillstånd som mest attackerar det respiratoriska systemet är kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Det uppstår vanligtvis hos personer som har rökt i mer än 20 år, men det kan även påverka dig om du har rökt kortare tid.

Även om uppkomsten främst kan kopplas till rökning kan personer som blivit utsatta för kemiska ångor, föroreningar och damm också drabbas.

Nu när du känner till symptomen som kan signalera att något är fel med dina lungor ska du vara försiktig och uppmärksamma tecknen så tidigt som möjligt. Det är det enklaste sättet att hålla lungorna friska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vanfleteren, L. E. G. W., Spruit, M. A., Wouters, E. F. M., & Franssen, F. M. E. (2016). Management of chronic obstructive pulmonary disease beyond the lungs. The Lancet Respiratory Medicine. https://doi.org/10.1016/S2213-2600(16)00097-7
  • Pauwels, R. A., Buist, A. S., Calverley, P. M. A., Jenkins, C. R., & Hurd, S. S. (2001). Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of chronic obstructive pulmonary disease: NHLBI/WHO Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) workshop summary. In American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1164/ajrccm.163.5.2101039
  • Malo De Molina Ruiz, R., Valle Falcones, M., & Ussetti Gil, P. (2014). Enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(14)70855-8
  • Comité de Salud y Medio Ambiente Soc Europ Enf respiratorias. (2015). La contaminación del aire exterior y los pulmones. European Lung Foundation Health & Environment Alliance. https://doi.org/10.1002/smll.200500087
  • LENFANT, C.; KHALTAEV, N. (2014). Guía de bolsillo para el manejo y prevención del asma (Iniciativa Global para el Asma). Reporte del taller NHLBI/WHO.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.