Vad orsakar orgasmhuvudvärk?

Att få huvudvärk av orgasm är mycket vanligare bland män än kvinnor. Det är fyra gånger vanligare bland män än kvinnor.
Vad orsakar orgasmhuvudvärk?

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Orgasmhuvudvärk, eller huvudvärk i samband med sexuell aktivitet, är ett vanligt problem. Beräkningar talar för att detta problem påverkar 80% av alla män. Det är faktiskt troligt att nästan alla känner av detta problem någon gång i livet. Nedan ska vi titta närmare på vad som orsakar orgasmhuvudvärk.

Tillgänglig statistik visar att 75% av fallen är kopplade till huvudvärk från själva orgasmerna. Men i resterande 25% inträffar huvudvärken före orgasm. Hur pass svår och intensiv huvudvärk en person har kan variera.

Vad orsakar orgasmhuvudvärk?

Vad som vanligen orsakar orgasmhuvudvärk är ökad sexuell upphetsning. Detta gör att musklerna i nacke och huvud spänner och drar ihop sig. En annan möjlig orsak till orgasmhuvudvärk är ökat blodtryck.

Dessutom uppger en studie från Wake Forest University School of Medicine de som lider av migrän brukar uppleva en mer intensiv sexuell lust jämfört med de som har andra typer av huvudvärk. Enligt studien så beror både migrän och sexuell lust på låga serotoninnivåer.

En annan studie från Spanska Neurologföreningen visar att orgasmhuvudvärk kan kopplas till aktiviteten i hypotalamus. Sex ökar aktiviteten i hypotalamus, vilket kan utlösa huvudvärken. Men forskare förtydligar att området fortfarande kräver mer forskning.

kvinna på jobb med huvudvärk

Hur känns orgasmhuvudvärk?

Vanligtvis brukar orgasmhuvudvärk komma plötsligt före, under eller efter sex. Smärtan är stickande och många beskriver det som ett blixtnedslag i huvudet. Det är en av de allvarligaste typerna av huvudvärk.

I andra fall börjar smärtan som en tryckande värk i baksidan av huvud och nacke. Lite i taget allteftersom sexuallusten tilltar ökar också smärtan.

Hur länge huvudvärken håller i sig är svårt att säga. Den kan vara från en minut till tre timmar eller till och med flera dagar. Ibland minskar smärtan gradvis tills den försvinner helt, medan smärtan andra gånger försvinner lika snabbt som den uppstått.

Orgasmhuvudvärk kan inträffa en eller flera gånger under några månaders tid. Man uppskattar att 50% av de som drabbas av orgasmhuvudvärk upplever dessa episoder i sex månader. 40% har denna typ av huvudvärk i upp till ett år. Orgasmhuvudvärk är också vanligast hos män mellan 25 och 35 år.

När bör man uppsöka läkare?

Orgasmhuvudvärk anses vara ofarligt. Därför brukar det vanligtvis inte vara något att oroa sig för. Men det finns fall där det kan bero på bakomliggande faktorer. Rekommendationen är att prata med en läkare om smärtan är alltför svår och plötslig.

Man bör även uppsöka läkare om andra symptom uppstår, till exempel:

 • Kräkningar
 • Stel nacke
 • Förlust av känsel
 • Mycket svår smärta som varar mer än en dag
 • Medvetslöshet
 • Krampanfall

Läkaren gör en undersökning som kan bestå av medicinska tester, såsom magnetröntgen, skiktröntgen, angriografi eller ryggvätskeprov. De hjälper till för att bekräfta eller utesluta allvarliga problem, till exempel aneurysm.

Vad orsakar orgasmhuvudvärk?

Nästan alltid ett ofarligt problem

Orgasmhuvudvärk är mestadels inte kopplat till någon annan sjukdom. En vanlig typ av smärtstillande får som regel huvudvärken att gå över. Ibland, om nödvändigt, kan läkaren skriva ut mer specifika läkemedel. Man bör också nämna att flertalet läkemedel som används för att behandla migrän och andra typer av huvudvärk kan påverka den sexuella funktionen.

Många upplever denna typ av huvudvärk endast en gång i livet. Andra kan ha den vid återkommande tillfällen under en period några månader. Men det finns också fall där huvudvärken är konstant och uppkommer pga. av känslomässiga påtryckningar att behöva reagera sexuellt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Wake Forest University Baptist Medical Center. (2006, June 9). Migraine Headaches And Sexual Desire May Be Linked. ScienceDaily. Retrieved December 18, 2020 from www.sciencedaily.com/releases/2006/06/060609121759.htm
 • Santos Lasaosa, et. al., S. (2020). Manual de práctica clínica en cefaleas. Sociedad Española de Neurología. https://www.sen.es/pdf/2020/ManualCefaleas2020.pdf.
 • Velasco, F. “Cefalea en racimos y otras cefaleas primarias recurrentes.” Gaceta Médica de Bilbao 99.1 (2002): 17-22.
 • GONZÁLEZ, D. H. S. 4 CAFALEA ASOCIADA A LA ACTIVIDAD SEXUAL. NeuroeJe, 11(1).
 • Ontañón Gómez, Jesús. “Cefalea relacionada con la actividad sexual en una Unidad de Cefaleas.” (2016).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.