När borde man börja oroa sig över huvudvärk?

Är det bara huvudvärk eller bör du oroa dig?
När borde man börja oroa sig över huvudvärk?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Huvudvärk är normalt. Det är en välkänd och störande fiende som, mestadels, försvinner av sig själv utan större komplikationer. Det finns dock de som snarare än att uppleva lindring efter att ha tagit smärtstillande eller slappnat av en stund känner att tillståndet fortfarande är försvagande. Vi pratar självklart om migrän den kroniska huvudvärk som avsevärt påverkar livskvaliteten. Så… när borde man börja oroa sig över huvudvärk? Kan huvudvärk vara ett symptom på något mycket farligare?

Eftersom information är det bästa vapnet vill vi nedan dela med oss av tre karaktärsdrag som alla bör känna till.

Huvudvärk: Vad du ska tänka på

kvinna med huvudvärk

Harvard University utförde en intressant studie om huvudvärk. Först och främst kan vi för att stilla eventuella farhågor säga att det i nästan 95% av fallen inte är ett symptom på en allvarlig sjukdom. Men för en ansenlig andel med huvudvärk är tillståndet fortfarande försvagande och man kan då lätta oroa sig över huvudvärk. Man kan koppla sjukdomar såsom migrän, lupus, depression eller artrit till huvudvärk.

Ingen dör av dessa tillstånd, men livskvaliteten förvärras. Av den anledningen klassificeras de, då de ofta upplevs i mörka rum, som “socialt osynliga sjukdomar”. De utgör otvivelaktigt komplexa verkligheter, men det är viktigt att veta vid vilken punkt huvudvärk eller migrän blir onormalt och tyder på något mer. Det är viktigt att veta när man borde oroa sig över huvudvärk.

Låt oss ta en titt på tre karaktärsdrag.

1. När man borde oroa sig över huvudvärk

Harvard University publicerade i den tidigare nämnda studien en serie karaktärsdrag som vi alltid bör hålla utkik efter när vi eller någon annan lider av huvudvärk.

Notera:

 • Plötsliga förändringar i huvudvärken. Med det menar man att om det tidigare varit en skarp smärta som försvann med smärtlindrare men nu inte gör det bör du tala med en läkare.
 • Be om hjälp om du upplever vad som kan beskrivas som “den värsta huvudvärken i ditt liv” (som är ett symptom på ett anfall).
 • Om smärtan ökar när du hostar eller rör dig är det också onormalt.
 • Tänk också på om smärtan hindrar dig från att slutföra dina dagliga sysslor.
 • Det finns de som blir aggressiva eller irritabla när de får huvudvärk. Det är också onormalt.
 • Var försiktig när det händer i samband med feber eller stelhet i nacken.
 • Om du även har svårigheter att se och tala eller upplever svaghet, yrsel eller blodsprängda ögon ska du åka till akuten.
 • Läkare varnar för att det även är onormalt om smärtan plötsligt dyker upp kvällstid.
 • Om du fått ett slag mot huvudet och smärtan håller i sig bör du åka till akuten omedelbart.

2. Huvudvärk och stroke

huvudvärk

Utan tvekan är det en stroke som oroar en mest när man får huvudvärk. Stroke drabbar både unga och äldre, och det är aldrig för mycket att ha dessa sex varningstecken i åtanke. Du:

 • känner dig plötsligt svag på ena sidan av kroppen: ett arm, ett ben eller halva ansiktet.
 • upplever den värsta huvudvärken i ditt liv.
 • kan även känna stickningar i ansiktet, ena armen eller benet (på en sida av kroppen).
 • förlorar synen på ett öga.
 • får svårt att tala eller göra dig förstådd.
 • kan känna yrsel, instabilitet eller förlora din balans.

3. “Huvudvärkens demon”

kvinna talar med en läkare

Vi vet hur migrän och spänningshuvudvärk påverkar oss, men enligt vad neurologer och patienter som drabbats säger är Hortons huvudvärk värst. Många drabbade rädda och tror att “något dåligt” håller på att hända. Det är dock inte farligt.

Det är smärtsamt och paralyserar en i några timmar, men som sagt döljer det inte någon underliggande sjukdom.

 • Hortons huvudvärk påverkar 1% av befolkningen, speciellt män.
 • Det är en intensiv och försvagande känsla som kan hålla i sig i 15 till 90 minuter och dyka upp många gånger under dagen.
 • Sjukdomen är relaterad till små problem med hypotalamus och dygnsrytmer. Ibland kan ens livsstil, stress, sömnbrist eller arbete kombinerade leda till detta problem.

För att sammanfatta är huvudvärk nästan alltid ofarligt och associerat med trötthet, spänning och till och med hormonella förändringar. När de påverkar den dagliga rutinen eller kan associeras med andra symptom bör man, istället för att oroa sig över huvudärk, dock inte tveka att tala med en läkare för att få en bättre diagnos.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.