Vad händer när dina järnnivåer är låga?

När dina järnnivåer är låga kan det leda till järnbristanemi. De viktigaste symptomen på detta är trötthet och svaghet. I vissa fall kan det dölja ett stort problem, varför tidig upptäckt är så viktigt.
Vad händer när dina järnnivåer är låga?

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Järn är en grundläggande byggsten i vår kropp. Det är en del av hemoglobinet, som är den molekyl som gör att våra röda blodkroppar kan ta upp syre och distribuera det till alla kroppens celler. Detta syre är viktigt för kroppsfunktionerna. Därför leder det till konsekvenser i din kropp om dina järnnivåer är låga.

Låga järnnivåer förväxlas ofta med anemi. Detta är dock inte alltid fallet, eftersom det finns många olika typer av anemi som beror på olika orsaker. Vad som är sant är dock att låga järnnivåer är förknippade med järnbristanemi.

Järnbrist är en av de vanligaste näringsbristerna i världen. Både denna brist och järnbristanemi kan få allvarliga hälsokonsekvenser. Därför förklarar vi i den här artikeln allt du behöver veta om det här problemet.

Vad händer om dina järnnivåer är låga?

För att veta vad som händer när dina järnnivåer är låga måste du först veta vad de normala nivåerna är. Järnet som cirkulerar i blodet ligger normalt på mellan 50 och 150 mg/dl.

Det finns dock vissa sätt som kroppen kan lagra järn på. Ferritin är ett protein som ansvarar för att lagra järn. Därför måste vi ta hänsyn till värdena när vi gör uppskattningar av den totala mängden järn.

Sanningen är att det finns många anledningar till detta underskott. De flesta fall uppstår hos kvinnor på grund av blodförlust via menstruation. Detta beror på att den menstruerande kvinnan förlorar järn i blodet som försvinner ut ur kroppen, vilket leder till en minskning av järnnivåerna.

Du bör också ta hänsyn till att vi får denna metall via maten. Vi hittar det faktiskt främst i kött. Av denna anledning kan vissa matvanor, som att vara vegetarian och inte vara noga med kosten, leda till underskott.

Samma sak händer när det finns ett matsmältningsproblem som hindrar oss från att ta upp järn. Till exempel är låga järnnivåer ofta ett av de första symptomen på celiaki och vissa andra kroniska matsmältningssjukdomar, som Crohns sjukdom.

blodprov säger att järnnivåer är låga

Du kanske gillar den här artikeln: Ät dessa livsmedel för att höja dina nivåer av järn

Vilka är symptomen på järnbrist?

Sanningen är att i början, när underskottet inte är särskilt uttalat, finns det oftast inga symptom. Men när anemin fortskrider uppstår olika tecken.

Först och främst, när dina järnnivåer är låga, tenderar du att bli tröttare och känna dig svagare.

Det är dock inte bara det. Följande symptom uppträder ofta också:

  • Håravfall
  • Sköra naglar
  • Blek och kall hy
  • Huvudvärk
  • Minskad aptit (särskilt hos barn)

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Gröna mungbönor och deras egenskaper, användningsområden och fördelar

Vad du ska göra för att diagnostisera och behandla dina låga järnnivåer

kvinna med låga järnnivåer
Låga järnnivåer i blodet orsakar överdriven trötthet.

Det viktigaste är att träffa en läkare regelbundet. Utvecklar du dessutom något av de ovan nämnda symptomen bör du boka in ett extra besök. Med ett enkelt blodprov kommer du att kunna kontrollera din järnnivå och veta om järnhalten är låg eller inte.

För att lösa detta problem är det viktigt att upprätthålla en bra och järnrik kost. Experter rekommenderar att man regelbundet konsumerar baljväxter, kött, fisk och ägg. Sanningen är att om din kost är balanserad och hälsosam, så är det mycket mindre sannolikt att du kommer att drabbas av denna störning.

I många fall krävs vissa utredningar för att hitta orsaken till detta underskott. Till exempel kan man använda matsmältningsendoskopi för att kontrollera om det finns ett magsår eller något annat magproblem som påverkar dina järnvärden.

Samtidigt kan en koloskopi användas för att utesluta blödningar i den sista delen av mag- och tarmkanalen. Denna situation uppstår ofta vid tjocktarmscancer, vilket är varför anemi hos en misstänkt cancerpatient är en indikation och tyder på en neoplasm.

Vid vissa tillfällen ordinerar läkare järntillskott för att åtgärda denna brist. Det är dock viktigt att endast ta dem på recept, eftersom dessa tillskott också har biverkningar och man därför bör använda dem med måtta.

För att avsluta

Låga järnnivåer är inte ett ovanligt tillstånd. Det är mest kvinnor som lider av anemi på grund av järnförlust orsakad av menstruation. Däremot bör man vara uppmärksam på att järnbrist hos män över 50 år kan tyda på tjocktarmscancer.

Det är viktigt att gå på alla de rekommenderade årliga kontrollerna för att upptäcka ett problem med denna metall. Du bör besöka din läkare regelbundet så att han eller hon kan begära kompletterande metoder som är lämpliga för din ålder och kliniska situation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.