Vad du bör tänka på när du ska inreda en coworkingplats

Coworkingplatser blir bara alltmer populära bland företag och enskilda arbetare. Läs våra tips för hur du bäst inreder en coworkingplats.
Vad du bör tänka på när du ska inreda en coworkingplats

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 07 februari, 2024

Coworkingplatser blir allt mer populärt bland både företag och fristående arbetare att jobba ifrån. Här är det viktigt att tänka att inreda en coworkingplats på bästa sätt för att ge kunderna de verktyg och bekvämligheter de behöver för sina arbetsuppgifter, men också en miljö för att främja relationer och utbyta idéer.

Av denna anledning är det viktigt att dessa platser är inredda i en stil som främjar allt detta. För att skapa denna dynamiska miljö kan du välja en inredning antingen fokuserad på ett specifikt område eller så en mer generell.

Det viktiga är att besökarna får en bekväm miljö att arbeta och träffa andra på. Detta innebär bra belysning, regelbunden städning och en bekväm möbelinredning.

Vad är en coworkingplats?

Coworking är där man utför sina arbetsuppgifter i ett delat utrymme, en coworkingplats, och vilket gör att man själv inte behöver stå för kostnaderna för ett privat kontor. Dessa utrymmen används flitigt av frilansare, små företag och yrkesproffs av alla slag som vill skapa nya kontakter i en miljö passande för detta ändamål.

I allmänhet tillhandahåller en coworkingplats kunderna alla nödvändiga verktyg för att de ska kunna utföra sina uppgifter. Detta innebär adekvata möbler, tillgång till internet, mötesrum och bra luftkonditionering.

Syftet med en coworkingplats är att uppmuntra utbyte mellan människor från olika sektorer. Samtidigt har det fördelen att vara en mer ekonomisk lösning för kunderna än att hyra en kontorslokal, på grund av att man delar tillhandahållet material och gemensamma redskap.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 8 tips på kontorsinredning för att öka produktiviteten

Fördelarna med en coworkingplats

På en diversifierad arbetsmarknad är denna typ av kontor är alltmer efterfrågat. Den nya vågen med distansarbete under det senaste decenniet har tvingat tusentals företag att ändra sin dynamik.

I detta sammanhang presenteras coworkingplatser som ett alternativ med många fördelar:

 • Delat utrymme. Det här är en plats där arbetare från olika områden kan byta kunskap och erfarenheter.
 • Mer budgetvänligt. Det innebär mycket lägre kostnader jämfört med kontorshyror. Av denna anledning är det många små företag och oberoende yrkesverksamma som väljer att hyra in sig på en coworkingplats.
 • Flexibilitet. Detta är ett koncept som gäller både arbetstid och kostnader. Med detta alternativ kan man anpassa arbetstiderna efter hur mycket tid och verktyg som man behöver.
 • Hälsosam arbetsmiljö. Coworkingplatser är inredda för att skapa en arbetsmiljö utifrån sina kunders behov.
 • Temaanpassade. Fler och fler utrymmen fokuserar på specifika aktiviteter för att främja utbyte mellan arbetare inom samma sektor. För detta ändamål är typen av inredning grundläggande.
inreda ett arbetsutrymme
Distansarbete är populärt idag, och coworkingplatser är en växande nödvändighet.

Funktioner att tänka på för att inreda en coworkingplats

Huvudsyftet med en coworkingplats är att skapa ett utrymme där företag och anställda känner sig bekväma med att utföra sina uppgifter. Därför är det viktigt att ta hänsyn till flera aspekter när det kommer till inredning och dekoration. Dessa detaljer skapar en trevlig arbetsmiljö genom att uppmuntra koncentration och produktion av gemensamma idéer.

Möbler

Ett grundläggande val för att skapa en så bra miljö som möjligt för detta syfte är möblerna. Fokus här är att skapa komfort och att använda det tillgängliga utrymmet så effektivt som möjligt.

Stolar måste vara bekväma och bord måste vara tillräckligt stora så att alla kunder får plats för sina arbetsredskap.

Här kan man tänka innovation både i möbler och i arrangemang. Det finns allt från klassiska skrivbord och stora rektangulära bord till runda bord eller enskilda sektorer att välja mellan för denna inredning.

Skapa avskilda utrymmen när du ska inreda en coworkingplats

Det är viktigt att allokera ett liten område av utrymmet avskilda kontor eller en mer tyst plats. För detta ändamål passar bänkar eller fåtöljer bra för att skapa en avgränsning, eftersom dessa möbler bidrar till att skapa avkoppling i mötena. Många företag väljer också dessa som verktyg för att uppmuntra kreativitet.

Belysning är viktigt för en trivsam coworkingplats

En annan grundläggande detalj är belysning. Det är viktigt att coworkingplatsen i stort är väl upplyst, men det är också mycket viktigt att komplettera med ytterligare belysning för att balansera synen när det gäller skärmar.

Om det naturliga ljuset är väldigt starkt, är det rekommenderat att placera självhäftande vinyl på fönstren för att minska reflektionen i datorskärmarna. Därtill kan den artificiella belysningen inne på kontoret skapas med taklampor.

Flexibilitet

Denna typ av plats måste kunna anpassas till de olika behov som arbetarna på ett företag kan ha. Till exempel att kunna förvandlas till ett vanligt kontor, ett brainstorming-utrymme eller även ett mötesrum. Paneler och modulära konstruktioner är idealiska för detta ändamål.

Använd färger när du ska inreda en coworkingplats

Valet av nyanser beror på din logotyps och ditt varumärkes färger, en aspekt som förstärker företagsidentiteten. Alltför starka färger rekommenderas dock inte för arbetsmiljöer. Vitt, grått och ljusbrunt är allmänt accepterade alternativ.

Integritet

Förutom mötesplatser, delade rum och rum för utbyte av erfarenheter är det viktigt att coworkingplatsen har en privat sektion. Detta är en detalj som främjar koncentration och ögonblick av specifika möten.

Hållbarhet

En annan central aspekt är att skapa miljövänliga utrymmen. Ekologiska material för skrivbord, stolar och andra möbler är ett bra alternativ för att erbjuda en arbetsplats med fokus på hållbarhet.

Friskvård kan också vara en del när du ska inreda en coworkingplats

Både klassiska kontor och coworkingplatser fokuserar alltmer på att skapa rekreationsområden som främjar avkoppling och hälsa. Detta har positiva effekter på kreativiteten och det allmänna välbefinnandet.

Idag erbjuder vissa coworkingplatser rum för yoga, gym och andra fysiska aktiviteter.

Coworking utrymme dekorerad med sittsäckar
Coworkingplatser måste ha sektioner för gruppmöten.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Långsam inredning: Lär dig vad det är och hur du använder det i ditt hem¨

Viktiga detaljer

Utöver de allmänna punkterna som vi tagit upp ovan så finns det också vissa detaljer som bör finnas på ett coworkingkontor. Det är dessa aspekter som skapar en skillnad jämfört med andra miljöer, såsom följande:

 • Lunchområde: Som alla kontor kräver en coworkingplats också ett utrymme för lunch. Om många jobbar heltid, är behovet dessutom större!
 • Växter: Växter är ett måste på alla coworkingplatser. Detta är en detalj som indikerar vitalitet och välbefinnande.
 • Innovativ dekoration: Dekorationen kan vara i enlighet med en specifik aktivitet som platsen erbjuder. Det är dock tillrådligt att skapa en innovativ och inkluderande dekoration för att kunna skapa komfort bland arbetare från olika områden.
 • Renlighet och ordning: Detta är en grundläggande aspekt av alla arbetsplatser. En dåligt städad eller organiserad coworkingplats är osannolikt ett bra ställe att få jobbet gjort.

Letar du efter den rätta stilen för att inreda din coworkingplats?

Ett alternativ för att inreda en coworkingplats är att fokusera på ett specifikt aktivitetsuniversum. Tänk till exempel på teknikföretag, vilka ofta använder denna typ av kontorsmiljöer. I det här fallet rekommenderas moderna möbler som samtidigt är minimalistiska för en särskilt dynamisk stil.

Å andra sidan, om du strävar efter att positionera dig inom hållbarhet är det viktigt att dekorera med växter. För denna stil är också trä ett bra inredningsmaterial.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • de Melo Costa, Danilo, de Oliveira Junior, Luiz,  AMBIENTES DE COWORKING COMO POTENCIALIZADORES DA INOVAÇÃO. Revista Pensamento Contemporâneo em Administração [Internet]. 2021;15(3):67-89. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=441769583006
 • Borsani, Maria Silvia. “Materiales Ecológicos: Estrategias, Alcance Y Aplicación de Los Materiales Ecológicos Como Generadores de Hábitats Urbanos Sostenibles.” Mar. 2011. Web. 8 July 2022. Disponible en: https://upcommons.upc.edu/handle/2099.1/13759
 • Martín García, Alberto, Buitrago, Álex, Torres Ortiz, Lidia,  Trabajemos juntos: Coworking online y sincrónico en Twitch como muestra del potencial colaborativo del live-streaming. Revista de Comunicación [Internet]. 2022;21(1):49-65. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=589470678004
 • Spinuzzi, Clay, et al. “‘Coworking Is About Community’: But What Is ‘Community’ in Coworking?” Journal of Business and Technical Communication, vol. 33, no. 2, Apr. 2019, pp. 112–140, doi:10.1177/1050651918816357

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.