Vad är Tourettes syndrom? Fakta och förekomst

Personer med Tourettes syndrom uppvisar nervösa tics. De har också högre risk att drabbas av ångest och depression, samt tvångssjukdomar.
Vad är Tourettes syndrom? Fakta och förekomst

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Gilles de la Tourettes syndrom, eller Tourettes syndrom, är en välkänd störning. Faktum är att det är många som har retat eller gjort narr av människor med detta tillstånd. Men det är mycket handikappande för dem som har det.

Forskare upptäckte detta tillstånd relativt nyligen, på 1980-talet. Tourettes syndrom får den drabbade att okontrollerat upprepa ljud och rörelser. Dessa är motoriska och vokala tics som uppstår av en skada på nervsystemet. Vanligtvis uppstår det under barndomen mellan åldrarna fem och nio. Det drabbar mellan 1 och 3% av befolkningen.

Även om specialister inte vet varför detta händer, vet de att det har att göra med genetik. Tourettes syndrom är mer än bara en nervös störning. Det påverkar faktiskt alla aspekter av livet, särskilt sociala aspekter. Därför förklarar vi i den här artikeln allt du behöver veta om den här störningen.

Vad är Tourettes syndrom?

De flesta tror att Tourettes syndrom är ett tillstånd som gör att människor okontrollerat förolämpar andra. Detta är dock bara ett av de möjliga symtomen. Personer med detta tillstånd har tics som de inte kan kontrollera. Det kan vara repetitiva rörelser, ljud eller ord. Därför kan det hända att några av dessa ord är förolämpningar. Dessutom är det vanligt att personer med detta tillstånd rycker på axlarna utan kontroll.

Detta tillstånd är vanligast hos män. Vanligtvis uppstår symtom innan femton års ålder. I själva verket upptäcker läkare de flesta fall runt sex års ålder. Dessa tics kan vara mer eller mindre komplexa, och kan uppstå med olika frekvenser.

Några exempel på tics är:

Det är också viktigt att veta att tics kan förändras. Faktum är att de ibland till och med kan bli värre. De kan till exempel förvärras när personen är under stress eller mycket trött. Normalt minskar dessa tics i vuxen ålder.

En annan viktig aspekt är att Tourettes syndrom kan associeras med andra tillstånd. Det är vanligt att dessa människor lider av koncentrationssvårigheter och impulsivitet. Dessutom finns det vanligtvis en familjehistoria med tvångssjukdomar eller även samma syndrom.

Barn med tics blinkar med ögat.

Hur behandlar man detta tillstånd?

Tyvärr har Tourettes syndrom inget botemedel. Men vissa mediciner hjälper till att kontrollera tics. Det finns också andra och mer stödjande behandlingar tillgängliga.

Den medicinska behandlingen beror på personen och svårighetsgraden av hans eller hennes tics. Vissa patienter behöver inte ens ta medicin. Sanningen är att många människor med detta tillstånd lever relativt normala liv.

För behandling föreskriver läkare ibland mediciner som minskar dopaminnivåerna i hjärnan. Men de kan ha en lång rad olika biverkningar, bland annat viktökning. Det är också vanligt att använda antidepressiva medel för att minska ångest och tvångssyndrom. Liknande behöver många människor med Tourettes syndrom också behandla ADHD för att förbättra koncentrationen.

Förutom medicinering är terapi en av de viktigaste delarna av behandlingen. Barnen behöver känna att de har stöd samt behöver arbeta med sin självkänsla. Detsamma gäller också för ångest och fixeringar, där terapi hjälper mycket.

Ta en titt på den här artikeln: Allt du behöver veta om tvångssyndrom

Tourettes syndrom är en komplex nervstörning. Dessa människor lider kontinuerligt av både motoriska och vokala tics. Det största problemet med detta syndrom är att det stör patientens sociala liv.

Det är viktigt att känna till denna sjukdoms psykologiska effekter. Vi kan inte låta dessa människor hånas av samhället, och vi måste eliminera stigmatiseringen. Det är vårt sociala ansvar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.