Allt du behöver veta om tvångssyndrom

Allt du behöver veta om tvångssyndrom

Senaste uppdateringen: 01 maj, 2019

Tvångssyndrom (OCD) är en psykisk störning som gör att människor utvecklar tankar, känslor, idéer och repetitiva beteenden som gör att de upprepar handlingar om och om igen. Läs om vad du behöver veta om tvångssyndrom.

Följaktligen lider de som har OCD av ångest och panikattacker när något stör dem.

I den här artikeln tar vi en titt på denna sjukdom, vad som orsakar den och hur man behandlar den.

Orsaker, bra att veta om tvångssyndrom

Hjärna

Det uppskattas att 2% av befolkningen lider av OCD. Generellt utvecklas symptomen hos personer mellan 20 och 40 år gamla.

Medan de specifika orsakerna fortfarande inte är kända har forskare upptäckt vissa anomalier i hjärnan som orsakar det.

Symptom

Lider av tvångssyndrom

De vanligaste symptomen är tvångstankar. Dessa tankar är repetitiva och ihållande. Personen kan försöka ignorera dem, men eftersom detta orsakar mycket ångest, känner denne ett okontrollerat behov av att uppträda på ett visst sätt.

Sammantaget kan vi klassificera OCD i fyra kategorier:

  • Kontroll (behovet av att kontrollera vissa saker om och om igen)
  • Rädsla eller fobi (rädsla för sjukdomar, vissa saker etc.)
  • Impulsiv (aggressiv eller sexuell)
  • Tvångsidéer (behov av ordning, symmetri, religiösa frågor, tidsproblem etc.).

Dessa tankar manifesterar sig också i tvång. Dessa är mentala handlingar som patienten börjar utöva som ett sätt att försvara sig från tvångsidéer. På grund av detta känns det för personen som om denne behöver upprepa detta beteende flera gånger utan att känna sig nöjd.

I allmänhet kan personer med OCD också ha ryckningar i kroppen. Med det menas ofrivilliga rörelser som kommer från olika muskelkontraktioner i kroppen.

Diagnos

Man med tvångssyndrom

En patients beteende bör indikera om symptomen konsumerar större delen av dagen eller om de orsakar betydande ångest som påverkar dennes dagliga aktiviteter.

Det är dock viktigt att notera att besvären inte är konsekvenser av farmakologiska behandlingar. De är faktiskt relaterade till andra psykiatriska störningar.

Diagnosen bör också indikera om personen har en familjehistoria med samma sjukdom eller om den är relaterad till ofrivilliga kroppsrörelser.

Slutligen kan specialisterna utvärdera patienter med frågeformulär som bland annat tvångsskalan från Yale-Brown.

Behandling för tvångssyndrom

Principiellt behandlas OCD med kognitiv beteendeterapi. I denna behandling utsätts patienterna för situationer som avsiktligt utlöser deras tvångstankar. Genom att göra detta kommer de att börja kontrollera sin ångest och deras önskan att utföra en impulsiv handling.

Dessutom finns det också psykofarmakologisk behandling som inkluderar antidepressiva medel.

Slutligen ges utbildning om denna sjukdom för patienter och deras familjer, liksom utbildning i sociala färdigheter och aktiviteter. Det är viktigt att de omkring en drabbad lär sig mer om tvångssyndrom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zaragozano, J. F., Usábel, M. Z., Andrés, L. C., & López, J. L. O. (2008). Trastorno obsesivo-compulsivo. Acta Pediatrica Espanola. https://doi.org/10.31434/rms.v3i11.154
  • Gavino, A. (2010). Tratando … trastorno obsesivo-compulsivo. Psicología.
  • Yaryura-Tobías, J. A., & Neziroglu, F. (2001). Teorema del trastorno obsesivo-compulsivo. Salud Mental. https://doi.org/10.4090/juee.2008.v2n2.033040
  • Kodysz, S., & Esquirol, E. D. (2010). Trastorno Obsesivo-Compulsivo (T.O.C.). Breve Revisión Bibliográfica. Hojas Clinicas de Salud Mental. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.sbspro.2011.04.509

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.