Vad är superwoman-syndrom? Är du en superwoman?
Har du hört talas om superwoman-syndrom? Det är ganska vanligt hos kvinnor som försöker utföra tusen uppgifter på en gång och aldrig visar någon utmattning.
Innan du lär dig mer om det är det viktigt att klargöra att det för närvarande inte finns någon diagnosmanual för detta syndrom, och det är inte någon störning. Det har inte heller något officiellt erkännande inom den medicinska världen. Men varför pratar vi mer och mer om detta ämne i dagens samhälle?
Svaret är att antalet kvinnor som är på detta vis ökar. Det har gjort att frågan fått mycket uppmärksamhet.
Vad är superwoman-syndrom?
I likhet med superman-syndrom agerar dessa superkvinnor som om alla omkring dem är inkompetenta. Med andra ord är de de enda som kan utföra uppgifter korrekt. Dessa kvinnor tenderar också att vara mycket krävande vilket innebär att de agerar på samma sätt som en stor superhjälte skulle göra. De är starka, de verkar oövervinnliga och de verkar ha makten att bekämpa vad som helst.
Det är dock viktigt att klargöra att detta syndrom, långt ifrån att vara en helt positiv sak, lätt kan orsaka emotionell utmattning, och vissa studier associerar det med stressfaktorer. När dessa kvinnor inte längre kan leva upp till sina egna förväntningar kan de uppleva skuld, kronisk trötthet och till och med ångest och depression.
Så innan du också börjar uppleva dessa negativa symtom är det bäst att reflektera lite över dig själv för att se till att du inte lider av detta syndrom. Även om det kan verka positivt kan det få mycket skadliga konsekvenser över tiden.
Lär dig något nytt: 5 riskfaktorer som kan leda till depression
Hur beter sig kvinnor med detta syndrom?
Sammantaget är följande de mest vanliga beteendena:
- De utför individuella uppgifter och fungerar inte bra i grupp.
- De delegerar aldrig ansvar. Tvärtom känner de sig stolta när de uppnår saker personligen.
- De ber aldrig om hjälp, inte ens i sina värsta ögonblick.
- Deras ego är förhöjt.
- Vanligtvis är de stolta kvinnor som aldrig visar tecken på svaghet.
- De accepterar alla uppgifter som tilldelats dem på jobbet, även om de håller på att kollapsa eller uppleva en känslomässig kris.
- De känner att om de ber om stöd kommer de att ses som svaga eller oförmögna.
Finns det några fördelar med att ha detta syndrom?
Tyvärr tycker vissa kvinnor, och delar av samhället, att det är fördelaktigt att vara en superwoman. Detta beror vanligtvis på följande skäl:
- Känslor av styrka och intelligens.
- Glädje över att andra berömmer allt hon klarar av att göra.
- Det känns bra att kunna hjälpa andra.
- Förbättrat självförtroende och motivation.
Naturligtvis mår de runt superkvinnan också bra ibland, för att hon underlättar andras liv genom att ta hand om allt! Men detta har också många nackdelar.
Vad är nackdelarna med att ha superwoman-syndrom?
Om du kan identifiera dig med detta syndrom är det mycket viktigt att du inser att denna livsstil kan leda till många faror, till exempel följande:
- Att alltid vara tillgänglig för andra gör att du tappar fokus på ditt eget arbete.
- Du kan uppleva frustration eftersom din styrka och uppmärksamhet är inriktad på andra.
- Känna dig tömd på all energi, särskilt i slutet av dagen.
- Känna ilska mot dig själv eller ha en underliggande känsla av övergivenhet.
- Att ha lite tid åt dig själv efter att ha hjälpt andra.
- Känna dig besviken när människor inte uppskattar dina ansträngningar.
Alla dessa saker, om de är långvariga och kombinerade med stress, kan leda till betydande psykiska problem såsom ångest och depression.
Kolla in denna artikel: Hur depression kan påverka hjärnan
Hur vet du om du lider av superwoman-syndrom?
Om du har något av dessa symtom kan du drabbas av dessa syndrom:
- Påfrestning.
- Svårigheter att somna.
- Inte känna dig avslappnad.
- Mål uppnås inte eller är mycket krävande.
- Oförmåga att säga “nej” när du tilldelas en uppgift.
- Ångest för att vilja åstadkomma allt.
Om du upptäcker några av dessa egenskaper bör du arbeta för att uppnå ditt eget välbefinnande, det vill säga försöka ändra detta mönster av skadligt beteende.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Woods-Giscombé, C. L. (2010). Superwoman schema: African American women’s views on stress, strength, and health. Qualitative health research, 20(5), 668-683.
-
Heather, A. K. (2008). Young women constructing identities: Multiple subject positions and the superwoman ideal (Doctoral dissertation, University of Calgary).
-
Eastman, L. E. (Ed.). (2007). Overcoming the superwoman syndrome. Professional Woman Pub..
- Salinas., D. (2012). Estrés. In Prevención y afrontamiento del estrés laboral.
-
Khoo, E. J., Aldubai, S., Ganasegeran, K., Lee, B. X., Zakaria, N. A., & Tan, K. K. (2017). El agotamiento emocional está asociado con factores estresantes relacionados con el trabajo: Estudio multicéntrico y transversal en hospitales públicos de Malasia. Archivos argentinos de pediatría, 115(3), 212-219.
-
Sumra, M. K., & Schillaci, M. A. (2015). Stress and the multiple-role woman: Taking a closer look at the “Superwoman”. PloS one, 10(3), e0120952.