Vad är orsaken till mensvärk?

Mensvärk är ett bekymmer för många kvinnor som lider av dessa kramper månad efter månad under mensen, men de vet inte alltid orsaken till dem. I själva verket finns det många orsaker och många behandlingar.
Vad är orsaken till mensvärk?

Senaste uppdateringen: 13 februari, 2022

Orsaken till mensvärk är fortfarande ett mysterium för många kvinnor. Det beror på att vissa kvinnor har mens helt utan smärta, medan andra upplever smärtan regelbundet och ibland mycket intensivt. I vissa fall kan dessa besvär avsevärt påverka personens livskvalitet.

Menstruation är den normala vaginala blödningen som kvinnor har varje månad under sina fertila år. Det är en normal del av menstruationscykeln som för de flesta kvinnor pågår i tjugoåtta dagar.

Vad är dysmenorré? Ger det mensvärk?

bindor och tamponger
Menstruationsblödning åtföljs vanligtvis av måttlig buksmärta.

Det som blöder under menstruationen är egentligen livmoderns endometrium. Detta vävnadslager bildas i livmodern i början av varje cykel och stöts ut i slutet om en graviditet inte inträffar. Hormoner ingriper aktivt för att reglera denna månatliga process.

Smärta under menstruationen kallar man med kliniska termer för dysmenorré. Den vanliga manifestationen är i form av kramper, en intermittent smärta som kommer och går rytmiskt. Kvinnor känner mensvärk i området vid buken.

Dysmenorré är relativt vanligt. Uppskattningar tyder på att cirka 10 % av alla kvinnor upplever måttlig smärta i samband med menstruationscykeln. Observera att måttlig smärta är en smärta som avbryter dagliga aktiviteter.

Den rådande hypotesen om mensvärk är att den beror på en för stor mängd prostaglandiner. Dessa ämnen förekommer i överflöd när endometriet är på väg att drivas ut. Deras funktion är att tömma bäckenområdet och underlätta sammandragningen av livmodern.

Orsaken till mensvärk: Olika typer av dysmenorré

Det finns två typer av dysmenorré: primär och sekundär, och var och en av dem beror på orsaken till smärtan.

 • Det finns ingen annan sjukdom som förklarar smärtan av primär dysmenorré. Generellt sett är det en smärta som dyker upp dagarna före mensen och varar så länge blödningen varar. Man kan uppleva en förbättring med åldern och efter en graviditet, men det är inte alltid så. Prostaglandiner är förklaringen till primär dysmenorré. De är naturliga, men kan orsaka smärta om det finns ett överskott av dem.
 • Orsaken till sekundär dysmenorré är andra sjukdomar som drabbar det kvinnliga reproduktionssystemet. Det betyder att mensvärk då är ett av symptomen på en annan sjukdom. De två vanligaste orsakerna till sekundär dysmenorré är endometrios och muskelknutor i livmodern. Det förra är svårare att behandla och diagnostisera, medan man kan behandla muskelknutor antingen kliniskt eller kirurgiskt.

Symptom på mensvärk

Klassisk mensvärk är intermittent och börjar vanligtvis två dagar före menstruationen. Kvinnor känner vanligtvis av smärtan vid buken, men den kan stråla ut mot ryggen.

Tillsammans med smärtan upplever vissa kvinnor också ett eller flera av dessa symptom:

 • Huvudvärk
 • Yrsel
 • Illamående och kräkningar
 • Diarré eller förändringar i tarmrörelserna

Specifika situationer kan vara orsaken till mensvärk

Dysmenorré är förknippat med specifika situationer som kvinnor kan gå igenom. Denna typ av smärta kan allvarligt inverka på vardagen och livskvaliteten. Den uppstår cykliskt och månadsvis, och kan också reagera på vissa stimuli. Studier visar att stress är en utlösare av menstruationssmärta. Smärtan blir då tydligare och ännu mer intensiv i stressiga situationer eller spänningsmoment. Kvinnor som röker upplever också ofta svårare mensvärk, och denna värk förvärras ofta om vanan kvarstår.

Motsatt så kan fysisk aktivitet lindra mensvärk eftersom träning förbättrar cirkulationen i bäckenområdet vilket därmed minskar smärtan.

Fysisk aktivitet släpper också spänningar och minskar stress, vilket eliminerar några av riskfaktorerna.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Är det sant att menstruationen kan synkroniseras?

Behandlingar för mensvärk

person som håller piller
P-piller kan vara mycket effektiva för att behandla mensvärk, trots sina negativa biverkningar.

Flera mediciner finns tillgängliga för att behandla menstruationssmärtor när dessa beror på primär dysmenorré. Vid sekundär dysmenorré kräver de bakomliggande orsakerna, som endometrios eller muskelknutor i livmodern, behandling.

Några av de läkemedel som man kan använda sig av är:

 • P-piller reglerar menstruationscykeln och lindrar smärtan. De minskar effekten av prostaglandiner genom att minska produktionen. Faktum är att många kvinnor inte upplever detta tillstånd eftersom de använder dessa piller. Som du kan se är de mycket effektiva för att lindra denna biverkning.
 • Antiinflammatoriska läkemedel (NSAID, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) är valet för att lindra smärta i samband med menstruation vid vissa tidpunkter.
 • Vetenskapen har inte lyckats visa några positiva effekter av vitamintillskott i detta fall. Enstaka studier visar dock att magnesium och zink är bra för kvinnor. Också vitamin B har studerats som ett möjligt adjuvans för behandling av mensvärk.

Tala med din läkare om din mens är smärtsam. På så sätt kan du genomgå nödvändiga kompletterande undersökningar för att hitta orsaken och sedan lägga upp en behandlingsplan.

Att minska stress och införliva fysisk aktivitet är bland de första åtgärderna man bör vidta för att närma sig orsaken till mensvärk. Som du ser går det oftast att hantera mensvärk så att den blir mer rimlig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Davis, Sumari. “Menstrual pain–when to eliminate and when to investigate.” SA Pharmacist’s Assistant 18.1 (2018): 13-14.
 • Jiménez, MJ Rodríguez, and N. Curell Aguilá. “El ciclo menstrual y sus alteraciones.” Pediatria integral 21 (2017): 304-311.
 • Domínguez, A. Rivera, et al. “Dolor pélvico de origen ginecológico como patología urgente.” Radiología 59.2 (2017): 115-127.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.