Egenskaper och fördelar med kamomillte

Även om det inte är tillräckligt för att bota sjukdomar, kan detta te hjälpa till att lindra vissa symptom. Upptäck olika egenskaper och fördelar med kamomillte här!
Egenskaper och fördelar med kamomillte

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Kamomillte är ett naturligt te som har blivit populärt tack vare dess många olika medicinska användningsområden. Även om många av dess användningsområden kommer från alternativ medicin, finns det ett brett utbud av forskning som bekräftar dessa egenskaper och fördelar med kamomillte.

Växten är en del av familjen Asteraceae och det finns flera olika varianter av denna ört. Men det vanligaste när det gäller att göra te är Matricaria chamomilla och Matricaria nobilis.

Vilka egenskaper och fördelar med kamomillte finns det? Ta reda på det idag!

Fördelar med kamomillte

Vi kan tillaga kamomillte genom att lägga de torra blommorna från växten i varmt vatten. Detta kännetecknas av en lätt blommig doft, som många tycker är trevlig och angenäm. Som vi kan se i den här artikeln publicerad i Pharmacognosy Review s har detta te bioaktiva komponenter med terapeutiska krafter.

Mer specifikt innehåller den ämnen som:

 • Sesquiterpener.
 • Flavonoider.
 • Kumarin.
 • Polyacetylener.

Denna komposition består av cirka 120 kemiska beståndsdelar, vilket leder till de olika hälsofördelarna med växten. Det sägs att teet som extraheras från växten och även andra beredningar av kamomill har antimikrobiell, antiinflammatorisk, antioxidativ, ångestdämpande och antispasmodisk effekt.

fördelar med kamomillte med blommor
Användningen av kamomillte ersätter inte farmakologisk medicinering, men vissa egenskaper och fördelar med kamomillte kan hjälpa till att lindra symptomen.

De främsta fördelarna med kamomillte

Inom alternativmedicin spelar kamomill en viktig roll. Idag vet vi naturligtvis att det inte får vara det första valet för behandling av sjukdomar. Men vissa använder det för att lindra symptomen på specifika besvärande tillstånd.

Vad kan du använda denna ört till?

1. Kamomill hjälper till att lindra menstruationskramper

Fenolföreningarna, som finns i kamomill, har en antispasmodisk effekt, vilket främjar lindring av menstruationsvärk. I en studie publicerad i Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology, and Infertility, kunde kvinnor som drack detta te i en månad minska graden av dysmenorré.

Samtidigt är det en lugnande dryck där studiedeltagarna också rapporterade mindre ångest i samband med menstruationen. Vissa hypoteser tyder på att växten minskar produktionen av prostaglandiner, som är ämnen som är ansvariga för smärta och inflammation. I vilket fall som helst behövs mer forskning.

Läs också den här artikeln: Tio sätt att lindra menstruationssmärta

2. Det främjar en sund matsmältning

Kamomillens goda effekter på matsmältningen är kanske de mest kända. Sedan hundratals år tillbaka har människor bryggt denna dryck för att lindra obehag i mag- och tarmkanalen, som gaser i magen, matsmältningsbesvär, diarré, illamående och kräkningar.

Inom detta område finns det fortfarande bara en begränsad mängd bevis för denna effekt. En systematisk granskning i Electronic Physician Journal nämner att dessa effekter har att göra med örtens antimikrobiella, antiinflammatoriska och lugnande egenskaper.

3. Fördelar med kamomillte: Det främjar en bättre sömnkvalitet

Det finns ingen naturlig ört som kan bota sömnstörningar på egen hand. Men det finns ändå vissa växter, som kamomill, som kan hjälpa dig att sova bättre. På grund av dess innehåll av apigenin, som är en typ av antioxidant, stimulerar det receptorer i hjärnan och minskar sömnlöshet.

I forskning som publicerats i Journal of Advanced Nursing, rapporterade kvinnor som drack kamomillte i två veckor efter förlossning att de hade en bättre sömnkvalitet. Dessutom visade de upp färre symptom på depression i samband med sömnstörningar.

4. Det främjar kontroll av blodsockernivåer

Förbättring av kost och livsstil är avgörande för att hålla blodsockernivån under kontroll. Men vid enstaka ökningar av glukos är det lämpligt att dricka vätskor som kamomill.

Varför?

Studier tyder på att extrakt från växten hjälper till att stimulera bukspottkörtelns funktioner, som är det organ som ansvarar för att producera insulin. Det senare är hormonet som är ansvarigt för att reglera nivåerna av socker i kroppen. Och medan helt otvetydiga bevis saknas är resultaten lovande.

5. Fördelar med kamomillte: Det stöder ett hälsosamt hjärta

De antioxidanter som kamomillte innehåller (särskilt flavonoider) har en positiv effekt på hjärtat. Naturligtvis betyder detta inte att det kan ersätta en medicinsk behandling för hjärtsjukdomar. Men när det ingår som en del i en vanlig kost, hjälper det till att minska risken för sjukdom.

En liten studie publicerad i Journal of Endocrinological Investigation visar fördelarna av detta te för patienter med diabetes som drack kamomillte i samband med måltider. Dessa patienter upplevde förbättringar i sina totala kolesterolvärden samt i nivåerna av triglycerider och dåligt kolesterol.

Vilka andra fördelar med kamomill kan vi njuta av?

Användningen av kamomill i form av te och andra tillagningar har spridit sig över hela världen. På grund av detta har andra fördelar tillskrivits denna dryck utöver de vi redan har nämnt. Det är dock viktigt att notera att många av dessa kommer från anekdotiska data och saknar vetenskapliga bevis:

 • Ångest och depression: Kamomillens lugnande egenskaper är fördelaktiga mot tillstånd av mental stress, som ångest och depression. De flesta använder det i form av aromterapi för detta ändamål, men det är också användbart som te.
 • Hudhälsa: Att applicera kamomill utanpå kroppen har visat sig ha positiva effekter för att lindra symptom på huden som irritation, rodnad och fjällande hud. Vissa använder det också vid brännskador och andra hudåkommor, som eksem.
 • Förkylning: Inandning av ångor från varmt kamomillte fungerar som ett botemedel mot nästäppa och irritation orsakad av förkylning.
 • Benvård: Beviset för sambandet mellan att dricka kamomillte och förhindrandet av bensjukdomar är fortfarande svagt. Trots detta antyder vissa hypoteser att denna dryck har antiöstrogena effekter, vilket hjälper till att förhindra förlust av bentäthet.
fördelar med kamomillte
Kamomillte kan hjälpa till med sömnproblem, hudåkommor och hjärt- och kärlsjukdomar.

Kanske den här artikeln också kommer att intressera dig: Enkla, användbara och naturliga huskurer med kamomill

Vem bör undvika att dricka kamomillte?

För de flesta friska vuxna är det säkert att dricka kamomillte och det innebär inga risker. Hittills finns det inga rapporter om livshotande eller toxiska biverkningar av att konsumera denna dryck. Det rekommenderas dock inte i följande fall:

 • En historia av allergi mot kamomill eller växter i samma familj.
 • Tidigare fall av pollenallergi.
 • Personer med en kronisk njur- eller leversjukdom bör prata med en läkare innan de dricker kamomillte.
 • Spädbarn och småbarn.

Vad ska du tänka på om du dricker kamomillte?

Oavsett om kamomill kommer som ett te eller andra former, fungerar det som ett komplement för att förbättra symptomen på vissa sjukdomar. Det bör dock inte under några omständigheter ersätta en medicinsk behandling.

De som vill få i sig denna växt i form av te kan utan risk dricka två till tre koppar om dagen. Men om det finns tidigare sjukdomar eller om du tar mediciner, är det bäst att prata med en läkare först.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Singh O, Khanam Z, Misra N, Srivastava MK. Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview. Pharmacogn Rev. 2011;5(9):82-95. doi:10.4103/0973-7847.79103
 • Ebrahimzadeh S, Jenabi E. Chamomile tea for relief of primary dysmenorrhea. Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility. 
 • Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024-3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
 • Leach MJ, Page AT. Herbal medicine for insomnia: A systematic review and meta-analysis. Sleep Med Rev. 2015;24:1-12. doi:10.1016/j.smrv.2014.12.003
 • Khan SS, Najam R, Anser H, Riaz B, Alam N. Chamomile tea: herbal hypoglycemic alternative for conventional medicine. Pak J Pharm Sci. 2014;27(5 Spec no):1509-1514.
 • Rafraf M, Zemestani M, Asghari-Jafarabadi M. Effectiveness of chamomile tea on glycemic control and serum lipid profile in patients with type 2 diabetes. J Endocrinol Invest. 2015;38(2):163-170. doi:10.1007/s40618-014-0170-x
 • Peterson JJ, Dwyer JT, Jacques PF, McCullough ML. Associations between flavonoids and cardiovascular disease incidence or mortality in European and US populations. Nutr Rev. 2012;70(9):491-508. doi:10.1111/j.1753-4887.2012.00508.x
 • Amsterdam JD, Shults J, Soeller I, Mao JJ, Rockwell K, Newberg AB. Chamomile (Matricaria recutita) may provide antidepressant activity in anxious, depressed humans: an exploratory study. Altern Ther Health Med. 2012;18(5):44-49.
 • Shenefelt PD. Herbal Treatment for Dermatologic Disorders. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 18. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761/
 • Kassi E, Papoutsi Z, Fokialakis N, Messari I, Mitakou S, Moutsatsou P. Greek plant extracts exhibit selective estrogen receptor modulator (SERM)-like properties. J Agric Food Chem. 2004;52(23):6956-6961. doi:10.1021/jf0400765

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.