Vad är negging och hur känner du igen denna taktik på en dejt?
I förförelsespelet är inte allt bara charm och karisma. Ibland, bakom ett leende och en “oskyldig kommentar”, ligger en känslomässig taktik utformad för att skada någons självkänsla. Detta är vad negging är: en form av verbala övergrepp som maskerar kritik som beröm, med en subtilt sårande ton, för att skapa osäkerhet hos den andra personen.
Liksom kärleksbombning eller gaslighting är negging en form av känslomässig manipulation som påverkar mottagaren, får denna att känna sig otillräcklig och i behov av validering från den manipulerande personen. Att känna igen denna taktik och förstå hur den fungerar är nyckeln till att skydda din självkänsla och inte låta den påverka din självuppfattning.
Den psykologiska effekten av negging
Termen negging (från det engelska ordet negative compliment) nämndes första gången 2005 i The New York Times. Denna giftiga förförelseteknik skapades av författaren Erik von Markovik, alias Mystery, och har två syften: “att tillfälligt sänka en kvinnas självkänsla och att antyda ett ointresse”.
Manipuleringen är enkel: att ge en kommentar som låter som en komplimang, men som egentligen döljer en annan betydelse. Som när någon säger till dig: “Du ser bra ut… för någon som dig”. Syftet? Att du börjar tvivla på dig själv och börjar söka validering av personen som gav dig “komplimangen”.
Även om negging kan verka harmlöst, kan dess psykologiska effekter vara djupgående på både män och kvinnor. På kort sikt skapar det förvirring, osäkerhet och ett behov av validering. Med tiden kan denna dynamik skada självkänslan, leda till ångest och depression och öppna dörren för djupare känslomässiga övergrepp.
Så hanterar du gaslighting: Vad går gråstensmetoden ut på?
Så känner du igen negging: Vanliga exempel
Negging är alltså inte en komplimang, men inte heller en direkt förolämpning, utan det är en subtil manipulationsstrategi. Även om kommentaren kan förbises i stunden, lämnar den alltid en viss obehagskänsla. Att känna igen detta mönster är nyckeln till att undvika att hamna i giftiga relationer på längre sikt. Följande är några typiska negging-fraser:
Tvetydiga komplimanger
- “Snygga naglar… Är de riktiga? Inte? Åh, de är ändå fina.”
- “Jag gillar egentligen inte långa tjejer, men din längd stör mig inte.”
- “Du ser bra ut i den skjortan, men du behöver fortfarande gå ner mer i vikt.”
- “Du har ett fint leende även om dina tänder är lite gula.”
- “Jag gillar inte kvinnor som sminkar sig för mycket, men på dig ser det bra ut.”
Skämt med inslag av förolämpning
- “Du är väldigt attraktiv för någon som är så kort.”
- “Med det skrattet kommer ingen att bli uttråkad kan jag försäkra dig.”
- “Jag älskar dig, även om jag inte är säker på att min mamma skulle göra det.”
- “Jag trodde inte att du var så smart, med tanke på var du kommer ifrån.”
- “Så bra att du slutat röka, synd att du redan fått rynkor.”
Passiv-aggressiva kommentarer
- “Jag älskar din look, jag skulle aldrig våga gå ut sådär.”
- “Jag trodde att du skulle vara mer ytlig, så du överraskar mig.”
- “Jag brukar inte umgås med människor som dig, men just du tycker jag är intressant.”
- “Jag ser att du är rätt uppklädd. Jag antar att det är bra för en första dejt.”
- “Det är fantastiskt att du är så avslappnad med din kropp; alla har inte det självförtroendet.”
Onödiga jämförelser
- “Du har en fantastisk figur, men inte lika fin som mitt ex.”
- “Du är vacker som du är, jag är trött på att dejta modeller.”
- “Jag gillar din stil, även om den inte är lika elegant som min förra partners.”
- “Du är snygg, men du har inte den typen av gymkropp som jag gillar.”
- “Du är en trevlig person, även om du inte är lika framgångsrik som mitt ex, han jobbar med aktier.”
Alla dessa kommentarer kan tyckas oskyldiga, men långt ifrån att vara rent välvilliga komplimanger, är de tydligt avsedda att få den andra personen att känna sig obekväm och osäker. Enligt en studie i Journal of Aggression är det vanligast att kvinnor blir utsatta för negging, men självklart kan vem som helst kan vara ett potentiellt offer för denna manipulationstaktik.
Varningstecken på att du blir utsatt för negging
Om du är på en dejt och din dejt fäller en kommentar som får dig att fundera om det är en komplimang eller en förolämpning, är detta förmodligen ett försök till manipulation. Enligt Silvi Saxena, en klinisk traumaexpert, är negging en typ av giftigt beteende som inte bör normaliseras. Det är därför viktigt att känna igen följande tecken:
- Kommentaren orsakar känslomässig förvirring. Du känner dig obekväm eller förvirrad av en kommentar, och vet inte om det var en komplimang eller ett dolt hån.
- Det får dig att tvivla på dig själv. Efter den “oskyldiga komplimangen” börjar du ifrågasätta ditt utseende, din intelligens eller ditt personliga värde.
- Personen försöker hela tiden överträffa dig. Om du berättar om en prestation du klarat av och personen därpå berättar om en prestation denna klarat av som är bättre än din, för att överskugga dig, är det ett tydligt tecken på negging.
- Du känner ett konstant behov efter validering. Du upplever att du vill behaga eller förtjäna den andras validering för att känna dig accepterad.
- Omväxlande värdering och nedvärdering. Personen växlar sårande kommentarer med förmodat vist intresse, vilket skapar en känslomässig berg-och dalbana.
- Kritik är sårande, inte konstruktiv. Du upplever att kommentaren inte är till för att förbättra eller hjälpa dig, utan snarare för att få dig att känna dig dålig.
Psykologen Patrice Le Goy nämner i tidskriften The Cut att en av nycklarna till att känna igen negging är att uppmärksamma avsikten med budskapet. “De flesta kan se skillnad när någon bara har lite kul, jämfört med någon som faktiskt försöker sänka någons självkänsla.”
Du kanske också vill läsaSå här känner du igen en narcissist i ditt liv
Hur man reagerar på negging och undviker att bli manipulerad
När någon under en dejt fäller en avslappnad kommentar som, istället för att få dig att skratta, får dig att tvivla på dig själv – var på vakt. Om det är första dejten och du inte vill träffas igen är det alltid lättare att ignorera det. Kom ihåg: du behöver inte bevisa något för någon, särskilt någon du inte är intresserad av.
Men om du vill helt undvika att hamna i den här typen av manipulation är det bästa att du sätter gränser för att skydda ditt känslomässiga välbefinnande. Efter en sårande komplimang kan du säga något i stil med: “Om det var ett skämt, var det inte menat för mig”, “Den typen av kommentarer gör mig inte glad”, eller rakt på sak: “Vad menar du med det?”
Det handlar inte om att reagera aggressivt, utan snarare att understryka att ingen har rätt att minimera ditt värde. Vi förtjänar att vara i relationer som får oss att känna oss trygga, uppskattade och respekterade. Så om du dejtar någon som använder negging för att få dig att tvivla på dig själv, se till att ditt behov av att känna dig älskad inte är större än din kärlek för dig själv.
Lär dig att känna igen negging och vårda ditt känslomässiga välbefinnande
I ett sunt förhållande är respekt, tydlig kommunikation och äkta beundran de viktiga grundpelarna. Om någon behöver förvirra dig, jämföra dig med andra eller förminska dig för att få din uppmärksamhet, så är de inte ute efter en riktig relation… de bara leker med din självkänsla. Så godta inte skämt som gör ont och håll dig borta från alla som försöker manipulera dig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Green, K., Kukan, Z., & Tully, R. J. (2017). Public perceptions of “negging”: lowering women’s self-esteem to increase the male’s attractiveness and achieve sexual conquest. Journal of Aggression, Conflict and Peace Research, 9(2), 95-105. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/jacpr-06-2016-0235/full/html
- Kassel, G. (2024). What is negging? And how to know when it’s happening to you, according to experts. Recuperado el 11/04/2025 de: https://www.womenshealthmag.com/uk/health/a61623956/negging-meaning/
- Salihagić, D., & Tuce, Đ. (2023). The Other Side of Love: Tactics of Emotional Manipulation in Romantic Relationships. Društvene i humanističke studije, 8(3 (24)), 609-628. https://dhs.ff.untz.ba/index.php/home/article/view/12138
- Strauss, N. (2005). HE AIMS! HE SHOOTS! YES!! The New York Times. Recuperado el 11/04/2025 de: https://www.nytimes.com/2004/01/25/style/he-aims-he-shoots-yes.html#
- M. In Defense of Negging. The Cut. Recuperado el 11/04/2025 de: https://www.thecut.com/article/negging-flirting.html