Hur upptäcker man att man är utsatt för kärleksbombning?

Hur upptäcker man att man är utsatt för kärleksbombning?
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 09 april, 2023

När vi lär känna någon på ett romantiskt sätt, eller börjar ett nytt förhållande, är känslorna intensiva. Allt levs med illusion, passion och entusiasm. Det är normalt att båda visar en önskan att få vara tillsammans med den andre och att tillbringa mycket tid vid hans eller hennes sida. Men i vissa fall är dessa attityder extrema och handlar inte om en äkta kärlek som växer fram, utan på ett försök till manipulation. Detta är vad som kallas kärleksbombning, och är något du bör undvika bli utsatt för.

Kärleksbombning, på engelska love bombing, är en strategi som ofta används av sekter och tvångsorganisationer för att fånga och få makt över sina anhängare. Tyvärr är det också mycket vanligt förekommande i relationer, särskilt i de etablerade med en narcissistisk person.

Eftersom konsekvenserna av detta för den mentala hälsan och känslomässigt välbefinnande är allvarliga, kan det vara bra att veta vad kärleksbombning handlar om för att skydda oss själva och fly i tid.

Vad är kärleksbombning?

En person älskar att bomba via sin telefon.
Stora gester av kärlek i början av ett förhållande kan vara en väckarklocka.

Kärleksbombning är en känslomässig manipulationstaktik som narcissister använder för att förföra och dominera sina offer. Som ordet antyder går det ut på att bombardera offret med ständiga uppvisningar av tillgivenhet, smicker, uppmärksamhet och validerande för att fånga dem känslomässigt.

Vi längtar alla efter att känna oss sedda, älskade och värdesatta. Känslomässig anknytning och tillhörighet är mänskliga behov. Därför, när behovet är stort, kan vi vara ett lätt byte för den här typen av individer som är experter på att använda sig av våra svagheter.

Kärleksbombningen börjar praktiskt taget i samma ögonblick som de två personerna träffas och får det att verka som om förhållandet flyter snabbt och magiskt. Kärleksbombaren skickar hela tiden meddelanden, ger komplimanger, tillgivenhet och gåvor… Personen kan dyka upp när som helst hemma hos dig eller var du än är med ursäkten att vilja spendera mer tid med dig, och kan skicka blommor och brev till din arbetsplats.

Kort sagt, allt är en del av erövringen och får dig att känna dig så speciell, så viktig och så älskad att det naturliga är att du hänger dig helt åt detta utan att tänka efter särskilt mycket. Speciellt om din självkänsla är låg eller om du går igenom en period i livet när du inte är helt på topp.

Kärleksbombning: En process i tre steg

Denna skenbara idyll varar dock inte länge och förr eller senare går man vidare till ny dynamik som inte längre är så tillfredsställande. Låt oss komma ihåg att målet är att övertala och erövra offret för att denna ska överlämna sig och bli manipulerbar. Processen sker i följande tre delar:

Idealisering av relationen

I detta första skede verkar relationen som växer fram idyllisk. Offret känner att hon har hittat sin perfekta match, någon som verkligen älskar och värdesätter henne. Hon känner sig glad och upprymd över hur bra allt flyter på, och över den kärlek och uppmärksamhet hon får.

Ogillande och straff

När personen väl har överlämnat sig till förhållandet (på grund av det behagliga kärleksbombandet i början) börjar narcissisten få kontroll. I detta skede, närhelst offret uppvisar något “olämpligt” beteende, kommer hon att bli straffad med ogillande och fientlighet från sin partner.

Vardagliga handlingar som att träffa vänner eller familj, ha en viss  hobby, eller använda sin frihet och autonomi utan sin partner kommer att mötas av ilska, förakt och ett tillbakadragande av tillgivenhet. När personen ber om ursäkt återkommer idyllen och tillgivenhetsuttrycken.

Således lär sig offret (medvetet eller omedvetet) att bete sig som partnern vill. Hon börjar begränsa sig själv, ändra sin livsstil och att alltid agera för att behaga sin partner. Hon ger upp all sin makt, suddar ut sina gränser och isolerar sig för att hålla den som dominerar henne helt lycklig.

Utmattning

Trots den känslomässiga koppling som genereras av kärleksbombningen, händer det vanligen att offret förr eller senare tröttnar på manipulationen eller misshandeln. Vid det här laget kan hon bestämma sig för att avsluta förhållandet för gott och ta sig ur denna dynamik, men oftast faller hon tillbaka i partnerns trick och bedrägeri, och cykeln börjar om igen.

Hur man upptäcker att man är utsatt för kärleksbombning

Öppna ögonen för att kunna upptäcka kärleksbombning i överdrivna romantiska gester.
Öppna ögonen för att kunna upptäcka kärleksbombning i överdrivna romantiska gester.

Det är inte lätt att upptäcka att man är utsatt för kärleksbombning direkt i början. Som vi har sagt, spänning, entusiasm och intensitet är vanliga i början av alla relationer. Det finns dock några saker att hålla utkik efter:

  • Du kan vara är utsatt för kärleksbombning om saker och ting går väldigt fort. Personen bombarderar dig med tillgivenhet, komplimanger, gåvor eller gester. Och dessa motsvarar inte nivån av förtroende eller engagemang du har. Han verkar ha bråttom och det kan verka magiskt. Men om du tänker efter kommer du att inse att det är påtvingat.
  • Om hans attityder vid vissa tidpunkter tillfällen genererar ångest eller avslag har du antagligen blivit utsatt för kärleksbombning. Han känns inte som en kärlekssvulten person som försöker behaga dig, utan mer som någon som försöker få kontroll över dig.
  • Du är utsatt för kärleksbombning om du kan se små manipulationer bakom den uppenbara kärleken. Med allt han ger dig får han dig att känna dig skyldig och förväntar sig att du ska betala tillbaka honom med överlämnande och “lydnad”. Han kan använda offerskap och skuld för att manipulera dig när du försöker ha ett eget liv bortom förhållandet.

Undvik att falla offer för kärleksbombning

Att uppleva ett förhållande baserat på kärleksbombning kan sluta med att förstöra din självkänsla, självförtroende och känslomässiga hälsa. Därför är det viktigt att förhindra att det händer dig och att kunna upptäcka det i tid.

Det är viktigt att du arbetar med din självkärlek. Du måste också ta hand om dina egna “emotionella tomrum” istället för att förvänta dig att andra ska fylla dem. Förvänta dig inte tillgivenhet till varje pris, för då riskerar du att någon erbjuder dig det till ett mycket högt pris.

I början av ett förhållande, var uppmärksam och koppla inte bort din logik och ditt förnuft. Var uppmärksam på den andra personens attityder och försök identifiera röda flaggor tidigt. Kom också ihåg att lyssna på din intuition och dina känslor, och var extra uppmärksam på obehag eller ångest som kan uppstå; det är viktiga signaler.

En sund relation är vanligtvis progressiv. Förtroende och kärlek byggs upp, och båda personernas individualitet respekteras alltid. När någon överöser dig med kärlek och överdrivna gester, var misstänksam mot deras avsikter och skydda dig själv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Strutzenberg, C., & Wiersma-Mosley, J.,  Jozkowski, K., & Becnel, J. (2017). Love-bombing: A narcissistic approach to relationship formation. Discovery Journal.
  • Vázquez, M. & Valbuena, F. (s/f). La pirámide de necesidades de Abraham Maslow. Recuperado
    de http://142.4.211.67/~coebioet/biblioteca/libros/ceboax-0530.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.