Vad är en CC-cream och hur skiljer den sig från en BB-cream?

Vi förklarar skillnaderna mellan CC-cream och BB-cream när du vill ha en hy med perfekt utseende. Ta reda på vilken som passar dina behov bäst.
Vad är en CC-cream och hur skiljer den sig från en BB-cream?

Senaste uppdateringen: 07 juli, 2023

Letar du efter en lösning för att förbättra utseendet på din hud utan att behöva använda en massa produkter? Om så är fallet kan en CC-cream vara svaret du letar efter. CC-cream är en typ av kräm, även kallad “färgkorrigerande kräm”, som är en vidareutveckling av BB-cream som hittills vunnit stor popularitet.

Den är designad för att korrigera hudtonen, minska uppkomsten av fläckar och ge lätt, naturlig täckning. Hur använder du den? Vilket är det bästa valet för din hudtyp? Vi kommer att svara på dessa frågor i den här artikeln.

Vad är en CC-cream?

CC-cream, eller färgkorrigerande kräm, är en skönhetsprodukt som har blivit väldigt populär de senaste åren. Den kombinerar egenskaperna hos en foundation och en hudvårdsprodukt för att täcka brister, återfukta, skydda och förbättra hudens struktur.

Dess ingredienser inkluderar färgkorrigerande medel, såsom vitamin C och hyaluronsyra, som hjälper till att ljusa upp och jämna ut hudtonen. Den innehåller även solskydd, vars funktion är att minska den negativa påverkan av UV-strålar.

Som om det inte vore nog innehåller vissa även antioxidtiva ämnen och näringsämnen som bidrar till att förebygga rynkor och fina linjer.

Fördelar med att använda CC-cream

Denna typ av kräm har intressanta fördelar när du använder den före du lägger på tyngre makeup. Låt oss ta en närmare titt.

CC-cream korrigerar hudtonen

En av de främsta fördelarna med CC-cream är dess förmåga att korrigera hudtonen. Den innehåller särskilda pigment som motverkar specifika ansiktstonproblem som rodnad, matthet och mörka fläckar. Vid applicering får du ett jämnare och utseende med mer lyster.

Återfuktande

Många CC-creams innehåller ingredienser som ger huden en återfuktning. Detta är fördelaktigt för personer som har en torr, uttorkad hy, eftersom det hjälper till att hålla den mjuk och smidig under hela dagen.

Några av de vanligaste ingredienserna i dessa produkter är vitamin E, hyaluronsyra och niacinamid. Var och en av dessa komponenter verkar olika på huden och ger ett friskt utseende, samtidigt som det gynnar ansiktets hälsa.

Till exempel är niacinamid en typ av vitamin B3 som bidrar till att reglera talgproduktionen, minska inflammation och förbättra hudens skyddsbarriär. E-vitamin fungerar å sin sida som en antioxidant och främjar återfuktning.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Vanliga misstag när man tar bort smink och hur man gör det på rätt sätt

CC-cream ger solskydd

En annan viktig fördel med denna produkt är att den ofta innehåller solskyddsmedel. Detta skyddar huden mot aggressioner orsakade av UVA- och UVB-strålar. På detta sätt hjälper krämen till att förhindra för tidigt åldrande, solbränna, fläckar och andra brister.

Det räcker inte att enbart använda en CC-cream som solskyddsmedel, men det kan vara en extra hjälp.

Lätt och naturlig täckning

Till skillnad från traditionella foundations erbjuder CC-cream en lättare och mer naturlig täckning. Det hjälper till att jämna ut hudtonen utan att skapa ett tungt eller kladdigt utseende. Den mjuka, lätta konsistensen hos denna produkt smälter in i huden och ger en naturlig finish.

Multifunktionalitet

Förutom att korrigera hudtonen erbjuder många CC-creams även ytterligare fördelar. De kan innehålla fuktgivande, antioxidativa, lugnande och närande ingredienser. Därmed blir de en multifunktionell produkt.

Hur skiljer sig en CC-cream från en BB-cream?

BB-cream. eller “blemish balm cream”, är en produkt som kombinerar hudvårdsfördelar med makeup. CC-krämen, å andra sidan, fokuserar på att korrigera hudtonen och ge ytterligare vård. Låt oss ta en titt på de huvudsakliga skillnader mellan dessa produkter.

Täckning och konsistens hos CC-cream respektive BB-cream

  • Täckning: BB-cream ger lätt täckning för att jämna ut hudtonen och minimera brister som pormaskar. Samtidigt ger det ett naturligt utseende. CC-cream, å andra sidan, ger lätt till måttlig täckning och fokuserar på att korrigera specifika hudtonsproblem som rodnad, matthet eller mörka fläckar.
  • Textur: BB-cream har en lättare konsistens, vilket gör den lätt att applicera och gör att den lätt smälter in i huden. Å andra sidan har CC-cream också en lätt konsistens, men innehåller speciella korrigerande pigment som gör den krämigare.

Fördelarna och målen med en CC-cream och en BB-cream

  • Huvudsyftet: BB-cream är främst avsedd att ge hudvård, erbjuda återfuktning, solskydd och texturförbättringar. Å andra sidan fokuserar CC-cream på att korrigera hudtonen genom att motverka specifika problem som rodnad och mörka fläckar.
  • Ytterligare fördelar: Vissa CC-creams innehåller ytterligare ingredienser som förbättrar hudens övergripande utseende och åtgärdar specifika hudtonsproblem.

Det är viktigt att notera att egenskaperna och fördelarna med en BB-cream och en CC-cream kan variera beroende på märke och specifika ingredienser.

När du väljer mellan dem är det tillrådligt att överväga dina individuella behov och preferenser när det gäller täckning, konsistens, hudvårdsmål och specifika tonproblem du vill ta itu med.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Vad är visagism och varför är det viktigt för en bra sminkning?

Hur säkert är det att använda dessa produkter?

Enligt Enviromental Working Group kan kombinationen av ingredienser och multifunktionaliteten hos dessa produkter vara mer fördelaktigt än att använda flera produkter samtidigt för samma ändamål.

Med andra ord, genom att använda en CC-cream eller BB-cream behandlar du flera hudproblem med en produkt, snarare än att använda, säg, tre olika produkter för samma sak.

Detta innebär att du exponeras för färre ingredienser från olika produkter. Men gruppen rekommenderar också att du läser innehållsförteckningen när du köper något av dessa två alternativ, eftersom de kan innehålla kemikalier som oxibenzon som kan skada din hälsa.

BB-cream eller CC-cream: Vilket är det bästa alternativet?

När det kommer till hudvård och smink så finns det så många alternativ på marknaden att det kan vara svårt att avgöra vad som är bäst för din hud. För många står valet mellan en CC-cream och en BB-cream.

Båda alternativen är multifunktionella produkter som kombinerar fuktkräm, solskyddsmedel och lätt täckning, men det finns några viktiga skillnader mellan dem.

Generellt sett är en BB-cream idealisk för dem som letar efter lättare täckning och en naturlig finish, medan en -cream är idealisk för dem som behöver korrigera sin hudton och dölja fläckar eller rodnad.

Av den anledningen, när man överväger vilket som är det bästa alternativet, är det viktigt att överväga dina individuella hudbehov och vilken typ av täckning du vill uppnå.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.