Vad är visagism och varför är det viktigt för en bra sminkning?

Visagism har blivit en utgångspunkt för att uppnå bättre resultat med makeup. Vad består denna teknik av? Ta reda på det här!
Vad är visagism och varför är det viktigt för en bra sminkning?

Senaste uppdateringen: 10 november, 2022

Visagism är en term där “visage” kommer från franskan och betyder “ansikte”, medan det latinska suffixet “ismo” står för“doktrin”. Av detta kan vi säga att visagism bygger på en detaljerad studie av ansiktet med syftet att hitta dess starka sidor för att framhäva dem med smink.

Det är en teknik som används allmänt i modevärlden, eftersom den gör det möjligt för varje person att bära de kläder som passar dem bäst, bära håret enligt ansiktets fysionomi och smink på ett sätt som framhäver deras mest attraktiva drag. Låt oss titta närmare på vad visagism är och hur det man använder det för sminkning.

Vad är visagism?

Professionella makeupartister står inför en ny utmaning varje dag på jobbet. Det finns dock allmänna egenskaper som kategoriserar ansikten som ovala, runda, fyrkantiga och så vidare. Detta blir en utgångspunkt för detta arbete.

I detta sammanhang använder man visagism för att analysera var och en av komponenterna i ansiktet och utvärdera hur man gör upp dem för att uppnå bästa möjliga resultat. Det skapades av Claude Juillard, och det handlar om att studera formerna och proportionerna i ansiktet som helhet för att göra sminkningen personlig.

Syftet med visagism är att lyfta fram funktionerna och förbättra skönheten hos varje individ. Därför inkluderar det ögon, ögonbryn, ögonfransar, näsa, kindben, mun, haka och till och med håret och figuren på den person som ska sminkas.

visagism
Visagism fokuserar på specifika egenskaper i ansiktet för att skapa en bättre sminkning.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Vad är meningen med TikTok-trenden “Glow Up”?

Visagism: ansiktstyper

Ansiktets form kan klassificeras i flera kategorier med hänsyn till dess egenskaper. Man delar upp ansiktet i tre zoner:

  1. Intellektuell zon, som mäts från hårbotten till ögonbrynen, dvs pannan.
  2. Affektiv zon, vilket är avståndet från ögonbrynen till näsroten.
  3. Känslig zon, som är området från näsroten till hakan.

Låt oss komma ihåg att detta är generella uppdelningar och att följande klassificering kan variera i större eller mindre utsträckning.

Ovalt ansikte

I termer av sminkning, är denna typ av ansikte idealisk i fråga om proportionalitet. Många makeupproffs strävar efter att uppnå ett resultat som efterliknar denna typ av ansikte. Alla typer av smink kan appliceras på ett ovalt ansikte.

Runt ansikte

Som namnet antyder bildar detta ansikte nästan en perfekt cirkel som utstrålar ömhet och finkänslighet. Teknikerna som används för ett ovalt ansikte är att använda skuggor på tinningarna och hakan. Därtill, på konturen av pannan och ytterkanten av ögonen, rekommenderas att använda en bas av en mörkare nyans.

Fyrkantigt ansikte

I det här fallet är käkarna och pannan väl definierade. Tanken är att mjuka upp dessa egenskaper genom att applicera skugga på pannan och hakan och koncentrera sig på på hörnen av ansiktet. Sminkningen strävar efter ett rundare utseende, just för att efterlikna ett ovalt ansikte.

Avlångt ansikte

Kallas även rektangulärt ansikte, och här har vi en fyrkantig haka, väldefinierade tinningar och käke, och avståndet mellan panna och haka är också viktigt. Målet med en bra sminkning är att använda skuggor på tinningarna och hakan.

Triangulärt ansikte

Här är hakan synbart bredare än pannan. Man använder ofta skugga i det centrala området av hakan och på sidorna av pannan. Därtill lyfter man fram sidorna av underkäken och applicerar rouge i cirkulära rörelser på den övre delen av kindbenet.

Omvänt triangulärt ansikte

Detta ansikte är motsatsen till det föregående; pannområdet är brett, medan hakan är smalare. I det här fallet förstärker man ögonbrynen som får bli bågformade.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 11 dagliga enkla tips för långvarigt smink

Inslag av visagism

Som vi beskriver ovan är ansiktet sammansatt av olika element och vart och ett av dem har sina egna egenskaper.

Panna

Pannan kan vara bredare eller smalare än vad som ses som konventionellt. Här kan man använda håret för att utjämna dimensionerna. I fallet med bredare pannor använder man en lugg som får uppta en del av dess yta för att dölja bredden.

När det gäller smink rekommenderas det att vara försiktig med mängden highlighter som appliceras i denna del av ansiktet. Att använda mörkare toner i området där hårbotten börjar kan skapa ett intryck av en mindre panna.

Tvärtom behöver smalare pannor lyftas fram för att ge en effekt av bredd. Ljusare toner och tunna ögonbryn är också att föredra så att de inte tar utrymme från själva pannan.

Näsa

Det är en av de mest kontroversiella delarna av ansiktet eftersom skönhetsstandarder tyvärr etablerar en idealisk näsa som väldigt få människor har naturligt. I fallet med små näsor, är en metod att man applicerar ljusa färger på mitten.

För breda näsor är det bättre med skugga från änden av ögonbrynen till spetsen. När det gäller näsor som är böjda med en nedåtgående kurva rekommenderas att lägga skugga på näsryggen ända fram till nästippen.

Haka

Vissa hakor har en fördjupning som man kan vilja göra mindre framträdande. I dessa fall kan man använda en mörkare concealer. Samtidigt föredrar man för långsträckta ansikten med smala hakor att applicera en highlighter på sidorna för att vidga intrycket. Slutligen behöver en bred haka mörka toner för att jämna ut proportionerna.

visagi och röd rodnad
För att använda sig av visagism när man applicerar makeup i ansiktet tar man hänsyn till nyckelelement som haka, näsa och panna.

Visagism och dess betydelse inom sminkning

Många kan tycka att visagism bara går ut på att sammankoppla ansiktsformer med egenskaper, och att människors individualitet på så sätt går förlorad. Denna teknik går dock bara ut på att studera ansiktstypen i detalj för att kunna erbjuda den makeup som passar det bäst. Har du testat på denna metod?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • SIERRA ACOSTA, M. I. (2014). Maquillaje. Ediciones Paraninfo, SA.
  • Cintero, G. (1996). Morfología y visagismo: manual técnico para peluquería. Asociación de peluqueros de Navarra.
  • Vázquez Valencia, M. B. (2022). Consultorio de moda e imagen(Bachelor’s thesis, Quito).
  • Draelos ZD. Facial skin care products and cosmetics. Clin Dermatol. 2014 Nov-Dec;32(6):809-12. doi: 10.1016/j.clindermatol.2014.02.020. Epub 2014 Oct 29. PMID: 25441474.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.