De bästa frisyrerna för varje ansiktsform

oktober 1, 2018

Din ansiktsform spelar faktiskt en stor roll för hur bra du passar i din nya frisyr. Vissa frisörer må vara väldigt skickliga på vad de gör, men vi själva gör ibland dåliga val. Det är därför vi kanske inte blir nöjda med vår nya frisyr, även om stylisten gjorde ett bra jobb.

Dina ansiktsdrag och din ansiktsform kan dock hjälpa dig att välja en frisyr som bättre lämpar sig för dig. I professionella termer kallas detta för visagism– en teknik som utvecklades av fransmannen Claude Juillard för att genomgående analysera former och linjer i ansiktet för att bättre anpassa varje individs frisyr.

Rund ansiktsform

runt ansikte

Runda ansikten karaktäriseras av en liten haka, rund kontur och runda kinder. Därför är den perfekta frisyren en vars syfte är att få ansiktet att se tunnare och längre ut. För att uppnå det kan du tillföra volym till toppen av frisyren och korta ned sidorna, eller välja en sidosvept lugg.

Klipp inte håret i käkhöjd eftersom du då får ansiktet att se ännu rundare ut. När du sätter upp håret borde du alltid låta några strån hänga ned på sidorna för att få ansiktet att se längre ut.

Läs även: 5 enkla sminktrick för ett smalare ansikte

Ovalt ansikte

ovalt ansikte

Det ovala ansiktet anses vara skönhetsidealet på grund av dimensionerna som karaktäriserar det, och det har fördelen att kunna anpassa sig till de flesta stilar.

Om du har ett ovalt ansikte är din panna något bredare än hakan, och bildar tillsammans med käke och kindben nästan en cirkel. En nyckelfaktor du måste tänka på om du har ett ovalt ansikte är att luggen inte borde vara för lång och rak, eftersom det kan korta ned ditt ansikte.

Att helt enkelt ge håret lite volym är perfekt för en naturlig, minimalistisk och ledig stil. De mest våghalsiga individerna kan satsa på en tuppkam.

Fyrkantigt ansikte

fyrkantigt ansikte

Utöver att ha en fyrkantig kontur och käke är den här typen av ansikte bredare och känns lite hårdare i konturerna.

För att få en mer oval form kan du använda runda borstar för att ge ditt ansikte ett mjukare utseende. Kvinnor med långt hår kan välja att ha tofsar eller lockar på frisyrens sidor för att täcka det vinkelräta partiet.

Vi rekommenderar att du bär håret i axellängd eller lite kortare om du har ett fyrkantigt ansikte. Vi rekommenderar inte frisyrer som slutar vid käklinjen eftersom det kan få ditt ansikte att se bredare ut. Den lämpligaste looken är en asymmetrisk stil. Du kan till exempel ha en frisyr där en sida är längre än den andra, och ha en bred lugg.

Långt ansikte

långt ansikte

Kvinnor vars ansikte är utdraget kan välja en naturlig look som får ansiktet att se bredare ut. Den här typen av ansikte är vanligtvis smalt och utan alltför många vinklar. Därför kan du balansera det med en lugg och en frisyr som inte sträcker sig längre än axlarna.

I detta fall borde inte du hålla håret klistrat vid ansiktet, eftersom det gör ansiktet tunnare och längre. Istället rekommenderar vi lager, lockar eller vågor. Långt, rakt hår förlänger den ovala formen, så om ditt hår inte är lockigt är det ett bra alternativ att ha en stil som inte är kortare än till käken.

Hjärtformat ansikte

hjärtformat ansikte

Hjärt- eller diamantformen är en triangulär form. Detta eftersom de med ett hjärtformat ansikte har bred panna och ett ansikte som blir smalare mot hakan.

Försök välja en frisyr med en sidosvept lugg om du har den här ansiktsformen, eftersom ditt huvudsakliga mål är att dölja bredden på din panna. Om ditt ansikte är hjärtformat borde du undvika korta frisyrer som är längre än din käke, eftersom de får ditt ansiktes överdel att se bredare ut.

Dessa är givetvis bara några rekommendationer för varje ansiktsform från de många frisyrer som finns.

Prova att fråga din stylist om råd angående vilken frisyr som bäst passar konturen på ditt ansikte, din panna och din haka.