Vad är couperose? Egenskaper och behandlingar

Couperose är inte exakt en sjukdom i medicinska termer, utan mer ett estetiskt problem som kan leda till rosacea. Därför bör man konsultera en hudläkare, eftersom det kan vara det första symtomet på ett allvarligare problem.
Vad är couperose? Egenskaper och behandlingar

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Couperose är ett dermatologiskt tillstånd som kan leda till rosacea, eller andra allvarliga problem, om det inte behandlas i tid. Det är karakteriserat av rödaktiga fläckar på huden som främst uppstår på grund av temperaturförändringar. Det är inte en sjukdom i medicinska termer, utan är främst ett estetiskt problem.

Rödhet i ansiktet är normalt under vissa omständigheter, särskilt under vintern på grund av kalla temperaturer. Men om rodnaden blir permanent och mer intensiv med tiden, kan problemet vara just couperose.

Detta tillstånd drabbar fler kvinnor än män och är en effekt av både interna och externa orsaker. Det är vanligare hos personer med ljus eller blek hud. Det är viktigt att diagnostisera problemet så tidigt som möjligt så att man kan genomgå korrekt behandling.

Vad är couperose?

Person med flagnande hud.

Couperose är en vaskulär anomali som huvudsakligen manifesteras i venolerna och arteriolerna. Detta beror på att de inte har särskilt mycket elasticitet. När cirkulationen kraftigt ökar, blir huden således röd. Anledningen är att blodkärlen inte är elastiska och har svårt att återgå till sitt normala tillstånd.

I allmänhet täcker de rödaktiga områden kinderna, hakan och näsan, även om de också kan uppstå var som helst på ansiktet eller halsen. Alla människor kan drabbas av den här typen av rodnad, men det är vanligtvis tillfälligt. När det blir permanent kan det bero på couperose.

Det finns två faser i denna typ av hudtillstånd. I den första ser man bara rodnad i vissa områden på ansiktet eller halsen, som till en början snabbt försvinner. Men de blir successivt mer permanenta. I den andra fasen kan man se telangiektasi, bättre känt som spindelvener.

Dessa ser ut som små rödaktiga nät med tunna linjer som ser ut som långa, tunna spindelben (därav namnet). De skiftar från rödaktiga till något violetta och är definitivt tecken på närvaron av couperose.

Ursprunget till couperose

Som vi nämnde ovan så beror denna vaskulära anomali på bristen av elasticitet i blodkärlen. När de små blodkärlen utvidgar sig så fastnar de i det tillståndet och kan inte dra ihop sig igen. Då blir blodkärlen mer synliga genom huden och det är anledningen till att det rödaktiga området uppstår.

Följande faktorer kan leda till att blodkärlen utvidgar sig:

 • Plötsliga temperaturförändringar
 • Väderfaktorer, till exempel för mycket vind
 • Bulor eller mindre trauma på huden
 • Rökning
 • Överdrivet intag av alkohol
 • Applicering av irriterande ämnen i ansiktet
 • Överexponering för solen eller UVA-lampor
 • Höga nivåer av stress eller ångest
 • Kryddiga måltider
 • Hormonella förändringar
 • Hypertoni eller diabetes
 • Användning av kortikosteroidläkemedel

Den exakta orsaken till varför couperose uppstår är okänd. Vi vet dock att genetik spelar en roll i det. Således är det vanligt att denna anomali inträffar hos personer vars föräldrar också har haft det.

Du kanske också är intresserad av: En dermatologs tips för hudvård och föryngring

Saker att tänka på

Före- och efterbild av en kvinna med rodnande hud.

Den huvudsakliga manifestationen av couperose är framträdandet av rödaktiga områden och spindelvener. Dessa åtföljs endast vid enstaka tillfällen av en brännande känsla eller lokal smärta. I vissa fall är detta tillstånd den första fasen av rosacea, ett annat hudtillstånd. Detta är särskilt vanligt om det också förekommer papler och pustler.

Många har inga problem efter den inledande fasen. Men för att vara på den säkra sidan, så är det alltid en bra idé att konsultera en hudläkare när de första symtomen uppstår. Detta eftersom att det är mycket lättare att kontrollera när du börjar behandlingen i ett tidigt skede.

När det handlar om dermatologiska problem är det vanligtvis effektivare att förebygga än att behandla. Eftersom orsaken till att couperose uppstår fortfarande är ett mysterium för vetenskapen, är allt de kan rekommendera att du utför en daglig hudvårdsrutin. Se till att använda lämpliga produkter för din hudtyp, samt anta övergripande hälsosamma livsstilsvanor.

När det här hudtillståndet uppstår, beror behandlingen på dess svårighetsgrad. Generellt finns det vissa krämer som kan minska blodflödet i det drabbade området. Vissa mediciner kan också vara till hjälp. Emellertid är vaskulär laserbehandling ofta mycket effektivare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Oliveros, A. M. (2012). Rósacea, cuperosis y arañas vasculares: Curso” Abordaje de los principales problemas dermatológicos des de la farmacia comunitaria”. Aula de la farmacia: revista profesional de formación continuada, 8(89), 29-37.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.