10 negativa effekter av stress på ditt utseende

Visste du att många av omständigheterna som påverkar hur du ser ut är kopplade till stress? Försök att kontrollera de möjliga utlösarna till stressen för att förhindra att ditt utseende påverkas.
10 negativa effekter av stress på ditt utseende

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du tror att effekter av stress bara är någonting som känns psykiskt så har du dessvärre fel. Dessa kan synas tydligt även utanpå kroppen.

Stress är en både fysisk och emotionell spänning. Den kan bland annat dyka upp som ett resultat av frustration, ilska eller nervositet.

I små mängder anses stress vara normalt och positivt, eftersom det kan hjälpa oss att undvika farliga eller dåliga situationer.

Oftast har det dock negativa effekter eftersom det inträffar på ett okontrollerbart sätt.

Även om stress har en tendens att visa sig i form av en serie negativa känslor har man visat att det även kan ha avsevärda fysiska symptom som är svåra att behandla.

När hormoner såsom kortisol och adrenalin ökar genomgår din kropp vissa förändringar, som kan ses i både hälsa och skönhet.

Speciellt huden brukar påverkas, både i ansiktet och på kroppen rent generellt, som effekter av stress.

10 negativa effekter av stress på ditt utseende

1. Påsar under ögonen

Du kan upptäcka effekter av stress på ditt utseende

Stress, sömnlöshet och huden i ansiktet har ganska starka kopplingar.

Orosmoln, problem med partnern eller att ha ändlösa mängder av saker på att-göra-listan kan minska din sömnkvalitet och leda till utvecklingen av påsar under ögonen.

Det får huden och ögonen att se både trötta och äldre ut, samtidigt som det utgör ett tydligt problem med vätskeretention.

2. Torr hud

Det finns effekter av stress som även stör även återfuktningen av huden. Om stressen inte tas under kontroll, kan det minska lusten att dricka vatten och öka tendensen mot att istället välja kaffe eller läsk.

Det huvudsakliga problemet här är att kroppen behöver ett hälsosamt intag av vatten för att bibehålla vätskebalansen och hålla huden väl syresatt.

3. Akne

Stress kan orsaka akne

Andra negativa effekter av stress på huden är bland annat akne. Man har visat att stress har mycket att göra med utvecklingen av akne, psoriasis, eksem och andra vanliga hudproblem.

Utsläppet av kortisol skapar en hormonobalans som visar sig i form av akneutbrott och förändringar i både ansiktet och på andra delar av kroppen.

Stress kan även förändra den mikrobiella floran i tarmarna, som spelar en viktig roll i din hudhälsa.

4. Utslag och urtikaria

Utslag och urtikaria orsakas av en obalans i tarmarna som kallas dysbios.

Det inträffar när dåliga bakterier koloniserar tarmarna och hindrar funktionen hos goda mikrober som skyddar din hälsa.

5. Stort håravfall

haravfall

Bland kanske mer kända effekter av stress är håravfall. Ibland kan stort håravfall vara resultatet av konstant utsatthet för stressiga situationer. Det stör tillväxten av hårsäckarna och får dem att försvagas, vilket orsakar håravfall.

6. Rynkor i förtid

Om du inte försöker minska stressen i ditt liv kommer du producera för mycket kortisol, vilket utlöser konsekvenser såsom högt blodtryck, viktuppgång och förlust av kollagen.

Den sistnämnda gör att din hud förlorar sin elasticitet och utvecklar rynkor i förtid på områden såsom ansikte, hals och händer.

7. Grå hår

Stress kan ge gråa hår

Hår kan också åldras i förtid på grund av stress. Om du är genetiskt predisponerad till att få grått hår tidigt gör stress att du ytterligare minskar din produktion av melanin så att du får fler grå eller vita strån.

Genom att öka din konsumtion av biotin, protein och vitamin E kan du minska dessa negativa effekter för att hålla håret starkt och ungdomligt.

8. Linjer på naglarna

Uppkomsten av vertikala linjer på naglarna är rätt vanligt och är kopplat till både den naturliga åldrandeprocessen samt näringsbrister.

Men när de sträcker sig från nagelbandet till nagelns spets är det ett tydligt tecken på att din stress har en effekt på kroppen.

9. Blåsor på händerna

Blåsor kan också vara stressrelaterade

Ibland kan blåsor dyka upp på händerna och misstas för svampinfektioner eller något liknande. Men det kan vara en typ av ytlig sjukdom som kallas dyshidrotiskt eksem, som är starkt kopplad till långa perioder av stress.

10. Oskyddad hud

Hud som påverkas av stress är även mottaglig för irritation och infektioner som kan påverka dess generella hälsa. Det kan öka risken för svamp, ytliga brännskador, hudfläckar och andra märken som kan få den att se äldre ut.

Som du kan se går stress långt bortom från att bara vara ett känslomässigt tillstånd, och kan i slutänden påverka dig på sätt du aldrig tänkt dig.

Även om det finns kosmetiska produkter som kan minska och motverka dessa effekter är det viktigt att ta tag i källan till problemet så att det inte fortsätter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.