Vad är behandling med komplementärmedicin?

Komplementärmedicin har använts vid sidan av konventionell medicin för att förbättra livskvaliteten för många patienter. Vad är det, och vilka är fördelar med det?
Vad är behandling med komplementärmedicin?

Senaste uppdateringen: 26 juli, 2022

Intresset för komplementärmedicin fortsätter att växa i hopp om att det ska läka eller förbättra olika tillstånd. Människor använder ofta dessa metoder tillsammans med konventionella medicinska behandlingar för att främja hälsa, livskvalitet samt göra symtom mer uthärdliga. Faktum är att den senaste forskningen till viss del stöder användningen av komplementärmedicin som kompletterande behandling.

Observera att dessa metoder varken är lämpliga som förstahandsval eller som ersättning för ordinarie medicinska alternativ. Trots detta kan de vara bra komplement för att lindra de fysiska och känslomässiga symptomen på olika sjukdomar.

Vad du bör veta om komplementärmedicin som behandling

De består av en grupp terapeutiska resurser, en alternativ behandlingsmetod till konventionell medicin. De används ibland tillsammans med konventionella terapier på grund av de positiva effekter de har för patienterna.

Det är viktigt att klargöra att konventionella medicinska behandlingar har forskning som stöder dem. Detta innebär att metoden i fråga bygger på en historia av tester som blivit utförda för att fastställa dess effektivitet och säkerhet. Vi känner också till detta som evidensbaserad medicin och detta är naturligtvis det första alternativet vid behandling av sjukdomar i västvärlden.

Däremot har komplementärmedicin också stått i fokus för vetenskaplig forskning, dock är resultaten av deras användning blandade och därmed otillräckliga. På grund av detta får de i Sverige inte rekommenderas av legitimerad vårdpersonal, och det händer att dessa varnas eller rent av förlorar sin yrkeslegitimation ifall de bryter mot detta. Ett antal komplementärmedicinska metoder som vetenskapligt har visat sig vara verksamma har dock godkänts för bruk inom ordinarie svensk sjukvård.

En person som masserar en man.
Komplementärmedicin är inte en förstahandsbehandling mot sjukdomar.

Skillnaderna mellan komplementärmedicin och alternativmedicin

Låt oss klargöra att vi i den här artikeln skiljer på komplementärmedicin och alternativmedicin. Namnet för den senare innebär att den på något sätt ersätter konventionell medicin, medan komplementärmedicin används just för att komplettera medicinska behandlingar.

Det finns olika åsikter om alternativmedicin, varför det finns förespråkare och belackare även där. I vilket fall som helst är terapiformerna inte accepterade som en del av konventionell medicin. Främst för att de saknar vetenskapligt stöd och kan sätta patienters hälsa i fara genom att föreslå att de överger ordinarie medicinsk behandling.

Att välja form av komplementärmedicin till din behandling

Som med allt är det viktigt att välja en kvalificerad, certifierad, registrerad terapeut som är medlem i en professionell organisation som hör till området.

Du bör fråga terapeuten hur många års erfarenhet denna har inom sitt område och vilka typer av tekniker denna använder. Också vilken utbildningsnivå terapeuten har i enlighet med det tillstånd du behöver behandla. En sakkunnig kan ge vägledning om vilken komplementärmedicin som är bäst beroende på tillståndet.

Du kan prova en del hemma själv – yoga eller tai chi till exempel. Du kommer dock att kunna dra ännu mer nytta av komplementet om du ber om professionell vägledning under de första sessionerna. Detta är viktigt eftersom felaktigt utövande av dessa discipliner antingen kan minska deras effektivitet eller leda till andra åkommor eller oönskade effekter.

Två personer som utför taiji.
Vissa former av komplementärmedicin kan äga rum i hemmets lugna vrå. Du måste dock få vägledning angående hur du utför dem korrekt.

Behandling med olika typer av komplementärmedicin

Som vi nämnde ovan finns det många typer av komplementärmedicin som kan bidra till att förbättra hälsan i relation till vissa åkommor. Således beror valet mellan ett eller annat alternativ på typen av sjukdom och patientens preferenser.

Följande är de vanligaste enligt information från National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH).

Akupunktur

Denna teknik innebär att man sätter in nålar i specifika punkter på kroppen för att stimulera nervimpulser. Det är en av de mest utforskade behandlingsmetoderna inom komplementärmedicin och den används främst för smärtlindring.

Aromaterapi

I denna terapiform använder man sig av olika typer av eteriska oljor genom diffusorer, massage eller bad. Inandning av aromerna ger en avslappnande effekt som kan hjälpa till att minska stress och ångest. Studier tyder även på att det kan hjälpa till att lindra åkommor såsom huvudvärk.

Terapeutisk massage

Här pressar, gnuggar och manipulerar en terapeut kroppens mjuka vävnader för att framkalla avslappning och främja allmänt välbefinnande. I vissa fall använder man metoden för att minska muskelspänningar och lindra besvär.

Andra terapiformer

 • Homeopati
 • Osteopati och kiropraktik
 • Zonterapi
 • Yoga, pilates och tai chi
 • Meditation och mindfulness
 • Qi gong (inre och yttre)
 • Biofeedback

Rådgör alltid med en sakkunnig angående behandling med komplementärmedicin

Framgången för ditt val av komplementärmedicin beror mycket på hur du utövar det. Därför är det viktigt att göra det med hjälp av experter på området. Kom dock ihåg att först av allt ta bort alla tvivel du kan ha genom att besöka din läkare och låta denna fastställa ditt hälsotillstånd och vad du bör göra innan du går vidare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Koithan M. Introducing Complementary and Alternative Therapies. J Nurse Pract. 2009;5(1):18–20. doi:10.1016/j.nurpra.2008.10.012
 • Frass M, Strassl RP, Friehs H, Müllner M, Kundi M, Kaye AD. Use and acceptance of complementary and alternative medicine among the general population and medical personnel: a systematic review. Ochsner J. 2012;12(1):45–56.
 • Arcury TA, Nguyen HT, Sandberg JC, et al. Use of Complementary Therapies for Health Promotion Among Older Adults. J Appl Gerontol. 2015;34(5):552–572. doi:10.1177/0733464813495109
 • Institute of Medicine (US) Committee on the Use of Complementary and Alternative Medicine by the American Public. Complementary and Alternative Medicine in the United States. Washington (DC): National Academies Press (US); 2005. APPENDIX E, Model Guidelines for the Use of Complementary and Alternative Therapies in Medical Practice. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK83798/
 • Lakhan SE, Sheafer H, Tepper D. The Effectiveness of Aromatherapy in Reducing Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Res Treat. 2016;2016:8158693. doi:10.1155/2016/8158693

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.