Fyra bra träningsformer för seniorer

Tai chi och yoga är bra träningsformer för seniorer eftersom de stärker balans och flexibilitet.
Fyra bra träningsformer för seniorer

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Bara för att du blir äldre betyder inte det att du ska ge upp träningen, även om du kan ha vissa hälsoproblem. Det finns några bra träningsformer för seniorer som är lågt belastande och mycket hälsosamma.

På samma sätt gör träning det möjligt för seniorer att åldras på ett mycket hälsosammare sätt. Att träna varje dag och göra det till en del av din rutin kan bära långt. Nedan följer några bra träningsformer för seniorer som du kan prova på redan idag.

Utmärkta träningsformer för seniorer

Det finns en serie bra och specialiserade övningar som minskar risken för skada. Som nämnts tidigare kan en högre ålder innebära problem som ökar risken för att skada sig.

1. Aerob träning

Vattenaerobics

Aerob träning innebär ofta lågt påfrestande, och vissa former är även utformade för seniorer. Vissa kan klara av denna högintensiva övning medan andra inte skulle kunna hålla tempot.

När vi säger aerob träning kanske du direkt tänker på aerobics, men det finns många andra typer som är underhållande och du vill säkert ge dem ett försök. Ta en titt på några nedan:

  • Cykling (på motionscykel eller vanlig cykel)
  • Promenader eller jogging (på löpband eller ute)
  • Aerobicsklasser (för seniorer)
  • Vattenaerobics

Många av dessa kan utföras i grupp, vilket gör dem ännu roligare och fördelaktigare. Seniorer kan vara ensamma av olika skäl; deras barn har ofta flyttat hemifrån och de kan ha få vänner eller släktingar i livet eller bo långtifrån dem. Så att lära känna nya vänner och träna kan öka deras välbefinnande.

2. Yoga eller tai chi

Tai chi

Yoga och tai chi är fantastiska träningsformer för seniorer och kräver inte mycket ansträngning. Nedan följer de positiva aspekterna av båda sporterna.

Yoga är en kombination av träning och meditation som hjälper äldre personer att öka sin flexibilitet. På samma sätt bidrar det också till att stärka och tona kroppen, vilket är mycket hälsosamt och minskar risken att bli skadad vid fall, etc.

Tai chi är å andra sidan en kampsport som också inkluderar meditation. Det främjar styrka, flexibilitet och balans. Dessutom bidrar meditationen i båda sporterna till äldres fokus på nuet samt ökar deras medvetenhet och lycka. Det är verkligen utmärkta träningsformer för seniorer.

3. Simning

Utöver vattenaerobics finns det en annan lågt påfrestande aktivitet som är mer känd: simning. Det är en väl lämpad, komplett och fördelaktig motionsform för seniorer.

Simning använder alla muskler i kroppen. Det synkroniserar kroppen samtidigt som det stärker och tonar den. Dessutom är risken för skada mycket låg, vilket betyder att det är mycket rekommenderat för de som har skador eller är benägna att drabbas av dem.

Simning är avkopplande och perfekt för seniorer som upplever depression. Att ha kontakt med vatten i kombination med motion kommer att ge bättre fysiskt och mentalt välbefinnande.

4. Dans

Dans

Dans är en mycket bra aktivitet för seniorer. Även om många inte anser att det är en sport ingår klasser för zumba, traditionell dans eller andra stilar i samma kategori. Genom dans kan seniorer röra sina kroppar, tona dem och förbättra sin balans. Det är en rolig övning som också kan göras under kompisträffar.

Vi har här bara gått igenom ett fåtal viktiga och oumbärliga träningsformer för seniorer, men det finns många fler och bara din fantasi sätter gränser. Träning gör det möjligt för människor att åldras hälsosamt både fysiskt och mentalt, men det bör egentligen alltid vara en del av allas rutin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.