14 vackra citat för naturälskare

Kärlek är inte en exklusiv känsla mellan människor; andra sätt att älska har att göra med vad du gör, hobbyer eller det som omger dig. Trädgårdsskötsel och naturvård, till exempel, är en sådan passion.
14 vackra citat för naturälskare

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2023

Naturälskare har mycket att lära ut eftersom de lär sig varje dag av konsten som är naturvård. Att ta hand om växter är för vissa ett yrke, medan det för andra representerar en hobby, en terapi eller en passion. Dessa lärdomar ser vi i de citat för naturälskare som vi samlat för denna artikel.

Kanske är kärleken till naturen ett sätt att kompensera miljön för de skador som, direkt eller indirekt, orsakas av människan. Och det är i denna praxis som människor odlar mer än bara blommor. Det handlar också om att förstå växternas liv, deras syften och fördelar.

Under sådana aktiviteter har hundratals motiverande fraser dykt upp; inte bara för att uppmuntra kärlek till naturen, utan för att tillämpa i själva livet. Låt oss fördjupa oss i detta ämne.

Citat för naturälskare: växter kan känna och ge tillbaka kärlek

Känner du någon som pratar med växter och påstår att de inte bara förstår, utan också reagerar? Kanske är denna tro inte helt långsökt.

Genom sitt tillstånd, sin kraft och sin tillväxt svarar buskar på de ord som deras skötare gett dem. Det är en manifestation av naturen, en manifestation av kärlek!

Inom vetenskapen finns flera hypoteser om vegetationens intelligens. Till exempel hänvisar den här artikeln som delas av SDL Environmental Research and Outreach till växternas känslighet, och noterar att de är utrustade med upp till 15 sinnen. Dessutom är vissa arter så intelligenta att de utbyter information och kommunicerar med varandra och med djur.

Publikationen säger också att växter har sin egen personlighet: de memorerar, sover och tar till och med hand om sina barn. Så varför skulle de inte kunna svara människor? Naturligtvis gör de det på sitt eget sätt, ser vackra ut eller vissnar, växer snabbt eller långsamt, blommar i större eller mindre mängd.

Detta är hur de i “uppfostringsprocessen” blir lärare och protagonister i lärandet av sina beskyddare, som i ord återger sin tillgivenhet för dessa levande varelser.

Citat för naturälskare

Här delar vi några fraser som kommer från kontakt med naturen och som är användbara för att prata med växter, diskutera med vänner eller bara extrapolera till livet.

1. Om närhet till lycka och tjänstens gåva

“Blommor gör alltid människor bättre, gladare och mer hjälpsamma: de är också solljus, mat och medicin för själen.”

– Luther Burbank –

Trädgårdsodlaren och botanikern betonar vänlighet och artighet mot växter, såväl som osjälviskhet och glädjen att ta hand om dem.

2. Citat för naturälskare: inspiration och konst

“Om du verkligen älskar naturen kan du hitta skönhet överallt.”

– Vincent Van Gogh –

Den berömda holländska målaren hänvisar till naturen som en inspirationskälla. Han betraktade skönheten i miljön när han skapade sin konst.

Van Gogh bidrar till våra vackra citat för naturälskare
Van Gogh uppskattade naturen och hans serie med målningar med solrosor visar hans känslighet.

3. Nuets och framtidens lugn

“När vi planterar träd så planterar vi frön av fred och hopp.”

– Wangari Maathai –

Biologen, aktivisten och mottagaren av Nobels fredspris syftar på vikten av att plantera träd för att gynna samhällen nu och i framtiden, i en värld som är fredlig och där vi utövar tålamod, uthållighet och engagemang.

4. Det finns saker som inte kan undvikas

“Du kan kapa alla blommor, men du kan inte förhindra att våren kommer.”

– Pablo Neruda –

En tolkning av vad den chilenska poeten och politikern reflekterade skulle vara att, oavsett hur hårt du än försöker förändra eller tvinga fram situationer, kommer det som är avsett att hända att hända. Således, även om du jämnar en hel trädgård med marken, kommer naturens kraft att råda så att det återigen kommer att blomma en dag.

5. Citat för naturälskare: en källa till visdom

“Växter verkar ha såtts i överflöd på jorden, som stjärnor på himlen, för att bjuda in människan, genom njutning och nyfikenhet, till studiet av naturen.”

– Jean-Jacques Rousseau –

Författaren till denna mening talar om ett av syftena som växter har i den här världen. Det vill säga uppmaningen till människor att undersöka och utbilda sig genom dem.

6. Ljus mitt i mörkret

“Det finns alltid blommor för den som vill se dem.”

– Henri Matisse –

Dessa rader av den franske målaren antyder att det, mitt i växlingarna, är möjligt att rädda något positivt. Kanske kommer du först inte att upptäcka det, men genom att analysera omständigheterna är det mycket troligt att du kommer att hitta ett gynnsamt perspektiv.

7. Citat för naturälskare: hälsa och välbefinnande

“Naturen är min medicin.”

– Sara Mos –

Naturresurser ger till exempel botemedel, aromer och avkoppling. Det är alltså ett universalmedel för allmänt välbefinnande.

Läs också:

8. Naturens kraft

“Träd är jordens försök att tala till den lyssnande himlen”

Rabindranath Tagore

Den indiska författaden betonade styrkan i det naturliga och sambandet mellan alla dess element.

9. Värdet av enkelhet

“Naturen är nöjd med enkelheten.”

– Isaac Newton –

Om något så imponerande som naturen njuter av enkelhet, varför ska människor då behöva det materiella och det utsmyckade för att vara lyckliga? Kanske var det vad den engelske fysikern menade.

10. Citat för naturälskare: att vilja och kunna

“En fågel sjunger inte för att den har ett svar; den sjunger för att den har en sång.”

– Maya Angelou –

Att prata för att prata eller att göra för att göra är inte detsamma som att meddela sig. Detta är för att du vill eller för att du kan och har något att säga.

11. Den naturliga ordningen

“Visdom säger aldrig en sak när naturen säger något annat.”

– Juvenal –

Allt som händer motsvarar sakernas naturliga ordning. Dessutom, om vi förstår naturen som en källa till visdom, är det klart att den aldrig kommer att gå emot vad visdomen föreslår.

12. En vänlig reaktion på felbehandling

“Jorden är förolämpad och erbjuder blommor som svar.”

– Rabindranath Tagore –

När du möter felbehandling eller liknande, reagera inte på samma sätt som du blivit bemött. Visa i stället att ditt beteende inte är en återspegling av andra.

Öva lugnet och använd goda ord som vapen. Naturen gör det på sitt sätt, för den lider dagligen av härjningar men delar alltid med sig av sina bästa frukter.

Du kanske också vill läsa: Testa dessa 5 tips för att lugna amygdala

Kontakta oss med planeten.
Naturen är också en källa till visdom och lär oss värderingar att tillämpa i det dagliga livet.

13. Av det goda, det lilla

“Gödsel gör ingen nytta i en hög, men med lite spridning skapar det mirakel överallt.”

– Richard Brinsley Sheridan –

Överdrifter hjälper inte; tvärtom förvärrar de varje situation. Å andra sidan, om du doserar dina resurser är det mycket stor sannolikhet att det ger dig fördelar. Naturälskare kan intyga detta.

14. Lärare för alltid

“Välj endaat en lärare: naturen.”

– Rembrandt –

Naturen fungerar också som en perenn pedagog, och det var så barockens representant såg på det.

Läs också:

Naturälskare utövar ett sätt att älska livet

Kärlek, inspiration, tålamod och framför allt visdom. Detta är egenskaperna som dess trogna älskare hittar i naturen.

Dessutom är det av goda skäl som Fundación del Agua profilerar miljöpartisten José Luis Gallego som ett exempel på kallelsen att observera den, engagemanget att försvara den och behovet av att vara med i den. Naturen får dig också att uppskatta tystnaden, känna vinden och andas frihet. Naturen är för många av oss ett sätt att älska livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.