8 anledningar att undvika bearbetade livsmedel

Att äta för mycket bearbetad mat kan orsaka inflammation och ansamling av gifter i kroppen. Att undvika dem är viktigt om man vill förebygga utveckling av kroniska sjukdomar.
8 anledningar att undvika bearbetade livsmedel

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Farorna med industriellt bearbetade livsmedel är ingen chockerande nyhet. Trots att konsumenter först nyligen har börjat varnas om farorna med stor konsumtion av industriellt bearbetade livsmedel, uppstod problemet för tiotals år sedan genom matindustrins intressen.

Även om det är möjligt att hitta hälsosamma matprodukter är matbutikernas hyllor fulla av produkter som innehåller skadliga substanser.

Varför är det viktigt att undvika bearbetad mat?

Många av produkterna kanske ser goda och passande ut för olika kosthållningar, men produktionsprocessen innebär tillsats av konserveringsmedel och skadliga kemikalier. Dessutom saknar många av dem essentiella näringsämnen och innehåller för mycket kalorier.

Vilka är farorna med bearbetade livsmedel?

Industriellt bearbetade livsmedel är alla typer av livsmedelsprodukter som har genomgått en industriell process. Med kemiska hjälpmedel lyckas man ändra på produkternas smak och textur för att locka till sig konsumenter.

Burkmat

Företagen som tillverkar dessa produkter marknadsför sina produkter som “det bästa alternativet” för bland annat snabb och mättande bantning. Men bakom allt det gömmer de det faktum att artificiella komponenter och industriella processer kan ha negativa konsekvenser på kroppen. Vilka är dessa konsekvenser egentligen?

1. De är beroendeframkallande

Det råder ingen tvekan om var livsmedelsindustrins intresse ligger: de vill tjäna mer och mer pengar. För dem spelar det ingen roll hur många kemiska tillsatser de använder i sina produkter eftersom det är dessa som skapar en beroendeframkallande effekt, vilket gör att konsumenten köper deras produkt om och om igen.

Komponenterna i ekologiska livsmedel mättar magen och tillfredsställer kroppen. Bearbetade livsmedel däremot stimulerar kroppen till att utlösa dopamin, som är en substans som får folk att känna sig mätta trots att de inte får i sig goda näringsämnen.

2. Bearbetade livsmedel orsakar fetma

Fetma är ett av de största problemen i modern folkhälsa. Många fall är ett resultat av genetiska faktorer. Men största delen av fallen har att göra med dålig kosthållning och konsumtion av industriellt bearbetad mat.

Industriellt bearbetade livsmedel är fulla av socker, mättade fetter och enkla kolhydrater som gör det mer sannolikt att konsumenten samlar på sig fett. Vidare innehåller de kemiska komponenter, såsom natriumglutamat och majssirap som båda är kopplade till övervikt och fetma.

3. De påverkar kroppens pH

En av de största farorna med bearbetade livsmedel är att de inte följer principerna av traditionell matkombination. Som resultat kan kroppen inte använda de näringsämnen som den tar emot, vilket leder till att blodets pH sjunker och man kan utveckla acidos som i sig är en hälsorisk.

Dåligt humör

Genom att orsaka obalans i kroppens pH ökar dessa livsmedel halten av gifter i blodet, vilket kan leda till olika inflammationssjukdomar. Dessutom påverkar de ämnesomsättningen samt leder till viktökning.

4. Förändrar tarmfloran

De höga halterna av syror som kommer från dessa produkter tenderar att påverka mikroorganismernas aktivitet i tarmfloran. Detta resulterar i att man löper en högre risk att utveckla matsmältningsproblem eller infektioner.

5. Bearbetade livsmedel orsakar depression och irritabilitet

Medan naturlig mat gör att vi mår bra har bearbetad mat en negativ effekt på vårt humör. Regelbunden konsumtion av dessa livsmedel har blivit kopplade till depression, ångest och irritabilitet.

6. De ökar risken för kroniska sjukdomar

Inpackat kött och raffinerade livsmedel släpper ut inflammatoriska substanser i blodet som kan leda till kroniska sjukdomar. Med tanke på att de accelererar processen av cellernas förfall kan konsumtion av bearbetade livsmedel efter en tid leda till tillstånd såsom reumatoid artrit, osteoporos eller cancer.

7. Inverkar på hjärthälsan

Hjärt- och kärlsystemet kan lida av allvarliga konsekvenser som resultat av konsumtion av bearbetade livsmedel. Många människor kanske inte bryr sig om att tänka på dessa konsekvenser, men sanningen är att dessa livsmedel är en cocktail av substanser som är skadliga för hjärtat och cirkulationen.

Hjärtproblem

Majoriteten av raffinerade produkter på matbutikens hyllor innehåller mättat fett och för mycket natrium, vilka kan orsaka högt blodtryck och hyperkolesterolemi (det vill säga högt kolesterol). Att äta bearbetad mat regelbundet kan därmed leda till åderförkalkning och hjärtattack.

8. Tidigt åldrande

Kemikalierna som man finner i bearbetade livsmedel är toxiska. Tack vare kroppens avsöndringsorgan kan många av dessa toxiska ämnen elimineras från kroppen genom svettning och urin.

Livsmedlen producerar ändå ansamling av toxiska ämnen i kroppen eftersom de äts varje dag. Konsekvenserna blir att dessa partiklar försämrar kroppens celler och accelererar åldrandet.

Vilka är de vanligaste exemplen på bearbetade livsmedel?

Som vi redan nämnt ovan är matbutikernas hyllor fulla med denna typ av produkter. Nu när vi vet att de är farliga är det väldigt viktigt att man lär sig att identifiera och begränsa sin konsumtion av dessa så gott det går. Nedan har vi en kort lista med de vanligaste varianterna:

  • Förpackade och konserverade köttprodukter
  • Förpackade flingor
  • Bröd och bakelser
  • Konserverade livsmedel
  • Såser och industriellt producerade dressingar
  • Kolsyrade drycker
  • Salta och friterade snacks
  • Popcorn

Visste du om dessa faror med industriellt bearbetad mat? Som du har lärt dig nu är de väldigt skadliga för kroppen. Försök begränsa dessa i din kosthållning så mycket som det går och välj alltid naturlig mat framför andra alternativ om det går.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cabrera, D. “Repercusiones de la comida rápida en la sociedad.” Trastornos de la conducta alimentaria 6 (2007): 635-659.
  • Doughman, R., et al. Soberanía alimentaria y vida digna. Base Investigaciones Sociales, 2010.
  • Duarte U., Yaritza, E., y Sobeyda, P. Seguridad Alimentaria y Nutricional. Diss. Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua, 2016.
  • Kim, E. “Millones de años de comida procesada.” Investigación y ciencia 446 (2013): 44-49.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.