Typer och fördelar med pressoterapi

Idag ska vi berätta om olika typer och fördelar med pressoterapi, en teknik som har visat sig vara effektiv för olika ändamål.
Typer och fördelar med pressoterapi

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Pressoterapi är en behandling som blivit populär de senaste åren. Det är en mycket enkel, lätt och smärtfri procedur som ger estetiska effekter. Upptäck de olika typerna och viktiga hälsofördelar med pressoterapi i följande artikel.

Pressoterapi blir allt mer populärt, tack vare att det ger omedelbara resultat som ger en mycket tydlig känsla av lättnad. Dessutom är det ingen dyr procedur som därför är tillgänglig för de flesta.

Vad är pressoterapi?

Som namnet antyder är denna typ av terapi en procedur som involverar en enhet som orsakar tryck på olika delar av kroppen. Här är målet med trycket att främja blod- och lymfcirkulationen, eftersom detta genererar flera hälsofördelar.

Vanligtvis har enheten som man använder en uppsättning separata luftkammare, som teknikern placerar runt de områden som ska behandlas. Dessa kammare blåser man sedan upp och tömmer ut sekventiellt. Som ett resultat utövar denna rörelse en pumpande effekt på cirkulationssystemet och lymfsystemet.

Till en början kom pressoterapi till, på 60-talet, för att behandla kärlproblem. Men med tiden drog experter slutsatsen att denna typ av terapi också var lämplig för andra åkommor. Dessutom är de estetiska fördelarna med pressoterapi signifikanta, vilket gav det ett uppsving.

Vissa blandar ihop denna typ av terapi med manuell lymfdränage. Även om båda procedurerna har liknande mål är de olika i flera aspekter. Pressobehandlingen omfattar en enhet, medan dräneringen sker manuellt. Dessutom är en session med pressoterapi kortare än dränering.

En professionell som använder pressoterapi på en patients underkropp.
Pressoterapi innebär användning av apparater, i motsats till lymfdränage, som är en manuell behandling.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Gran Canaria, en destination som utlovar hälsa och välmående

Olika typer av pressoterapi

Sammantaget finns det flera typer av pressoterapi, beroende på tekniken och enheten man använder. Den vanligaste är pneumatisk, som vi beskrev i föregående avsnitt.

Men ibland, och för specifika ändamål, kan det involvera andra tekniker:

 • Pressobehandling med bandage: Detta innebär icke-elastiska eller elastiska bandage med stark kompression, eller med flerskiktsbandage. De har vanligtvis en positiv effekt på det djupa vensystemet.
 • Tryckärmar: Dessa är åtsittande plagg som teknikern placerar på de övre extremiteterna. Vanligtvis behandlar detta lymfödeminflammation på grund av obstruktion av lymfsystemet – eller bursitinflammation i ledernas synoviala bursa.
 • Elastiska kompressionsstövlar: Detta är vanligtvis användbart för att behandla lymfödem i de nedre extremiteterna. Det finns två olika typer: sekventiell och icke-sekventiell. De sekventiella stövlarna utövar ett växlande tryck. Motsvarade utövar de icke-sekventiella stövlarna ett fast tryck.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Övningar för att lindra höftbursit: Behandla med rörelse

Fördelarna med pressoterapi

Sammantaget är den allmänna fördelen med denna typ av terapi att den förbättrar lymfcirkulationen och blodcirkulationen. Men det erbjuder också andra fördelar, såsom följande:

 • Den hjälper till att eliminera gifter. Lymfsystemet transporterar slaggprodukter till blodet och med aktivering av tryckterapi elimineras metabolt avfall bättre.
 • Den underlättar elimineringen av ödem och lymfödem. Retention av vatten eller lymfvätska är frekvent efter ett kirurgiskt ingrepp, eller när en skada har uppstått. Denna typ av terapi hjälper till att absorbera överflödig vätska.
 • Den hjälper till att sänka blodtrycket. Genom att aktivera cirkulationssystemet och eliminera retention i cirkulationen av lymfan, hjälper det till att sänka blodtrycket.
 • Den stärker muskelsystemet. Denna terapi tonar och stimulerar muskler och leder samt bindväv.
 • Behandlingen förbättrar huden och bekämpar celluliter. Aktivering av cirkulations- och lymfsystemet ökar syre i blodet, ger näring till vävnaden och ökar cellregenereringen.
 • Den minskar stress. Denna terapi stimulerar motoriska nervpunkter, vilket hjälper till att slappna av i musklerna. Därför minskar den stress.
 • Den förbättrar immunförsvaret. Den ökade cirkulationen av lymfkärlen leder till bättre funktion i lymfkörtlarna.
En kvinna som genomgår pressoterapi.
Pressoterapi har många fördelar utöver själva lymfdräneringen.

Indikationer och kontraindikationer

Sammantaget är pressoterapi särskilt användbar i följande fall:

 • Lymfödem och venöst ödem
 • Åderbråck
 • Problem med det venösa återflödet
 • Celluliter och bristningar
 • Fetma
 • Före och efter en fettsugning

Det är vanligtvis en mycket säker procedur, men den är kontraindicerad vid hypertyreos, eftersom massagen kan öka produktionen av sköldkörtelhormoner. Det är också kontraindicerat vid sinus caroticus-syndrom, eftersom det kan öka hjärtfrekvensen.

Gravida kvinnor och personer som lider av cancer, hjärtsvikt, lågt blodtryck, svåra infektioner, djup ventrombos och hudsjukdomar bör också undvika denna behandling. Hur som helt så är det alltid bäst att söka råd från vårdpersonal för att ta reda på möjligheten och fördelarna mer att genomgå dessa behandlingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cátedra-Vallés, E., García-Bascones, M., & Puentes-Gutierrez, A. B. (2010). Drenaje linfático manual y presoterapia. Rehabilitación, 44, 63-67.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.