Typ 1-diabetes - symptom och behandling
Det finns två olika typer av diabetes. Under barndomen är den vanligaste typ-1 diabetes. Denna typ av diabetes är insulinberoende, vilket innebär att den kräver extern tillförsel av insulin. Sammantaget är det den vanligaste typen bland barn och ungdomar eftersom typ 1-diabetes utgör över 90% av fallen av diabetes som man diagnostiserar hos barn under fjorton.
Diabetes är en störning i det endokrina systemet och kännetecknas av en låg produktion av insulin i bukspottkörteln, vilket leder till höga nivåer av socker (glukos) i blodet. Det har vanligtvis ett autoimmunt ursprung där kroppen själv förstört de celler i bukspottkörteln som inte längre är funktionella.
Vid andra tillfällen kan insulinproduktionen vara normal, men cellerna kan inte använda insulinet på rätt sätt på grund av en defekt. Detta är främst fallet vid typ 2-diabetes.
Diagnostiska kriterier för typ 1-diabetes
Diagnosen typ 1-diabetes kan man ställa genom att mäta blodsockernivåer (glykemi) på fastande mage. Det bör inte överstiga 126 mg/dl. Detta enligt kriterierna från International Association of Pediatric and Adolescent Diabetes ADA-ISPAD 2014.
Om nivåerna av glukos i blodet är höga när man fastar, kommer läkaren också att göra andra tester för att bekräfta typ 1-diabetes. De måste ta reda på vilken typ av diabetes det är och utesluta andra sjukdomar som också kan medföra hyperglykemi. Detta beror på att behandlingen av dessa sjukdomar är annorlunda och prognosen blir sämre om man inte diagnostiserar dem i tid.
Efter en diagnos måste patienten omedelbart påbörja behandlingen för att normalisera sina blodglukosnivåer. Detta hjälper också till att förhindra uppkomsten av ketoacidos. Gör man inte detta direkt, kan det komplicera prognosen.
Frekvens och ålder
Typ 1-diabetes blir allt vanligare och manifesterar sig vanligen i åldrarna från 1 dag gammal till 14 års ålder. Läkare diagnostiserar cirka 10 till 25 fall på 100 000 barn i detta åldersintervall. På senare tid har man dock sett en betydande ökning hos barn under 5 år.
Du kanske är intresserad av: 7 ledtrådar för att upptäcka diabetes tidigt
Tecken och symptom på typ 1-diabetes
För att undvika att ställa en felaktig diagnos mäter läkarna blodsockernivåer på minst två separata dagar. De anser att följande är positiva mätvärden för typ 1-diabetes:
- Blodsocker: mer än 200 mg/dl.
- Blodsocker efter åtta timmars fasta: mer än 126 mg/dl.
- Glykemi efter två timmar efter att ha ätit kolhydrater: över 200 mg/dl
Patienter med barndomsdiabetes presenterar vanligtvis 3 P-diagrammet:
- Polyuri: De är mycket törstiga.
- Polydipsi: De dricker mycket.
- Påtaglig viktminskning.
Därför presenterar det typiska scenariot ett barn med typ 1-diabetes som anländer till akutavdelningen ofta följande symtom:
- Polyuri, som ibland leder till sängvätning.
- Polydipsi.
- Viktminskning, delvis på grund av ketonemi (ansamling av syreradikaler på grund av felaktig sockermetabolism), vilket i sin tur leder till extrem viktminskning.
- Ibland förekommer även ospecifik magsmärta och även kräkningar.
- Det förekommer vanligtvis ingen feber.
- En påtaglig nedgång i deras allmänna tillstånd som uttrycker sig i form av dåsighet, viktminskning och insjunkna ögon.
- Snabb och grund andning som patienten gör genom munnen, vilket ofta leder till en torr tunga.
- Deras andetag luktar “fruktigt” på grund av ketonemi.
- Slutligen bibehåller de vanligtvis sitt normala blodtryck och centrala puls.
Andra möjliga diagnoser
Även om den vanligaste orsaken till hyperglykemi är diabetes, är det viktigt att också överväga möjligheten att andra sjukdomar ligger bakom symptomen:
- Fall av hyperglykemi och glykosuri (närvaro av glukos i urinen)
- Stroke
- Intravenös behandling
- Dehydrering med höga halter natrium i blodet
Du kanske även är intresserad av: Följderna som uttorkning kan ha på hälsan
Symptomen på att presentera ketoacidos:
- Plötslig och svår buksmärta
- Acetylsalicylsyraförgiftning (aspirin)
- Återkommande ketotisk hypoglykemi
Symptomen på svår ketoacidos:
- Acetylsalicylsyraförgiftning (aspirin)
- Hypoglykemisk koma
- Hyperosmolar koma
- Stroke
- Mjölksyra
Behandling av typ 1-diabetes
Sammantaget syftar behandlingen av denna sjukdom på att kontrollera nivåerna av glukos och undvika komplikationer som är både akuta och kroniska. Vanligtvis är det dessa symptom som kan påverka ett barns eller en ungdoms utveckling. Vid behandling av typ 1-diabetes är utbildning och träning av barnet och familjen mycket viktigt. Detta gör att de kan kontrollera sjukdomen och undvika komplikationer.
Således finns det tre grundläggande pelare i behandlingen av diabetes:
- Först insulin för att ge adekvata doser av detta hormon eftersom kroppen inte kan producera eller använda det korrekt.
- För det andra, en bra kost för att undvika överbelastning av insulinsystemet genom att reglera tillförseln av kolhydrater från maten.
- För det tredje, fysisk träning för att öka glukoskonsumtionen i musklerna och uppnå en balans mellan vad personen intar och vad de gör av med.
Lyckligtvis har behandlingen av denna typ av diabetes utvecklats mycket de senaste åren. Läkemedelsindustrin erbjuder olika typer av insulin. Det finns några med snabba och några med långsamma effekter. Dessa tillåter bättre kontroll av sjukdomen.
Framsteg och förväntningar på tillgängliga behandlingar
Lyckligtvis pågår det också en stor ansträngning för korrekt utbildning och träning av barn angående diabetes. Några av utmaningarna är dock:
- Förenkla insulinapplikationsenheterna
- Redigera utbildningsmaterial för att göra dem mer intressanta och tillgängliga för barn
- Slutligen anordna utbildningskurser, workshops och sommarskolor. Dessa hjälper barn att bli medvetna om sitt tillstånd och normalisera sjukdomen.
Dessutom kommer de framsteg som vi förväntar oss snart att underlätta diabetikernas liv. System och procedurer är under utveckling som kommer att kräva färre injektioner och en lägre frekvens i tillförseln av insulin. Dessutom kan vi också förvänta oss framsteg inom nya genterapier och syntesen av insulinföreningar för att förbättra patienternas liv. Det finns många barn med diabetes. Men det finns en ljus framtid när det gäller att kontrollera denna sjukdom.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bosch García, R. J., López Navarro, N., & Herrera Acosta, E. (2009). Tumores benignos de la mucosa oral. Piel, 24(2), 86–96. https://doi.org/10.1016/S0213-9251(09)70333-8
- Causas que originan la lengua negra | Oral-B MX. (n.d.). Retrieved July 29, 2019, from https://www.oralb.com.mx/es-mx/salud-bucal-topicos/cuidado-bucal/causas-de-la-lengua-negra-y-vellosa
- García Martínez, F. J., López Martín, I., & Segurado Rodríguez, M. A. (2015). Pigmentación de las papilas fungiformes linguales. Pediatría Atención Primaria, 17(67), e205–e207. https://doi.org/10.4321/S1139-76322015000400015
- Hairy Tongue. (n.d.). Retrieved July 29, 2019, from https://www.aaom.com/hairy-tongue