Träna buti yoga: hur gör man och vilka är fördelarna?

Gillar du yoga och skulle vilja hitta en ny variant för din träning? Lär dig om buti yoga och alla fördelar du får med denna variant.
Träna buti yoga: hur gör man och vilka är fördelarna?
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkare Diego Pereira.

Senaste uppdateringen: 11 juni, 2023

Buti yoga är en variant av traditionell yoga som innehåller liknande rörelser som vid aerobiska. Dess skapare är Bizzie Gold, en välkänd kändistränare. Även om den blivit populär först på senare tid, gavs de första klasserna i denna yogastil redan kring 2010. Vill du lära dig hur du kan börja träna buti yoga? Läs vidare!

Denna modalitet har idag mer än 6 000 instruktörer i 27 länder. Även om syftet i teorin inte är viktnedgång, står det på dess officiella hemsida är att man under en enda session kan bränna mellan 600 och 1 000 kalorier. Vill du veta mer om denna populära praktik? Läs vidare, vi ska snart berätta vad det handlar om.

Vad är egentligen buti yoga?

Buti yoga är en kombination av traditionell yoga, dans, små improviserade rörelser och plyometriska övningar. Ordet buti kommer från den marockanska indiska traditionen för att beteckna ett botemedel eller motgift som har hållits hemligt. Kort sagt, varje pass är som ett danspass där yogaställningar och rörelser läggs till.

Alla klasser är intensiva. Det vill säga att de går utöver de klassiska yogapassen där du strävar efter lugn och avslappning med statiska rörelser. Även om du i slutet av en butiyoga- rutin uppnår dessa två egenskaper, gör du det med en hög aktivitetsbelastning som får dig att träna alla dina muskler.

En typisk rutin inkluderar mycket svett, rörelse, dans och rörelser. Bizzie Gold, dess skapare, kallar denna princip för spinal structure technique (SST).

Kort sagt, tekniken består av att aktivt engagera sidomusklerna i din core. Detta gör man genom rörelser i dessa delar av kroppen, som vi ofta inte kommer åt i andra typer av discipliner eller klassiska övningar. Butiyoga-pass är vanligtvis mellan 30 och 60 minuter långa.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Varför är det så bra att träna yoga?

Fördelar med att träna buti yoga

El buti yoga ayuda a la salud kardiovaskulär
Att träna buti yoga ger flera hälsofördelar, inte bara kaloriförbränning.

Vi har redan nämnt att det att träna ett enda pass buti yoga kan få dig att bli av med upp till 1 000 kalorier. Det är därför många väljer att träna buti yoga, dock måste vi påpeka att passen inte är designade för viktminskning (även om detta inte är dess huvudfunktion). Eftersom du alltid är i rörelse är det en utmaning att ta sig igenom dessa pass.

Ovanstående bör inte hämma dig. Du kan anmäla dig till kortare rutiner eller sådana som är avsedda för nybörjare. Lite i taget kommer du att förvärva den teknik och uthållighet som krävs för att klara mer högintensiva pass. För att återgå till dess fördelar lyfter vi fram följande:

  • Förbättrar humöret.
  • Stärker dina muskler och tonar din kropp.
  • Du får bättre balans och koordination.
  • Förbättrar din flexibilitet.
  • Du lär känna din kropp och vad den kan göra för dig.
  • Stärker dina sociala relationer (alla pass sker i grupp).
  • Förbättrar din uthållighet och fysiska attityd.
  • Lär dig att acceptera dina kroppsegenskaper.
  • Du får kontakt med dig själv och frigör dig från daglig stress eller ångest.

Fördelarna med att träna buti yoga visar sig både fysiskt och mentalt. Träningen fokuserar på att acceptera kroppen, lära dig allt som den kan ge dig och öka din lycka. Därför kan man också träna buti yoga i enkla och sköna kläder som man känner sig bekväm i, vilket uppmuntrar självacceptans. Det senare är naturligtvis inget obligatoriskt krav.

Hur utövar man det?

Alla pass ackompanjeras av musik. Om vi skulle lyfta fram ett externt inslag i sessionerna, är detta utan tvekan vara det viktigaste. Instruktören väljer en spellista som täcker de schemalagda minuterna av passet.

I allmänhet börjar det med avslappningsmusik och innehåller sedan lite mer intensiv elektronisk eller hiphopmusik. Ljuden markerar rytmen i rörelserna och andningen. Som avslutning ingår mjuk musik för att avsluta som när det började.

En annan egenskap är att ljuset i rummet, vilket vanligtvis minimeras, och om rummet tillåter det ingår också några speglar. Deltagarna följer inte strikt instruktörens rörelser, utan det finns frihet att inkludera variationer beroende på stundens fysiska eller känslomässiga kapacitet.

Till exempel kan deltagarna själv sjunga, skrika och brista i gråt mitt under passen. Sinnet är alltid befriat, så alla uppmuntras att vara ohämmade under lektionerna. Naturligtvis är instruktören alltid uppmärksam på att ge rekommendationer för att undvika skador eller muskeltrauma.

Hur ser ett buti yogapass ut?

El buti yoga es muy dinámico
Kombinationen av traditionella yogaelement med innovativa danssteg är avgörande i buti yoga.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: Postpartum-yoga för nybörjare

Vi nu berättat hur du gör för att träna buti yoga är, dess fördelar och några principer för dessa pass. Nu är det dags att visa dig hur en klassisk session går till. Det är normalt att börja med att göra konventionell yoga. För detta väljs i genomsnitt 4 till 5 asanas (ställningar) enligt deltagarnas erfarenhet.

Gradvis innehåller dessa asanas små modifieringar för att uppmuntra rörelse. Dessa fungerar som en övergång, och därefter börjar det aktiva skedet där yoga, dans, dans och rörelserna kombineras.

Det är inte ovanligt att tränare inte planerar sessionerna i detalj, så varje pass ser olika ut. Rytmen anger vilka rörelser som ska följas, liksom deltagarnas intensitet, disposition och känslor. Modaliteten har i sin tur två varianter: buti sculpt och buti band.

Dessa varar vanligtvis 30 minuter, även om de är mer intensiva än ett konventionellt buti-pass. De inkluderar principerna för högintensiv intervallträning (HIIT) och konditionsträning. De rekommenderas bara när du behärskar den klassiska varianten fullt ut.

I början var praktiken uteslutande med kvinnliga deltagare, men idag är det även män som undervisar dessa pass och är med i grupperna. Även om ingenting hindrar dig från att delta i ett pass utan erfarenhet, är det idealiska att du har bemästrat några yogaställningar för att göra det lättare att följa rytmen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.